Μπιφτέκια από κρέας αλόγου στα βρετανικά σούπερ μάρκετ!

Μπιφτέκια από κρέας αλόγου στα βρετανικά σούπερ μάρκετ!

Ενώ στη συσκευασία αναγραφόταν ότι είχαν βόειο κρέας στην πραγματικότητα είχαν... αλογίσιο! - Από τα 27 δείγματα τα 10 είχαν και κρέας αλόγου - Σε ένα δείγμα το αλογίσιο κρέας έφτανε το 29% της συνολικής μάζας του προϊόντος

Μπιφτέκια από κρέας αλόγου στα βρετανικά σούπερ μάρκετ!
Κρέας αλόγου σε... μπιφτέκια που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ και στην συσκευασία τους αναγραφόταν ότι ήταν προιόντα από βόειο κρέας, ανακοίνωσε ότι εντόπισε ο ιρλανδικός «ΕΦΕΤ» επισημαίνοντας, ωστόσο , ότι δεν υπάρχει απειλή για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, πέντε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Βρετανία και Ιρλανδία, οι Tesco, Iceland, Dunees Stores, Lidl και Aldi, είχαν στα ράφια τους μπιφτέκια από κρέας αλόγου. Ήδη, η βρετανική αλυσίδα Tesco παραδέχτηκε ότι έχει αποσύρει μία ποσότητα «νοθευμένων» μπιφτεκιών.

Τα δείγματα που εξετάστηκαν παράχθηκαν και συσκευάστηκαν σε τρία διαφορετικά εργοστάσια, δύο στην Ιρλανδία και ένα στη Βρετανία έδειξαν  ότι το 1/3 των προιόντων είχαν κρέας αλόγου. Δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail αναφέρει ότι στα «νοθευμένα» δείγματα της Tesco, ανιχνεύτηκαν ίχνη από κρέας αλόγου και σε ποσότητες ωμών συστατικών οι οποίες είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία και την Ισπανία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ιρλανδικών αρχών, από τα 27 δείγματα τα 10 είχαν και κρέας αλόγου, ενώ τα 23 είχαν και χοιρινό. Το «ρεκόρ» προήλθε από ένα δείγμα της Tesco στο οποίο το αλογίσιο κρέας έφτασε το 29% της συνολικής μάζας.

 Ο επικεφαλής του ιρλανδικού «ΕΦΕΤ»,  καθηγητής Αλαν Ράιλι, επεσήμανε ότι η παρουσία χοιρινού σε αυτά τα προιόντα δικαιολογείται από το ότι στις ίδιες μονάδες παράγονται προιόντα από διαφορετικά ζώα αλλά δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για την παρουσία DNA αλόγου σε προιόντα εργοστασίων που δεν χρησιμοποιούν αυτό το κρέας στην παραγωγή τους.

«Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα,» τόνισε ο καθηγητής Ράιλι, «δεν τρώμε κρέας αλόγου και δεν περιμένουμε να το εντοπίσουμε μέσα σ’ ένα μπιφτέκι». Πρόσθεσε επίσης ότι αντίστοιχα για κάποιες θρησκευτικές ομάδες που δεν τρώνε χοιρινό, η παρουσία του σε άλλα προιόντα είναι απαράδεκτη.

Η Τesco πάντως έσπευσε να επισημάνει πως η η εταιρεία συνεργάζεται στην Ιρλανδία και στη Βρετανία με τον προμηθευτή προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης