Μακελειό σε συναγωγή: Τα επτά λεπτά του τρόμου

Μακελειό σε συναγωγή: Τα επτά λεπτά του τρόμου

Οι στιγμές πανικού, τα βουτηγμένα στο αίμα ταλίτ, τα τσεκούρια και ο θρήνος - «Ήρωες» οι δράστες - Φόβοι για επιθέσεις μοναχικών λύκων

Μακελειό σε συναγωγή: Τα επτά λεπτά του τρόμου
Ο Ιακώβ Άμος προσευχόταν στη συναγωγή όταν τη σκέψη του διέκοψαν πυροβολισμοί και φωνές ανδρών που φώναζαν «Αλλάχου Ακμπάρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»). Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ένας πιστός λίγα μέτρα μακριά του, σωριαζόταν στο δάπεδο και δίχως να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε δύο άνδρες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον πανικό και το θάνατο.



«Ο μπάσταρδος πέρασε δίπλα μου φωνάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ και πυροβολώντας ασταμάτητα. Τρεις άνθρωποι έπεσαν αμέσως, ενώ εκείνος συνέχιζε να κατακρεουργεί άλλους», δήλωσε στην ισραηλινή Haaretz ο Άμος λίγες ώρες μετά το μακελειό σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και οδήγησε στον τραυματισμό έξι ακόμα πιστών, όταν δύο Παλαιστίνιοι εισέβαλαν με μαχαίρι, μπαλτά και όπλα.

Κλείσιμο


Όπως είπε ο Άμος που κατάφερε να γλιτώσει από το μένος των τρομοκρατών, ένας από τους δύο «δεν ξόδεψε τις σφαίρες του καθώς στόχευε απευθείας στους ανθρώπους. Πυροβόλησε και μετά με κοίταξε. Επέλεξε όσους βρίσκονταν κοντά του και τους πυροβόλησε εξ επαφής».
Ένας ακόμη πιστός που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε μιλώντας για τον πανικό που επικράτησε μόλις οι δύο Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν να θέτουν σε εφαρμογή το αιματηρό τους πλάνο.



«Όσοι βρισκόμασταν στην συναγωγή ήμασταν σε πανικό. Προσπάθησα να φύγω. Ξαφνικά, ένας από τους δύο τρομοκράτες με πλησίασε με ένα μαχαίρι, αλλά ανάμεσά μας υπήρχαν μία καρέκλα και ένα τραπέζι. Έκανα ένα βήμα πίσω και έτρεξα μακριά καταφέρνοντας να βγω. Εκείνες τις στιγμές, ζήτησα από το Θεό να με σώσει. Το σάλι της προσευχής μου πιάστηκε. Το άφησα και έφυγα. Βγαίνοντας έξω είδα τρομακτικά πράγματα και νεκρούς», δήλωσε σοκαρισμένος ο Γιόσι Μπαρζάνι.



Επτά λεπτά διήρκησε το παραλήρημα των Γκασάν και Ουντάι Αμπού Τζαμάλ, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων.
Ένας από τους πρώτους διασώστες που πέρασαν το κατώφλι της αιματοβαμμένης συναγωγής, ο Χάιμ Γκάρτνερ έδωσε τη δική του περιγραφή των πρώτων εικόνων που συνάντησε.
«Μπήκαμε μέσα και είδαμε ανθρώπους να βρίσκονται στο δάπεδο με το ταλίτ (σάλι προσευχής) τους να είναι βουτηγμένο στο αίμα. Κάποιοι από αυτοί έφεραν τραύματα από σφαίρες και άλλοι από μαχαίρι. Τρέχαμε από άνθρωπο σε άνθρωπο να ελέγξουμε το σφυγμό του, να δούμε αν είναι ζωντανοί. Κάθε πρόσωπο που βλέπαμε ελπίζαμε να μην είναι του αδελφού μας, ή του γαμπρού μας ή του πεθερού μας ή κάποιου συγγενή μας που ξέραμε ότι ζει σε αυτή τη γειτονιά», είπε συντετριμμένος ο Γκάρτνερ.



Επτά λεπτά ήταν αρκετά για να συγκλονίσουν μια κοινότητα, να αναστατώσουν μία πόλη και να βυθίσουν στο πένθος το Ισραήλ που δηλώνει έτοιμο να απαντήσει σκληρά στην τρομοκρατική επίθεση.



Άλλωστε, αυτό που ισχυρίζονται η κάτοικοι της περιοχής είναι ότι οι δράστες αιματοκύλησαν μία ήσυχη γειτονιά που δεν ανήκει στα κατεχόμενα και δεν βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Ήρθαν εδώ στον κόσμο που προσεύχεται και τους σκότωσαν ενώ προσεύχονταν εν ψυχρώ, ενώ άνθρωποι επέστρεφαν στα σπίτια τους αφού είχαν πάρει τα παιδιά τους από το σχολείο», δήλωσε κάτοικος της περιοχής μετά την τραγωδία στη Haaretz.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι οικογένειες των δραστών πανηγυρίζουν για την αποτρόπαια πράξη των δικών τους, γιορτάζοντας και μοιράζοντας γλυκά σε φίλους και γείτονες. Άλλωστε, στα μάτια τους οι δολοφόνοι των πέντε πιστών δεν είναι κάτι άλλο παρά «μάρτυρες» και «ήρωες» σε αυτό που ονομάζουν «θρησκευτικό πόλεμο».



Στο μεταξύ, το Ισραήλ φοβάται ακόμα νέες επιθέσεις «μοναχικών λύκων», με τις τοπικές αρχές να ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Βέβαια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής αστυνομίας οι δύο τρομοκράτες δεν ήταν οργανωμένοι, ούτε είχαν συμμετάσχει σε ανάλογες επιθέσεις, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των αστυνομικών να προβλέψουν και να αποτρέψουν αιματηρά περιστατικά όπως αυτό που συγκλόνισε το Ισραήλ.

«Πρόκειται για ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν αυτές τις τρομερές πράξεις. Είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς εγκαίρως αυτά τα περιστατικά», δήλωσε ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας Γιοχάναν Ντανίνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης