NASA: Βρέθηκε νερό στον Άρη!

NASA: Βρέθηκε νερό στον Άρη!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εντοπίστηκαν ίχνη από τρεχούμενο νερό και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα, που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού ύδατος - Αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρχει ζωή στον πλανήτη

Μια ιστορική ανακάλυψη για τον λεγόμενο «Κόκκινο Πλανήτη» αποκάλυψε τη Δευτέρα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπό το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας, η NASA.  

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εντοπίστηκαν ίχνη από τρεχούμενο νερό και ειδικότερα ενυδατωμένα άλατα, που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού ύδατος.Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη». 
Μπορεί στον «Κόκκινο Πλανήτη» να ήταν γνωστό πως υπήρχε πάγος, ωστόσο οι ειδικοί ανακάλυψαν ίχνη από τρεχούμενο νερό.
Το μυστήριο, λοιπόν, πίσω από τις αλλαγές στον πλανήτη Άρη μοιάζει να έχει λυθεί, καθώς τα σημάδια που παρατηρούσαν οι επιστήμονες είναι πιθανό να προέρχονται από το τρεχούμενο νερό.Οι εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες της NASA αποτυπώνουν μακρόστενους σκούρους σχηματισμούς πάνω στην επιφάνεια του Άρη, ενώ καταγράφονται οι αλλαγές που σημειώνονται σε αυτή σύμφωνα με την εναλλαγή των εποχών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρο τα ίχνη με πλάτος πέντε μέτρων και μήκος 100 μέτρων τροποποιούνται κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών, ενώ «σβήνουν» όταν οι συνθήκες είναι πιο ψυχρές.Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές τα ίχνη αυτά είχαν παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 2010, καθώς οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει πως στην επιφάνεια του πλανήτη έρεε αλμυρό νερό, το οποίο όταν όταν χαμηλώνει η θερμοκρασία στεγνώνει και δημιουργεί «λωρίδες» μήκους μέχρι και 100 μέτρων.

«Υπήρξε ζωή στον Άρη και μπορούμε να το ανακαλύψουμε; Μήπως ξεκίνησε η ζωή στον Άρη; Υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη; Μπορούμε να το διαπιστώσουμε είτε στέλνοντας μη επανδρωμένες αποστολές είτε ανθρώπους και θα είμαι πολύ χαρούμενος να φτάσει αυτή η ημέρα», δήλωσε ο Τζον Γκράνσφελντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Nasa.

«Σημειώθηκε σφοδρή κλιματική αλλαγή και στέγνωσε ο πλανήτης από νερό. Ωστόσο, υπάρχει υγρασία στον πλανήτη. Αυτές οι ανακαλύψεις είναι πολύ σημαντικές. Δεν είναι ο ξηρός πλανήτης που πιστεύαμε. Βρέθηκε τρεχούμενο νερό στον πλανήτη», συμπλήρωσε δεύτερος ερευνητής.

Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως είναι απαραίτητες περαιτέρω έρευνες ώστε να καθοριστεί κατά πόσο υπάρχει ζωή σήμερα στον Άρη.

«Στην Γη, όπου βρίσκουμε νερό, βρίσκουμε ζωή», δήλωσε ο Τζο Μιχάλσκι, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου μιλώντας στον Independent.

Τα ίχνη θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι υπάρχουν σημεία στον πλανήτη που θα μπορούσαν να κατοικηθούν από μια κατηγορία βακτηρίων, καθώς όπως επισημαίνεται ίσως αυτή είναι η μοναδική μορφή ζωής που θα μπορούσε να βρεθεί στον «Κόκκινο Πλανήτη».

«Έχουμε μόνο ένα παράδειγμα ζωής και αυτό είμαστε εμείς. Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη, άρα δεν ξέρουμε αν είχε ξεκινήσει η ζωή στον Αρη και αυτή είναι μία ακόμα έρευνα που θα συνεχιστεί για να μας δώσει εξηγήσεις», πρόσθεσε ερευνητής στη συνέντευξη Τύπου.

«Το νερό είναι στοιχειώδες για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Η παρουσία τρεχούμενου νερού στον Άρη σήμερα έχει αστροβιολογικές, γεωλογικές και υδρολογικές παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν τις ανακαλύψεις του μέλλοντος», δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ μιλώντας στον Guardian.

Την ίδια στιγμή, η Μέρι Μπεθ Γουίλελμ από το κέντρο ερευνών της NASA από την Καλιφόρνια, εξήγησε πως άλατα εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία του πλανήτη, ενώ τόνισε ότι μπορεί να βρεθούν σε ακόμα περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για πιθανότητα ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη», επισημαίνοντας πάντως πως οι ανακαλύψεις αυτές οδηγούν τους ειδικούς να θέλουν να διεξάγουν ακόμα περισσότερη έρευνα. 

«Υπάρχει ζωή στον Άρη; Ξέρουμε ότι υπάρχει ζωή στον Άρη γιατί τη στείλαμε εκεί. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα διαστημόπλοιά μας όσο καλύτερα μπορούμε. Αλλά η επιφάνεια στον Άρη είναι πολύ σκληρή. Έχει υπεριώδη ακτινοβολία από τον Ήλιο που ψήνει το εξωτερικό του διαστημοπλοίου και αν θέλεις να σκοτώσεις τα μικρόβια τα σκοτώνεις με υπεριώδη ακτινοβολία. Μπορεί να έχουμε καθαρίσει όσο καλύτερα μπορούμε τα διαστημόπλοια, αλλά ξέρουμε ότι τα μικρόβια είναι τόσο επίμονα που είναι απίθανο να τα σκοτώσεις όλα. Έτσι, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και στέλνουμε τα διαστημόπλοιά μας σε περιοχές που εκτιμούμε ότι είναι λιγότερο ευαίσθητες. Είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μη στείλουμε διαστημόπλοιο στον Άρη με την πρόθεση να εντοπίσουμε αριανή ζωή και να διαπιστώσουμε ότι εντοπίσαμε γήινη ζωή που ταξίδεψε μαζί με το σκάφος. Αυτό αποτελεί μέρος της πλανητικής προστασίας. Προστατεύουμε τη Γη από το να φέρουμε εξωγήινη μορφή, αλλά και προστατεύουμε το περιβάλλον που ταξιδεύουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν το μολύνουμε», εξήγησε ένας εκ των ομιλητών στη συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως η έρευνα δεν σταματάει στον Άρη, τονίζοντας πως στον πλανήτη Ευρώπη ή Δίας II είναι γνωστό πως υπάρχει ωκεανός κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια, επομένως η επιστημονική μελέτη δεν περιορίζεται στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Ο συντονιστής της συνέντευξης Τύπου κλείνοντας την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση τόνισε: «Το ταξίδι της NASA στον Άρη είναι πραγματικότητα».

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνονται δύο επιστήμονες που υπογράφουν μελέτη που προέρχεται από την επεξεργασία φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από τροχιά και στην οποία ισχυρίζονται ότι παρουσιάζεται νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Αρη. Πρόκειται για τους Λουζέντρα Οζχα, του Georgia Institute of Technology της Atlanta και Αλφρεντ ΜακΓιούεν του University of Arizona. Το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει από νωρίς αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης να πιθανολογούν ότι η σημαντική ανακοίνωση της NASA θα αφορά την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον «κόκκινο πλανήτη».
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό την ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στους πόλους του Αρη, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Μία τέτοια ανακάλυψη θα έχει στρέψει τους επιστήμονες σε περαιτέρω ενέργειες τόσο για την πιθανότητα ανακάλυψης ζωής, όσο και για τις μελλοντικές αποστολές, περιλαμβανόμενου του στόχου της NASA για την πραγματοποίηση επανδρωμένων αποστολών στον Αρη στη δεκαετία του 2030.
ΣΧΟΛΙΑ (86)

ιαματικα

λουτρα στον Αρη,,τωραααα ΕΤ phonee homeee

mr camelot

Ζητούνται αντιπρόσωποι για φίλτρα νερού.

ΕΛΛΑΝΙΟΣ!!!!!

ΒΡΗΚΑΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ...ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ... ΕΝΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙ... ΕΙΝΑΙ......ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΗΜΑΔΙ ...ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ!!!!! Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ.. ΘΕΟΣ... Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΧΙΣΕ....ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ.. ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΛΛΑΣ.... ΑΦΘΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ...ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ...ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ...ΠΟΝΤΙΚΙΑ!!!!

Odysseas_2

Ευτυχώς που η ΝΑΣΑ βρήκε νερό στον Άρη γιατί της Γης δεν φτάνει για τα παιδιά της Αφρικής, Ινδίας, Συρίας, Ιρακ, κλπ

Βασίλης

Γατάκια... Όταν ο Άρνι έλιωνε τον πυρήνα του Άρη και δημιουργούσε ατμόσφαιρα στον πλανήτη, όλοι εσείς στη ΝΑΣΑ δεν ξέρατε από που κλ@νει η αλεπού!

Than

Κλαίω!

lousos

Υπομονή κύριοι της ΝΑSA, σε 2-3 χρόνια και στην Ελλάδα θα βρίσκονται μόνο άλατα.....γιατι η ζώη θα έχει εξαφανιστεί!!!!!!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ;

Ο καθένας στον κόσμο του,πλανήτη του,κτλ...

Σε λίγο θα βρούνε και σεζλόνγκ.

Τρομερή ζωγραφιά. Δεν είχε ο ζωγράφος πράσινο χρώμα, να ζωγραφίσει και μερικά δέντρα;

Alex

Να υποθέσω πολυετής προϋπηρεσία σε γνωστό γεωφυσικό ινστιτούτο ερευνών, τμήμα τηλεμετρίας & χημικής ανάλυσης ιζημάτων;

ΛΕΩΝ S

Μήπως είναι μούφα όπως τα φιλμ που βλέπαμε με τους αστροναύτες στο φεγγάρι.

Ελπίζω να τρολαρεις

Αλλιώς κρίμα, πολύ κρίμα. Οι πανί...γνώστες που λένε για ψεύτικη αποστολή στη Σελήνη, για να μας πούνε γιατί οι Σοβιετικοί δεν κάρφωσαν τους Αμερικάνους. Ψεκασμένοι, σκεφτείτε λίγο πριν αρραδιάσετε ότι χαζομάρα ακούτε. Αυτό το μίσος και η ζήλια για τα επιτεύγματα των άλλων είναι αηδία.

savas

ΞΕΝΕΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΟΣ ΛΑΟΣ...ΚΛΑΣΙΚΗ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΕΣ ΚΤΛ ΠΟΥ Η ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΜΟΣΙΑ...ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΕ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΒΛΑΚΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ......ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ...... ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΕΚΕΙ ....ΓΙΑ ΚΥΡΑ ΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΙΚΑΣΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΓΡΑΨΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΛΑΚΑ ΛΑΟΥ....ΤΟΥ ΛΕΕΙ Η ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ..Η ΟΤΙ ΣΙΓΑ ΜΩΡΕ ΤΙ ΝΑΣΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ..ΟΧΙ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ....Η ΚΑΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΣΥΝΟΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΟΡΟΣ ..ΜΟΥ ΜΑΘΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης