Αϊτή: Ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση στη χώρα, καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν

Αϊτή: Ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση στη χώρα, καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν

Η Βραζιλία καλεί να εφαρμοστεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης

haiti_army
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε χθες Δευτέρα όσους Αμερικανούς βρίσκονται στην Αϊτή να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν», εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας από την περασμένη εβδομάδα που εξώθησε τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προχθές Κυριακή, μετά την απόδραση χιλιάδων φυλακισμένων.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα της Καραϊβικής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, τονίζοντας πως οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτυχθεί διεθνής ένοπλη δύναμη για να βοηθήσει τις αϊτινές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο, σχέδιο εγκεκριμένο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο Αϊτινοί, ανέφερε εξάλλου πως η πρεσβεία της χώρας στο Πορτ-ο-Πρενς παραμένει ανοικτή, αλλά παρέχει πολύ περιορισμένες υπηρεσίες από χθες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι τόνισε πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την «ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» και «καλεί όλα τα μέρη» να «τερματίσουν στη βία».

Η Βραζιλία καλεί να εφαρμοστεί απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης

Η διπλωματία της Βραζιλίας κάλεσε χθες Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να θέσει σε εφαρμογή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ενέκρινε τον σχηματισμό και την ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης που θα υποστηρίξει την αστυνομία της Αϊτής στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την ασφάλεια, εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης της βίας πάνοπλων συμμοριών κακοποιών.

Η κατάσταση στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου επιδεινώνεται δραματικά από την περασμένη εβδομάδα, καθώς συμμορίες εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις με σκοπό να ανατρέψουν τη de facto κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, ειδικά μετά την απόδραση χιλιάδων κρατουμένων το σαββατοκύριακο έπειτα από εφόδους κακοποιών σε φυλακές.

Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας αποκλείει το ενδεχόμενο να στηθούν καταυλισμοί προσφύγων

Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναδέρ δήλωσε χθες Δευτέρα πως η κυβέρνησή του δεν θα δεχθεί ποτέ να δημιουργηθούν καταυλισμοί προσφύγων από τη γειτονική Αϊτή, εν μέσω δραματικής κλιμάκωσης της βίας στη χώρα αυτή.

Ο Κάρλος Λουσιάνο Ντίας Μόρφα, ο υπουργός Άμυνας της Δομινικανής Δημοκρατίας —όπου οι αρχές απέλασαν δεκάδες χιλιάδες Αϊτινούς πέρυσι— έκανε χθες περιοδεία στα σύνορα για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών για την οικοδόμηση φράκτη στα σύνορα των δυο χωρών που μοιράζονται τη νήσο Εσπανιόλα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι συνομιλίες του σταθμάρχη με την αστυνομία μετά τη σύγκρουση δείχνουν την έλλειψη σχεδίου

Άργος: Εγώ γάλα έριξα, λέει ο 34χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε τη γυναίκα του με σίδερο και την περιέλουσε με χλωρίνη

Πορτογαλία: Η αστυνομία κατέσχεσε 1,3 τόνους κοκαΐνης – Ήταν κρυμμένη σε κατεψυγμένα ψάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης