Ιταλία: To πρόγραμμα των 100 ημερών του Ματέο Ρέντσι

Ιταλία: To πρόγραμμα των 100 ημερών του Ματέο Ρέντσι

Ο39χρονος επικεφαλής της Κεντροαριστεράς έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: To πρόγραμμα των 100 ημερών του Ματέο Ρέντσι
Στο φιλόδοξο πρόγραμμα των 100 ημερών για το οποίο δεσμεύτηκε χθες, Δευτέρα, ο νεαρότερος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σήμερα ο ευρωπαϊκός Τύπος, την ώρα που ο 39χρονος επικεφαλής της Κεντροαριστεράς έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η ορκωμοσία της οποίας αναμένεται μέχρι την Πέμπτη.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, που δεν έχει διατελέσει ποτέ βουλευτής, θα γίνει ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Αφού ορκιστεί, θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, κάτι το οποίο τοποθετείται χρονικά μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει είναι η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπήθηκαν τόσο ο Ενρίκο Λέτα όσο και ο Ρομάνο Πρόντι αλλά και οι δύο φέρονται να αρνήθηκαν, κάτι που ήταν αναμενόμενο, όπως σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος.

Παράλληλα, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να συμβιβάσει τις απαιτήσεις της «Νέας Κεντροδεξιάς» του Αντζελίνο Αλφάνο, με εκείνες του κόμματός του, των «Δημοκρατικών». Θα γίνουν, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις αλλά δεν είναι ακόμη σαφές προς ποια πολιτική κατεύθυνση ώστε να μην προκαλέσουν νέες έριδες και υπόγειες συγκρούσεις.

Χθες, ο 39χρονος ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς παρουσίασε σε δηλώσεις του ένα πολύ σφιχτό και άκρως φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα εκατό ημερών, η ημερομηνία λήξης του οποίου τοποθετείται στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με αυτό, έως το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος ώστε να προκύπτουν ισχυρές κυβερνήσεις από τις εκλογές και να έχει καταργηθεί η Γερουσία προκειμένου να μειωθεί το λεγόμενο «κόστος της πολιτικής».

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της απασχόλησης. Η μείωση της ανεργίας είναι το μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Ρέντσι. Με την  μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 15% θα μειωθούν οι φόροι φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης