Γερμανία: Οι ναζιστές εκτέλεσαν εν ψυχρώ ένα από τα θύματά τους

Γερμανία: Οι ναζιστές εκτέλεσαν εν ψυχρώ ένα από τα θύματά τους

H κατάθεση ενός μάρτυρα καίει την Μπεάτε Τσέπε που κατηγορείται για συνέργεια σε 10 φόνους

Γερμανία: Οι ναζιστές εκτέλεσαν εν ψυχρώ ένα από τα θύματά τους
Δύο από τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα από τα θύματά τους, έναν Τούρκο ιδιοκτήτη καντίνας, αφού προηγουμένως τον είχαν ρίξει στο έδαφος και τον είχαν ακινητοποιήσει, κατέθεσε σήμερα ένας αστυνομικός, στη δίκη της 38χρονης Μπεάτε Τσέπε που κατηγορείται για συνέργεια σε 10 φόνους.

Η Τσέπε θεωρείται από τις γερμανικές αρχές συνεργός των δύο ανδρών, του Ούβε Μπένχαρτ και του Ούβε Μούντλος, που πέθαναν το 2011, αφού ο ένας σκότωσε τον άλλο και κατόπιν αυτοκτόνησε. Αλλοι τέσσερις άνδρες φέρονται να βοηθούσαν τον ακροδεξιό τριμελή πυρήνα που δρούσε από το 2000 μέχρι το 2007. Η αστυνομία δεν είχε καταφέρει εκείνη την περίοδο να βρει τους δολοφόνους των οκτώ Τούρκων, ενός Ελληνα και μιας Γερμανίδας αστυνομικού, ούτε διέκρινε τα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τους φόνους αυτούς.

Ενας αστυνομικός περιέγραψε στο δικαστήριο του Μονάχου που εκδικάζει την υπόθεση πώς το 2004 η ομάδα εκτέλεσε τον Μεχμέτ Τουργκούτ, 25 ετών, μέσα στη μικρή καντίνα όπου έψηνε και πωλούσε κεμπάμπ, σε έναν οικισμό της πόλης Ροστόκ, στη βόρεια Γερμανία. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο τρόπος που έδρασαν υποδηλώνει ότι γνώριζαν καλά την περιοχή. Η καντίνα του Τουργκούτ βρισκόταν ανάμεσα στα συγκροτήματα των κατοικιών, σε ένα ερημικό σημείο.
«Κατάγομαι από το Ροστόκ αλλά δεν είχα ξαναπάει σε εκείνο το μέρος. Είναι πραγματικά απόμερο. Αναρωτιόμασταν τι να έψαχναν (οι δράστες) σε μια τέτοια περιοχή», είπε ο μάρτυρας.
Κλείσιμο

Οι αστυνομικοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δράστες υποχρέωσαν τον Τουργκούτ να ξαπλώσει στο πάτωμα και μετά τον πυροβόλησαν στην πίσω πλευρά του κεφαλιού. «Δεν ήθελαν να κλέψουν ή να σπάσουν οτιδήποτε, μόνο να σκοτώσουν», πρόσθεσε ο αστυνομικός.

Παραμένει ακόμη ασαφές εάν η Τσέπε ήταν παρούσα στις δολοφονίες οι οποίες ήταν καλά σχεδιασμένες και είχαν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους ξένους που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Την Τρίτη, μία μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι είδε την Τσέπε σε ένα σουπερμάρκετ της Νυρεμβέργης, κοντά στο σημείο όπου έγινε άλλος ένας φόνος, το 2005. Η μάρτυρας υποστήριξε μάλιστα ότι την πρόσεξε επειδή έμοιαζε με μια Αμερικανίδα ηθοποιό που έπαιζε στην κωμική σειρά Ροζάν. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν τότε φωτογραφίες της ηθοποιού Σάρα Γκίλμπερτ που όντως μοιάζει με την Τσέπε. «Βρισκόταν μπροστά μου στην ουρά για το ταμείο», τόνισε η μάρτυρας.

Η φωτογραφία της Τσέπε δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις το 2011, όταν οι δύο σύντροφοί της πέθαναν και η ίδια παραδόθηκε στις αρχές. «Οταν είδα τη φωτογραφία συνειδητοποίησα ότι την είχα δει στο σουπερμάρκετ», πρόσθεσε η μάρτυρας.

Η δίκη αναμένεται ότι θα κρατήσει ακόμη πολλούς μήνες. Τον Νοέμβριο έχουν κληθεί να καταθέσουν οι γονείς και οι φίλοι του Μπένχαρτ, του Μούντλος και της Τσέπε για τα νεανικά τους χρόνια και την εποχή που ζούσαν στην παρανομία.

πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης