Ατύχημα ή επίθεση; Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αεροσκάφος της Air Algerie

Ατύχημα ή επίθεση; Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αεροσκάφος της Air Algerie

Στο μοιραίο αεροπλάνο επέβαιναν 116 άνθρωποι - «Πιθανόν δεν υπάρχουν επιζώντες», είπε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών - Βρέθηκαν τα συντρίμμια του MD83

Ατύχημα ή επίθεση; Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αεροσκάφος της Air Algerie
Nέα στοιχεία που ρίχνουν φως στα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας των αλγερινών αερογραμμών έδωσαν στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές, ένα 24ωρο μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Air Algerie από τα ραντάρ.

Το αεροσκάφος ΜD-83 που ανήκε στην ισπανική εταιρεία Swιftair και είχε ναυλώσει για το καλοκαίρι, η Air Algerie δεν επλήγη από πύραυλο καθώς επίσης το σενάριο ότι ανατινάχθηκε εν πτήσει δεν είναι το πιθανότερο, έσπευσε να τονίσει ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Φρερντερίκ Κουβιγιέ στο γαλλικό δίκτυο «France 2». Ο ίδιος επεσήμανε ότι πιθανόν δεν υπάρχουν επιζώντες.

Η γαλλική κυβέρνηση έσπευσε να τονίσει πως στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους έχει δημιουργηθεί μία περίμετρος ασφαλείας, η οποία φυλάσσεται από Γάλλους στρατιώτες προκειμένου να μείνουν «απείραχτα» τα αποδεικτικά στοιχεία. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, όπως αναφέρει η «Le Figaro», είναι ότι το ισπανικό πλήρωμα της μοιραίας πτήσης δεν είχε παρά ένα μήνα εμπειρία πτήσεων για την συγκεκριμένη εναέρια διαδρομή.

Κλείσιμο
Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017 της Air Algerie εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μάλι -100χλμ νοτιοδυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου Μάλι- κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο κι ότι Γάλλοι στρατιώτες έχουν μεταβεί στο σημείο προκειμένου να σφραγίσουν το χώρο.  

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Air Algerie», Κάρα Τέρκι, 51 από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι. Το MD83 είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πριν από δυο-τρεις μέρες και ήταν «σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης, 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, πάνω από δέκα Λιβανέζοι, τέσσερις από την Αλγερία, δύο από το Λουξεμβούργο, καθώς και ένας Βέλγος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος και ένας Ρουμάνος υπήκοος. Τα μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί. 

Αύριο στο Παρίσι η γαλλική κυβέρνηση θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τις οικογένειες των επιβαινόντων με ό,τι πληροφορίες διαθέτει.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση. Ο Φρανσουά Ολάντ θα προεδρεύσει νέου συμβουλίου κρίσης στο οποίο θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ και Μεταφορών,Φρεντερίκ Κουβιγιέ.

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος άλλαξε και τα σχέδιά του αφού αποφάσισε να «μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί» αναβάλλοντας επ' αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες.

Σε ό,τι αφορά στο σενάριο της τρομοκρατίας, οι γαλλικές αρχές δεν το αποκλείουν. «Ατύχημα ή επίθεση δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Στο Μάλι, παρά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση που είναι ακόμη σε εξέλιξη, η κατάσταση παραμένει ασταθής στα βόρεια με τους τζιχαντιστές να αποσταθεροποιούν τη χώρα εξαπολύοντας επιθέσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης