Υποκλοπές: Ρωσικό «σπόρο διχόνοιας» βλέπει το Βερολίνο

Υποκλοπές: Ρωσικό «σπόρο διχόνοιας» βλέπει το Βερολίνο

Για υβριδικό πόλεμο παραπληροφόρησης μίλησε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας - Έντονη κριτική από το Λονδίνο γα την «αμέλεια των Γερμανών»

germany_stratos
Με την υποκλαπείσα συνομιλία Γερμανών αξιωματικών η Μόσχα μάλλον επιτυγχάνει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από τη διασπορά διχόνοιας στους συμμάχους της Ουκρανίας.

«Γνωρίζουμε ότι η Γερμανία έχει διαβρωθεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, στους Times του Λονδίνου, σχολιάζοντας την πρόσφατη δημοσιοποίηση σε ρωσικά ΜΜΕ μίας εμπιστευτικής - υποτίθεται - συνομιλίας ανώτερων Γερμανών αξιωματούχων για την ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus στην Ουκρανία. Η συνομιλία έγινε σε τηλεδιάσκεψη μέσω Webex.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είχε επιβεβαιώσει τη «διαρροή», η οποία, όπως επισημαίνει, «αποδεικνύει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδος πολέμου, ακόμη και για έναν υβριδικό πόλεμο παραπληροφόρησης. Επί του περιεχομένου η τηλεφωνική συνομιλία δεν αποκαλύπτει κάτι καινούργιο και αυτό ενισχύει την εντύπωση ότι ο μόνος λόγος για τη δημοσιοποίησή της ήταν μία προσπάθεια αποσταθεροποίησης. Εναπόκειται σε εμάς αν θα πέσουμε στην παγίδα του Πούτιν ή αν θα αντιδράσουμε με νηφαλιότητα, συνεχίζοντας την πορεία μας».

Έντονη κριτική από το Λονδίνο

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι καλούνται να δώσουν μία απάντηση στο ερώτημα, μήπως η συμπεριφορά τους υποδηλώνει βαριά αμέλεια. Στη Μεγάλη Βρετανία ο βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, Τομπίας Έλγουντ, μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι μέσω της επίμαχης υποκλοπής η Μόσχα δεν έμαθε κάτι περισσότερο από αυτό «που όλοι υποθέταμε, ούτως ή άλλως». Ωστόσο, θεωρεί ότι «χρειάζονται εντατικές συνομιλίες με τη Γερμανία, ώστε να αντιληφθούμε πώς ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο…».

Μιλώντας στην DW ο Τζέιμς Ντέιβις, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ελβετικό Πανεπιστήμιο του Ζανκτ Γκάλεν και ειδικός σε θέματα ασφάλειας, επισημαίνει ότι «δεν εκπλήσσεται» από τη διαρροή και θεωρεί ότι «πολλοί από τους συμμάχους επίσης δεν εκπλήσσονται για το γεγονός ότι οι Γερμανοί εκπλήσσονται, κάτι που υποδεικνύει τη σημερινή θέση της Γερμανίας εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας». Κατά την άποψή του το επίμαχο περιστατικό απλώς επιβεβαιώνει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι «το Βερολίνο έχει παραμελήσει την αποτρεπτική ισχύ του και επιδεικνύει απελπιστική αφέλεια όσον αφορά τις ικανότητες και τις προθέσεις της Μόσχας».

Ήταν το Webex η ενδεδειγμένη πλατφόρμα;

Όλα δείχνουν ότι επιβαρύνονται οι σχέσεις του Βερολίνου με τους εταίρους στην Ατλαντική Συμμαχία, έστω κι αν ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα. «Πρόκειται για έναν πόλεμο παραπληροφόρησης, για μία προσπάθεια να διασπαρεί η διχόνοια και να υπονομευθεί η ενότητά μας», προειδοποιεί ο ίδιος. «Γι' αυτό θα πρέπει να αντιδράσουμε με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα».

Η Γερμανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD) έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν ήταν εύστοχη ή επιλογή μίας συνηθισμένης ψηφιακής πλατφόρμας, όπως το Webex, για τη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη.

Σε συμπληρωματικές δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, ο Μπόρις Πιστόριους ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα η διαρροή οφείλεται σε «μεμονωμένο λάθος» και ότι η επιλογή της πλατφόρμας Webex εξακολουθεί να θεωρείται ορθή, εφόσον τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δεν θέλησε να αναφέρει λεπτομέρειες, για να μην «προδικάσει» τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας, ούτε να επιβεβαιώσει εάν το «μεμονωμένο λάθος» συνιστά παραβίαση των υφιστάμενων κανονισμών.

Πηγή: dw.com


Ειδήσεις σήμερα:

Ξυλοκόπησε την 29χρονη σύζυγό του στη Θεσσαλονίκη επειδή έριξε το φαγητό στο πάτωμα

Υπογράφηκε η ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία - Οι έξι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος τους αναλυτικά


Νέα παράταση για τις 8 Ιουνίου πήρε η πρώτη εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον μετά την επέμβαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης