Ρωσία: Συνελήφθη επιστήμονας για εσχάτη προδοσία και συνεργασία με την Κίνα

Ρωσία: Συνελήφθη επιστήμονας για εσχάτη προδοσία και συνεργασία με την Κίνα

Ο διδάκτορας φυσικής και μαθηματικών Ντμίτρι Κόλκερ εργάζεται σε πανεπιστήμιο στη Σιβηρία - Η οικογένειά του λέει ότι είναι βαριά άρρωστος με καρκίνο και ότι είναι άγνωστο ποιες ακριβώς είναι οι κατηγορίες σε βάρος του

Dmitry-Kolker
Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν επιστήμονα στη Σιβηρία ο οποίος θεωρείται ύποπτος για εσχάτη προδοσία επειδή φέρεται να συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις περιφερειακές αρχές και την οικογένειά του, μετέδωσε την Παρασκευή ότι συνελήφθη ο Ντμίτρι Κόλκερ, διδάκτορας φυσικής και μαθηματικών στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

Ο Κόλκερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, είναι επικεφαλής του εργαστηρίου κβαντικών οπτικών τεχνολογιών.

Φέρεται να συνελήφθη την Πέμπτη στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, καθώς έχει διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας στο τέταρτο στάδιο, όπως δήλωσε η κόρη του. Βρίσκεται σε αγωγή συντήρησης επειδή «οι δυνατότητες χημειοθεραπείας έχουν εξαντληθεί». Σύμφωνα με τους οικείους του ο ίδιος δεν είναι σε θέση να φάει μόνος του.

Χθες στο διαμέρισμα του Κόλκερ οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα. Οι άνδρες της ασφαλείας τον μετέφεραν στη Μόσχα αεροπορικώς.

Ο Κόλκερ και το περιφερειακό δικαστήριο Σοβιέτσκι του Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2.800 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν την υπόθεση. Ο δικηγόρος του Κόλκερ δεν ήταν δυνατόν να εντοπισθεί.

Κλείσιμο
Ορισμένοι Ρώσοι επιστήμονες έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για προδοσία τα τελευταία χρόνια, επειδή φέρονται να έχουν διαβιβάσει ευαίσθητο υλικό σε ξένους. Οι επικριτές του Κρεμλίνου λένε ότι οι συλλήψεις που πραγματοποιούνται συχνά στηρίζονται σε αβάσιμους παρανοϊκούς ισχυρισμούς.

Η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών.

Το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την οικογένεια του Κόλκερ γράφει ότι ο επιστήμονας κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Κόλκερ είχε δώσει στο παρελθόν διάλεξη σε διεθνές συνέδριο στην Κίνα και τώρα έχει μεταφερθεί σε φυλακή στη Μόσχα, δήλωσε ο γιος του, Μαξίμ.

Άγνωστο παραμένει ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον του. Σύμφωνα με τον γιό του, Μαξίμ Κόλκερ, ο επιστήμονας κατηγορείται ότι παρέδωσε στην Κίνα στοιχεία που συνιστούν κρατικά μυστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Η «παράδοξη» εικόνα από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ: Μαζί κάθισαν ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης και ο... σύζυγος του ηγέτη του Λουξεμβούργου

Ιρανός 35 ετών ξελόγιασε μέσω Instagram 17χρονη – Την πήγε στη Μύκονο για να την εκδίδει

Απαλλάσσεται με βούλευμα ο Βασίλης Λεβέντης που είχε καταγγελθεί για βιασμό από την Μπίκα - Μυθεύματα και ψεύδη όσα του είχε καταλογίσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης