Δύο κομμάτια ξύλου 500.000 ετών ξαναγράφουν την προϊστορία του ανθρώπου

Δύο κομμάτια ξύλου 500.000 ετών ξαναγράφουν την προϊστορία του ανθρώπου

Τα ξύλα είχαν τοποθετηθεί σκόπιμα σε γωνία μεταξύ τους και χρησίμευαν ως ένα είδος πλατφόρμας

logs_1
Η ανακάλυψη δύο κομματιών ξύλου στις όχθες ενός ποταμού στη Ζάμπια, στην Αφρική, αλλάζει την αντίληψη των αρχαιολόγων για τον τρόπο που ζούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο κομμάτια κορμών ξύλου, περίπου 1,5 μέτρου σε μήκος, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας δομής σαν πλατφόρμα. Δεν φαίνεται ότι η δομή αφορούσε κάποια καλύβα ή άλλη μόνιμη δομή, αναφέρει το BBC, θα μπορούσε όμως να είναι ένα είδος πάγκου για το ψάρεμα.

Ανακάλυψαν επίσης κομμάτια από ξύλινα εργαλεία, όπως ραβδιά για σκάψιμο.

Αυτό όμως που τους ενθουσίασε περισσότερο ήταν ότι τα δύο κομμάτια ξύλου βρέθηκαν σε ορθή γωνία μεταξύ τους και ότι έχουν εγκοπές από λίθινα εργαλεία.

Περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι κορμοί ήταν ηλικίας περίπου 476.000 ετών.

logs_2
Κλείσιμο


Το ξύλο σαπίζει και αποσυντίθεται εύκολα, ωστόσο διατηρείται αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση διατηρήθηκε γιατί θάφτηκε σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.

Δεν έχουν βρεθεί στο σημείο λείψανα ανθρώπων οπότε είναι δύσκολο να πούμε ποιοι είδος ανθρώπου τοποθέτησε έτσι τα ξύλα. Από τη χρονολόγηση των ξύλων προκύπτει ότι δεν ήταν οι Homo sapiens, οι σύγχρονοι άνθρωποι, που εμφανίστηκαν τουλάχιστον 150.000 χρόνια μετά την κατασκευή της δομής.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής μπορούσαν να χτίζουν κάτι σαν καταφύγιο.

Οι ερευνητές που εντόπισαν τα κομμάτια λένε ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης «χρησιμοποίησαν τη νοημοσύνη, τη φαντασία και τις ικανότητές τους για να δημιουργήσουν κάτι που δεν είχαν ξαναδεί».

Μέχρι τώρα, οι αποδείξεις για τη χρήση του ξύλου από τους ανθρώπους περιορίζονταν στην κατασκευή φωτιάς και στην κατασκευή εργαλείων όπως τα δόρατα.




Ειδήσεις σήμερα

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας - Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Ρούλα έχει καρδιολογικό πρόβλημα και αν συνεχίσει έτσι, έχει τρία χρόνια προσδόκιμο ζωής» λέει ιατροδικαστής

Μητσοτάκης στο CNN για συνάντηση με Ερντογάν: Να αφήσουμε πόρτα ανοιχτή ακόμη κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης