Μέκκα: Ο υπουργός υγείας της Σ. Αραβίας κατηγορεί τώρα τους προσκυνητές για την τραγωδία!

Μέκκα: Ο υπουργός υγείας της Σ. Αραβίας κατηγορεί τώρα τους προσκυνητές για την τραγωδία!

Υποστηρίζει πως τα θύματα δεν ακολούθησαν τις οδηγίες - Τουλάχιστον 717 οι νεκροί και 863 οι τραυματίες, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας - Ανατριχιαστικές μαρτυρίες: Το ένα κορμί πατούσε πάνω στο άλλο για να αναπνεύσει

Μπορεί όλος ο κόσμος να θρηνεί για τα εκατοντάδες θύματα που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να ρίξει το φταίξιμο για την τραγωδία αποκλειστικά και μόνο στους προσκυνητές που σκοτώθηκαν, τους οποίους και κατηγόρησε ότι ευθύνονται για όλα όσα συνέβησαν.

Κι όμως, την ώρα που οι νεκροί έχουν φτάσει τους 717 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 863, ο Khaled al-Falih απέδωσε την ευθύνη για την τραγωδία στους συγκεντρωμένους προσκυνητές, λέγοντας χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας πως εάν το πλήθος «είχε ακολουθήσει τις οδηγίες αυτό το είδος δυστυχήματος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»!

Την ίδια ώρα, όμως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει πως θα διεξαχθεί έρευνα για την τραγωδία η οποία, ωστόσο, τονίζει πως θα είναι «σύντομη» και ότι θα ανακοινωθεί «όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα περιστατικά».

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το CNN, o βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί το επίπεδο της οργάνωσης και διαχείρισης της κίνησης των προσκυνητών.

«Eκφράζω τη θλίψη μου για την τραγωδία που συνέβη σήμερα στην Μίνα. Η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Έχουμε ζητήσει ήδη από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν και να εκδώσουν το πόρισμα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα», δήλωσε ο Βασιλιάς Σαλμάν.Όμως, την ώρα που η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατηγορεί τους προσκυνητές, εκείνοι τα βάζουν με τις αρχές τις οποίες κατηγορούν για μια σειρά από λάθη ασφαλείας.Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ένας 45χρονος άντρας από τη Λιβύη. Ο άντρας, ο οποίος κατάφερε να σωθεί, υποστήριξε πως η αστυνομία είχε κλείσει όλες τις εξόδους για τους προσκυνητές.

«Μόνο ήταν ανοιχτή. Εγώ είδα νεκρούς μπροστά μου, ανθρώπους να πεθαίνουν από ασφυξία», είπε, την ώρα που όλο και περισσότερες συγκλονιστικές μαρτυρίες βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας για την ασύλληπτου μεγέθους τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην τοποθεσία Μίνα, 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μέκκας. Δύο μόλις εβδομάδες μετά τον τεράστιο γερανό που έπεσε πάνω στο Μεγάλο Τέμενος στην Μέκκα και στοίχισε τη ζωή σε 111 ανθρώπους τραυματίζοντας 394, το ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα του χατζ φαίνεται να είναι το δεύτερο πιο αιματηρό ατύχημα μετά το ποδοπάτημα του 1990· τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 1.426 άνθρωποι.

4.000 εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και τουλάχιστον 220 ασθενοφόρα έχουν μπει στον αγώνα για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή.  

Δημοσιογράφοι των «New York Times» γράφουν ότι η εκατόμβη νεκρών επαναφέρει τους φόβους για την αδυναμία του βασιλείου να παρέχει ασφάλεια και κατάλληλες υποδομές για ένα γεγονός που θεωρείται το μεγαλύτερο προσκύνημα στον κόσμο. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων που κάνουν το ταξίδι στη Μέκκα δεν είναι από τη Σαουδική Αραβία που σημαίνει ότι μπορούν να ασκήσουν ελάχιστη πίεση για την καλυτέρευση των συνθηκών.

«Επιπλέον, οι υπεύθυνοι αποποιούνται των ευθυνών τους επικαλούμενοι ότι όποιος πεθάνει κατά τη διάρκεια του χατζ πηγαίνει στον παράδεισο», σημειώνει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας στο London School of Economics Μαντάουι αλ-Ρασίντ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο η μεσαία τάξη στον μουσουλμανικό κόσμο αυξάνεται, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν το (υποχρεωτικό έστω και για μια φορά) προσκύνημα στη Μέκκα. Πώς εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

Τα θύματα βρίσκονταν καθ' οδόν στην ιερή πόλη για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ, που θεωρείται θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων και αποτελεί έναν από τους πέντε στύλους (υποχρεώσεις) του Ισλάμ. Σύμφωνα με το Κοράνι, κάθε Μουσουλμάνος θα πρέπει έστω και μία φορά στη ζωή του να συμμετέχει στο μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα του μουσουλμανικού κόσμου.

Η συγκέντρωση του πλήθους κατά την διάρκεια του Χατζ θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο. 

Το ποδοπάτημα συνέβη στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.

Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές υπό ποιες συνθήκες ξέσπασε ο πανικός που είχε ως αποτέλεσμα τη νέα τραγωδία, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές το περιστατικό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης παραδοσιακής τελετής - αναπαράστασης που ονομάζεται «Λιθοβόλημα του Διαβόλου». 

Η πρώτη ημέρα του 'Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά. Οι προσκυνητές φιλοξενούνται σε μία τεράστια έκταση από τέντες που έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό. Οι περισσότεροι φτάνουν στο ιερό όρος Arafat με λεωφορεία, όμως οι πιο φτωχοί έρχονται από την ιερή πόλη της Μέκκας περπατώντας περί τα 15 χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο.   Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι επισκέπτες για το φετινό Χατζ στη Μέκκα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν διαθέσει πάνω από 100.000 αστυνομικούς για την αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και άλλων επεισοδίων.Βίντεο σοκ από το ποδοπάτημα στη Μέκκα

Ενα πραγματικά σοκαριστικό βίντεο αποτυπώνει το μέγεθος της τραγωδίας.

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Αχαχαχαχαχ

"μπορεί ο κόσμος να θρηνεί..."

Νικος

Σιγά ποιόν θα κατηγορούσε η βασιλική οικογένεια .Οι δημιουργοί του ISIS και του ακραίου Ισλάμ μαζί με τα Αμερικανάκια και σφαγείς της Μεσης ανατολής ; Μα φυσικά οι προσκυνητές φταίνε πάντα. Ποτέ δεν φταίει η άρχουσα τάξη.

Ρε Χαριτάτε....

....πόσο θλιβερό υποκείμενο , είσαι τελικά ρε ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ?.....Και όλα αυτά τα ανυπόστατα δηλώνουν...Δημοσιογράφοι! Χαχαχα, α ρε ΒΑΛΚΑΝΟ-ΜΠΑΝΑΝΙΑ! Α,ρε ΧΑΧΟΛΙΑΑΑΑΑΑ!!!....

Ελα ρε οι καημένοι οι προσκυνητές....

Απλά κάνουν ότι τους διδάσκει η θρησκεία τους ! Ότι ο άνθρωπος δεν έχει καμια αξία. Αυτοί κοίταγαν να παρουν την ευλογια του αλλαχ τους ανθρώπους θα κοιτούσαν;;; Έτσι είναι όλες οι θρησκείες και κυρίως οι ιουδαικής επιρροής όπως το ισλαμ, σε όλες μα όλες ένα πράγμα κυριαρχεί , η Υποκρισία !! Οι χειρότεροι όλων είναι οι θρησκόληπτοι από αυτούς να τρέχετε μακριά !

χριστιανός

Εγω απορώ πως εδώ κάθε Κυριακή πως δεν έχουμε θύματα Με πού ο παπάς λέει μεταφοβου όλοι γέροι και γριές τρέχουν να μεταλαβουν πρώτοι και το ίδιο γίνεται και στο αντιδορο Ασε το Πάσχα

>>>???

προς τι τοση βιασυνη ? ποδοπατηθηκαν απο τρεχαλα ....αγριοτητα και εγωισμο και βλακεια.ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.- αδιορθωτοι ειναι.

Είμαστε ΤΟΣΟ ρατσιστές τελικά;;;

Καλά το τι ρατσιστικά σχόλια έχουν δει τα ματάκια μου εδώ πέρα δεν περιγράφεται! Πάμε καλά ρε παιδιά; Εδώ οι Γερμαναράδες με τις σούπερ υποδομές (που μας πηδ..., ναι, αλλά βρίσκουν κορόϊδα εδώ και τα κάνουνε) ανέχονται και χρησιμοποιούν τους Τούρκους με μυαλά του 1900 στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις, οι Γάλλοι, ως πρώην αποικιοκράτες, ανέχονται και χρησιμοποιούν του Βορειοαφρικανούς δεκαετίες τώρα, εμείς οι ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΕΣ Ελληνάρες που μάθαμε τι θα πει Ευρώπη πριν 3 δεκαετίες, λέμε για τους "υπανάπτυκτους" μουσουλμάνους, όταν εδώ θα πρέπει να σκοτωθούν 2-3 άνθρωποι για να φτιαχτεί μια διαστάυρωση; Ναι, το προσκύνημα αυτό είναι παλαιολιθικό, όπως και να το δει κανείς, αλλά το πρόβλημα είναι η τραγική αδιαφορία των βασιλιάδων της Σ. Αραβίας για τους προσκυνητές, όχι αυτοί που ποδοπατιούνται μέχρι θανάτου κάθε χρόνο. Και όλοι αυτοί εδώ μέσα που λένε για τους "χαζούς και υπανάπτυκτους" μουσουλμάνους ας ρίξουν μια ματιά στον καθρέφτη, γιατί κάλλιστα μπορεί κάποιος καθολικός ή προτεστάντης του "πολιτισμένου" ευρωπαϊκού βορρά να πει για εμάς τους "χαζούς και υπανάπτυκτους" ορθόδοξους, γιατί όντως τα κάναμε σκ... τα τελευταία χρόνια. Οπότε, για όλους εσάς τους νεορατσιστές εκεί έξω αυτός που θα το πει αυτό έχει δίκιο, σωστα; Για κοιταχτείτε λίγο στον καθρέφτη όλοι σας, ανθρωπάκια!

khbjhh

Δηλαδη εαν ριξεισ 5-6 βομβες υδρογονου κατα την διαρκεια του χατζ λενε νταξει μωρε ,καλα ειναι,πηγαν στον παραδεισο;;;οι αραβεσ να πληρωσουν και να τα αφησουν αυτα!!!!

κακως και που ασχολιομαστε

Με το θέμα τόσο πολύ.

Simopoulos spiros

Δεν πειράζει δεν έγινε τίποτα μουσουλμάνοι είναι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

donald-trump-google_4405491

Με τις προεδρικές εκλογές του 2020 να απέχουν 16 μήνες, ο μεγιστάνας ένοικος του Λευκού Οίκου δείχνει πιο αποφασισμένος από ποτέ να αναζωπυρώσει φυλετικές εντάσεις

9