Ιταλία: Ανέτρεψε τον Λέτα ο Ρέντζι

Ιταλία: Ανέτρεψε τον Λέτα ο Ρέντζι

Πώς ο 39χρονος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας ανέτρεψε τον μετριοπαθή (μη εκλεγμένο) πρωθυπουργό - Επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ματέο Ρέντζι που αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας

Ιταλία: Ανέτρεψε τον Λέτα ο Ρέντζι
«Ζω την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μέρα της κυβέρνησής μου», είπε την Τρίτη ο παραιτηθείς πλέον πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Πριν συμπληρωθούν καλά-καλά 24 ώρες από την ατάκα του αυτή, ο Λέτα επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Η Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ήταν πράγματι η τελευταία μέρα της κυβέρνησης του. Το απόγευμα της Τετάρτης ο Λέτα ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

«Έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβε η κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, για την πρόθεσή μου να μεταβώ αύριο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να υποβάλλω την παραίτησή μου από την προεδρία του συμβουλίου υπουργών», αναφερόταν στην τελευταία ανακοίνωση του Λέτα ως πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Τι αποφασίστηκε από την κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης; Με συντριπτική πλειοψηφία, 136 βουλευτές υπέρ, 16 κατά και δύο απόντες, το Δημοκρατικό Κόμμα που έχει την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην ιταλική Βουλή ενέκρινε την πρόταση του γραμματέα του PD -και δημάρχου της Φλωρεντίας- Ματέο Ρέντzι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με τετραετή θητεία.

Κλείσιμο
Επί της ουσίας δηλαδή ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ρέντζι  καθαίρεσε τον Λέτα από την πρωθυπουργία με ένα βελούδινο πραξικόπημα. Τον τελευταίο καιρό ο φιλόδοξος Ρέντζι προετοίμαζε μεθοδικά το κλίμα για την ανατροπή του Λέτα επισημαίνοντας σε τακτική βάση ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την έξοδο της Ιταλίας από την κρίση καθυστερούν και ότι η Ιταλία χρειάζεται ένα «σοκ», υπονοώντας ότι ο Λέτα δεν μπορεί. Πώς όμως ο Ρέντζι υλοποίησε το σχέδιο που μεθόδευε επί μήνες και κατάφερε να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα;

Ρέντζι: «Serial killer» των πολιτικών του αντιπάλων

Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας αξιοποίησε το γεγονός ότι ο Λέτα δεν ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός αλλά ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού τον Απρίλιο του 2013 αφού τα ιταλικά κόμματα επί μήνες δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης. Ως ένα μετριοπαθές στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που είχε αναδειχθεί πρώτο από τις ψήφους των Ιταλών ψηφοφόρων, ο Λέτα επιλέχθηκε ως πρωθυπουργός κοινής αποδοχής από όλα τα κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνασπισμού. Η ανέλιξη του Λέτα στην πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 2013 επί της ουσίας σήμανε το πολιτικό τέλος του πρώην προέδρου του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο Μπερσάνι παραιτήθηκε από την ηγεσία του PD. Το Δεκέμβριο του 2013 νέος αρχηγός του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη ο Ματέο Ρέντζι. Ο Μπερσάνι δεν ήταν καν υποψήφιος (και μάλιστα τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2014 ο 62χρονος παρ' ολίγον πρωθυπουργός της Ιταλίας έπαθε εγκεφαλικό) και έτσι το PD πέρασε εύκολα στον 39χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας.

Μέσα σε δυόμιση μήνες (εξελέγη πρόεδρος του PD στις 8 Δεκεμβρίου του 2013) ο Ρέντζι κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Ανέτρεψε την κυβέρνηση Λέτα και είναι ένα βήμα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας χωρίς εκλογές. Εφ' όσον ο 39χρονος Ρέντζι λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας Ναπολιτάνο και με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει την στήριξη της κυβέρνησης συνασπισμού από τα κόμματα που πλαισίωναν την κυβέρνηση Λέτα ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ρέντζι θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Από το Νοέμβριο του 2011 που οι ευρωπαίοι υποχρέωσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση η Ιταλία έχει αλλάξει τρεις πρωθυπουργός: Μάριο Μόντι (από 16 Νοεμβρίου 2011 μέχρι 24 Απριλίου 2013), Μάριο Λέτα (25 Απριλίου 2013 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2014) και από αύριο κατά πάσα πιθανότητα Ματέο Ρέντζι...

Πώς σχολίασε ο ιταλικός Τύπος την παραίτηση Λέτα

Μόλις έγινε γνωστή η πρόθεσή του, ο ιταλικός Τύπος σχολίασε ποικιλοτρόπως την παραίτηση, με τίτλους όπως «Ο Ρέντζι θάβει τον Λέτα» ή «Το Δημοκρατικό Κόμμα βάζει ταφόπλακα στον Λέτα», ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για κρίση που προκάλεσε ο Ρέντζι.

Ρέντζι: «Θα βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο»

Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλορεντίας, πάντως, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για το όνειρό του να γίνει πρωθυπουργός που έγινε πραγματικότητα, δηλώνοντας με αποφασιστικότητα: «Θα βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο». Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δολοφόνησε πολιτικό τον Ενρίκο Λέτα απλώς και μόνο για να γίνει πρωθυπουργός, ο Ρέντζι έβαλε και πάλι μπροστά την Ιταλία λέγοντας: «Θα ευχόμουν να έχω λίγο περισσότερο χρόνο αλλά δεν έχω. Η στιγμή είναι τώρα».

Όσο για τη σχέση του με τον Λέτα, η οποία επιβίωνε σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, ο Ρέντζι επισήμανε πως δεν πρόκειται να συγκρουστεί μαζί του ούτε σε προσωπικό επίπεδο ούτε σχετικά με τη διακυβέρνησή του, η οποία «αντιμετώπισε στιγμές μεγάλης αναταραχής και αναστάτωσης τον τελευταίο χρόνο».

Μετά την τυπική παραίτηση του Λέτα στον πρόεδρο της Ιταλίας, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του ισχυρότερου κόμματος της ιταλικής Βουλής που δεν είναι άλλος από τον 39χρονο Ρέντζι, πρόεδρο του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ρέντζι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την Επιλογή Πολιτών και το Κεντροδεξιό κόμμα Pdl. Ηγετικό στέλεχος της Επιλογής Πολιτών έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση υπό τον Ματέο Ρέντζι, ενώ θετικός εμφανίζεται και ο επικεφαλής της συγκυβερνώσας κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο που δίνει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του κόμματός του. Να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ρέντζι προσανατολίζονται διαφωνούντες βουλευτές από το κίνημα 5 αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και μια πτερυγα του αριστερού κόμματος Sel, οπότε το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνεργασίας μοιάζει ως το πιθανότερο. Η λεπτομέρεια είναι ότι απλώς θα αλλάξει το πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού: Μετά την «εκδίωξη» του μετριοπαθούς Λέτα (προερχόμενου από το Δημοκρατικό Κόμμα), ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι θα είναι και πάλι από το PD αλλά νεότερος, με μεγαλύτερες φιλοδοξίες και αποδεδειγμένες ικανότητες για πολιτικές «δολοφονίες»...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης