Εκτός διεκδίκησης ο Χαταμί

Εκτός διεκδίκησης ο Χαταμί

Παραιτήθηκε ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί από τη διεκδίκηση της προεδρίας στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου για να υποστηρίξει έναν «πολιτικό του σύμμαχο».

Ο Χαταμί θέλει να πριμοδοτήσει τον πρώην πρωθυπουργό Μιρ –Χουσείν Μουσαβί στη μάχη για την απομάκρυνση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και αποσύρεται για να αποφευχθεί η διάσπαση των ψήφων

Εκτός διεκδίκησης ο Χαταμί

Παραιτήθηκε ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί από τη διεκδίκηση της προεδρίας στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου για να υποστηρίξει έναν «πολιτικό του σύμμαχο».

Ο Χαταμί θέλει να πριμοδοτήσει τον πρώην πρωθυπουργό Μιρ –Χουσείν Μουσαβί στη μάχη για την απομάκρυνση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και αποσύρεται για να αποφευχθεί η διάσπαση των ψήφων των Ιρανών.

Ο Μοχάμαντ Χαταμί είχε δηλώσει ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του στις 8 Φεβρουαρίου ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου μόνον εφόσον δεν θα είναι υποψήφιος ο Μουσαβί στις εκλογές της 12ης Ιουνίου.

 

 

Κλείσιμο

 

Κατά μια άλλη εκδοχή η αιφνίδια κάθοδος του Μουσαβί στην πολιτική σκηνή τον ενόχλησε και σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του ο Χαταμί που υπήρξε Πρόεδρος του Ιράν την περίοδο 1997-2005 αισθάνθηκε προδομένος.

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση ο 65χρονος  κληρικός Χαταμί έχει ισχυρούς εχθρούς στο πολιτικό παρασκήνιο του Ιράν, επειδή το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα περιέχει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δύση με παράλληλα πολιτικά και κοινωνικά ανοίγματα που θεωρούνται απαράδεκτα.

Στο παρελθόν μπλοκαρίστηκαν αρκετές από τις πρακτικές του και πολλοί από τους συνεργάτες  του κατηγορήθηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Ο Μουσαβί που είναι ζωγράφος και αρχιτέκτονας υπήρξε πρωθυπουργός του Ιράν από το 1980 μέχρι το 1998 (το αξίωμα καταργήθηκε αμέσως μετά) και διαχειρίστηκε τα 8 χρόνια του πολέμου με το Ιράκ.

Το σημερινό του πρόγραμμα δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί με λεπτομέρειες αλλά θεωρείται οπαδός του προστατευτισμού της οικονομίας.

Ο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δεν έχει ακόμη δηλώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία αλλά όλα δείχνουν πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και σύντομα θα εκδηλώσει τη θέση του.

 

Το 2005 ο Αχμαντινετζάντ που διαθέτει την υποστήριξη των συντηρητικών εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία πολλών υποψηφίων και την πολυδιάσπαση των ψήφων.

Όμως όσο κι αν φαίνεται παράξενο η παραίτηση Χαταμί μπορεί να ωφελήσει τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ που παρουσιάζεται ξανά ως φαβορί για την προεδρία της χώρας.

Πρόσφατη μέτρηση σε 32 μεγάλες πόλεις του Ιράν (εκτός Τεχεράνης) τον εμφανίζει με ποσοστό προτίμησης 46,5% έναντι 33,5% του Χαταμί, 4,2% του Γκαλιμπάφ (δήμαρχος της Τεχεράνης), 1,9% του Αγιατολάχ Καρουμπί και του μόλις 1,7 του Μουσαβί.

Στην Τεχεράνη οι μετρήσεις έδειξαν 36,1% για τον Αχμαντινετζάντ, 34,7%  για τον Χαταμί, 12,8%  για τον Γκαλιμπάφ, 2,1% για τον Μουσαβί και 1,2% για τον Καρουμπί.

Αποδεικνύεται ότι ο Χαταμί είναι 19 φορές πιο δημοφιλής από τον Μουσαβί στις επαρχίες και τουλάχιστον 16 φορές πιο επιθυμητός στην Τεχεράνη, οπότε τίθεται το ερώτημα γιατί να παραιτείται ο ισχυρός υπέρ του αδυνάτου;

Η απάντηση βρίσκεται στο μυαλό του Ανώτατου Ηγέτη Σαγίντ Αλί Χαμενεί και στις «διαπραγματεύσεις» που έγιναν με τον Χαταμί.

Ο Μοχάμαντ Χαταμί γνωρίζει ήδη ότι το καθεστώς δεν θα του επιτρέψει «επικίνδυνες κινήσεις» και μεταρρυθμίσεις ενώ μπορεί να έχει απειληθεί ακόμη και η ίδια του ζωή ( η ακραία εφημερίδα Keyhan αναφέρθηκε πρόσφατα στην πιθανότητα δολοφονίας του).

Ο Μουσαβί ήταν πρωθυπουργός επί προεδρίας Χαμενεί και ο σημερινός Ανώτατος Ηγέτης τον προτιμά από τον απρόβλεπτο Χαταμί σε περίπτωση εκλογής του.

Όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα συνεχιστεί και στην απίθανη μέχρι σήμερα περίπτωση που ο Μουσαβί εκλεγεί, το μόνο κέρδος των μεταρρυθμιστών θα είναι η βελτίωση των σχέσεων και η προσέγγισή τους με τον Αλί Χαμενεί.

Ο Μουσαβί θα υποστηρίξει τη συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Δύση για πυρηνικό πρόγραμμα που δεν θα περιέχει παραγωγή ατομικής βόμβας, ώστε να βγει το Ιράν από τη διεθνή απομόνωση και από τη διαρκή απειλή.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ που υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χετζμπολάχ, αρνείται το Ολοκαύτωμα και αποκαλεί το Ισραήλ «βρώμικο μικρόβιο», παραμένει κύριος πρωταγωνιστής των εξελίξεων και διαθέτει μηχανισμούς υποστήριξης που δεν έχει κανένας από τους άλλους υποψηφίους.

Σχετικό άρθρο: Τρίτος αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ (11 Μαρτίου)

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης