ΟΗΕ: Προβληματισμένος ο Μπαν Κι-μουν με την Συρία

ΟΗΕ: Προβληματισμένος ο Μπαν Κι-μουν με την Συρία


ΟΗΕ: Προβληματισμένος ο Μπαν Κι-μουν με την Συρία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν εξέφρασε την Παρασκευή τον σκεπτικισμό του σχετικά με την προθυμία της Δαμασκού να καταστρέψει τα χημικά όπλα της, υπό μια διεθνή εποπτεία , κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι France 24. 

«Είναι σημαντικό οι αρχές της Συρίας να εφαρμόσουν αυτά που έχουν πει για να αποδείξουν την καλή τους πίστη », ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε επίσης για «μια σταθερή και αποφασιστική δράση από τη διεθνή κοινότητα», αν οι ερευνητές του ΟΗΕ καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. 

Κλείσιμο
«Εάν επιβεβαιωθεί από την επιστημονική εξέταση ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα αυτό θα ήταν μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε .

Στην περίπτωση αυτή, όπως ανέφερε «νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει σταθερά και αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι αυτού του είδους τα εγκλήματα δεν θα συμβούν ξανά καθώς και να προσαγάγει τους δράστες στη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε. 

Κατά τον Μπαν Κι –μουν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο αλλά δεν θα πούμε εάν τα «σκληρά μέτρα» περιλαμβάνουν πιθανή χρήση βίας, συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η συριακή κυβέρνηση έχει στείλει αίτημα στον ΟΗΕ για να ενταχθεί στη Σύμβαση του 1993 που αφορά την απαγόρευση των χημικών όπλων, ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί επεξεργάστηκαν στη Γενεύη την Πέμπτη και την Παρασκευή ένα σχέδιο για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εν τούτοις είναι βαθιά διχασμένο μεταξύ των δυτικών χωρών που κατηγορούν το συριακό καθεστώς για την σφαγή με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και τη Ρωσία που υπερασπίζεται τη σύμμαχο Συρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης