Τουρκία: Η αρχαία πόλη Anavarza έχει επιβιώσει από μεγάλους σεισμούς

Τουρκία: Η αρχαία πόλη Anavarza έχει επιβιώσει από μεγάλους σεισμούς

Η «Ανίκητη Πόλη» χτίστηκε πριν από 7.500 χρόνια και περιλαμβάνεται στον προσωρινό κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Adana
Η αρχαία πόλη Anavarza στην περιοχή Kozan της νότιας επαρχίας των Αδάνων επέζησε με μικρές ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου στην ανατολική Τουρκία.

Στα Άδανα, 11 κτίρια κατέρρευσαν και δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές. Τα τείχη του κάστρου και τα ιστορικά κτίρια της αρχαίας πόλης, που είχαν κάποιες ρωγμές στην πύλη της θριαμβικής αψίδας, δεν καταστράφηκαν από τον σεισμό των 7,7 βαθμών και τους μετασεισμούς.

Η αρχαία πόλη της Anavarza, που βρίσκεται στη συνοικία Dilekkaya, η οποία χτίστηκε πριν από 7.500 χρόνια και περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ξεχωρίζει για την υπέροχη πύλη και τα τείχη της, καθώς και για τον πρώτο δρόμο διπλής λωρίδας στον κόσμο.

Εδώ και χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές και εργασίες αποκατάστασης. Φέτος, στην αρχαία πόλη βρέθηκαν ίχνη του συγκροτήματος λουτρού-παλατιού μαζί με πολλά τμήματα, όπως το δίχωρο πλινθόκτιστο λουτρό, οι κίονες της παλέστρας, οι βάσεις των κιόνων, τα κιονόκρανα και τα καταστήματα.

Κλείσιμο
Adana1


Γνωστή ως «Ανίκητη Πόλη», η αρχαία πόλη προσελκύει την προσοχή με τον κιονοστοιχειωμένο δρόμο της, καθώς και με την υπέροχη πύλη του στέμματος και τα τείχη της. Φιλοξενεί ένα θέατρο, ένα αμφιθέατρο, ένα στάδιο και έναν κιονοστοιχειωμένο δρόμο μήκους 2.700 μέτρων και πλάτους 34 μέτρων.

Η πύλη που ονομάζεται Αψίδα του Θριάμβου, η οποία χτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης των Ρωμαίων στην αρχαία πόλη κατά των Περσών τον τρίτο αιώνα, είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτού του τόπου. Η Αψίδα του Θριάμβου, που αποτελείται από τρεις αψίδες, οκτώ πόδια και έξι κίονες, είναι μία από τις μεγαλύτερες μνημειακές πύλες της πόλης στην Ανατολία.

Ο Fatih Gülşen, επικεφαλής των ανασκαφών της Anavarza, δήλωσε ότι μετά τον σεισμό, οι αρχαιολόγοι της ανασκαφικής ομάδας εξέτασαν τις ζημιές και ανέφεραν ότι η αρχαία πόλη επέζησε των σεισμών με μικρές ζημιές, όπως επέζησε και από πολλούς καταστροφικούς σεισμούς.

Αναφέρθηκε ότι οι ρωγμές σε ορισμένα τμήματα των κατασκευών θα επιδιορθωθούν σύντομα από την ομάδα αποκατάστασης.

Ο Ziya Şimşek, ο οποίος ζει στην περιοχή της αρχαίας πόλης Anavarza, δήλωσε ότι η οικογένειά του ζει στην περιοχή εδώ και τρεις γενιές, λέγοντας: «Ζούμε εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η τρίτη φορά που βιώνουμε μεγάλο σεισμό, απ' όσο γνωρίζω. Αλλά η αρχαία πόλη υπέστη ελαφρές ζημιές κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού, παρόλο που είναι ηλικίας χιλιάδων ετών».

πηγή: hurriyet
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης