Ιταλία: Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης - Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.

Ιταλία: Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης - Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.

Ο ιταλικός τύπος προβλέπει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σχετικά λιτό και ότι οι υπουργοί, σύμφωνα μα τα όσα διαρρέουν μέχρι αυτή τη στιγμή, θα κυμανθούν από δώδεκα μέχρι δεκαέξι

Ιταλία: Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης - Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.
Οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ στις 20:15 ώρα Ελλάδος.

Πηγές της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος πρόκειται να δοθεί, εκτός θεαματικών εκπλήξεων, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κλείσιμο
Ο ιταλικός τύπος προβλέπει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σχετικά λιτό και ότι οι υπουργοί, σύμφωνα μα τα όσα διαρρέουν μέχρι αυτή τη στιγμή, θα κυμανθούν από δώδεκα μέχρι δεκαέξι.

Το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, εξέφρασε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την αντίθεσή του ως προς το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης που φέρεται αποφασισμένη, όπως τονίσθηκε, «να συνεχίσει την πολιτική νεοφιλελεύθερης λιτότητας».

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις των πολιτικών ιθυνόντων, πάντως, δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι θα έχει, ως βάση, την ίδια ακριβώς πλειοψηφία στην οποία στηρίχθηκε και εκείνη του Ενρίκο Λέτα.

Ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, (ο οποίος ηγήθηκε της απόσχισης από το κόμμα του Μπερλουσκόνι τον περασμένο Νοέμβριο) επαναλαμβάνει ότι «η συγκατάθεσή του και του κόμματός του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» και ότι «δεν θα στηρίξει, σε καμία περίπτωση, μια κυβέρνηση με αριστερό πρόγραμμα και προφίλ». Οι σχολιαστές, όμως, πιστεύουν ότι πρόκειται για «κινήσεις τακτικής» και ότι στο τέλος θα ενταχθεί και ο ίδιος στη νέα κυβερνητική ομάδα.

Σε σχέση, τέλος, με τον τρόπο που επελέγη για να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο Ενρίκο Λέτα, η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει σήμερα ότι ο Ρέντσι φέρεται να δήλωσε πως «δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός, και να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, αλλά αναγκάσθηκε, διότι, διαφορετικά, δεν θα μπορούσε ούτε να επιτευχθεί η έγκριση του νέου εκλογικού νόμου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης