Το ΔΝΤ εγκρίνει άμεσα βοήθεια 350 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το ΔΝΤ εγκρίνει άμεσα βοήθεια 350 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το IMF ετοιμάζει πακέτο υποστήριξης άλλων 3 δισ. δολαρίων για τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία - Η επέκταση ενός υπάρχοντος δανείου θα παράσχει «δημοσιονομική στήριξη» στην Ουκρανία, χωρίς να αφήνει περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να το ξοδέψει

δντ
Το ποσό των 350 εκατ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανάι αποφάσισε να εγκρίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο αυτό ποσό θα εγκριθεί άμεσα και θα ακολουθήσουν άλλο ένα πακέτο υποστήριξης 3 δισ. δολαρίων, ώστε να καλυφθεί μέρος των άμεσων αναγκών της δοκιμαζόμενης από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή Ουκρανίας.

Η επέκταση ενός υπάρχοντος δανείου θα παράσχει «δημοσιονομική στήριξη» στην Ουκρανία, χωρίς να αφήνει περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να το ξοδέψει, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Μία από τις πηγές είπε ότι το δάνειο μπορεί να είναι έτοιμο για εξέταση από το διοικητικό συμβούλιο ήδη από το τέλος αυτής της εβδομάδας, ενώ μια άλλη είπε ότι την επόμενη εβδομάδα ήταν επίσης δυνατή, με την εκταμίευση να έρχεται εντός ημερών από την έγκριση.

Είπαν ότι το σχέδιο έχει ισχυρή υποστήριξη στο 25μελές εκτελεστικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρά τις αντιρρήσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών με δικαίωμα ψήφου του αναπτυξιακού δανειστή.

Η κίνηση για ταχεία μεταφορά μετρητών στην Ουκρανία έχει γίνει πιο επείγουσα στην Παγκόσμια Τράπεζα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είπε στον Ζελένσκι στο Μόναχο στις 19 Φεβρουαρίου ότι ο οργανισμός ετοιμάζει εκταμίευση 350 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ακολουθούμενη από άλλα χρηματοδοτικά έργα.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας εξέδωσαν δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Κλείσιμο
«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού μέσα από αυτές τις φρικιαστικές εξελίξεις. Ο πόλεμος δημιουργεί επίσης σημαντικές διαρροές σε άλλες χώρες. Οι τιμές των εμπορευμάτων οδηγούνται υψηλότερα και κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει περισσότερο τους φτωχούς. Οι διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται εάν η σύγκρουση συνεχιστεί.

Επιπλέον, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πρόγραμμα Stand-by Arrangement της Ουκρανίας, βάσει του οποίου είναι διαθέσιμα επιπλέον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως τα τέλη Ιουνίου. Στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ετοιμάζουμε ένα πακέτο στήριξης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας με μια επιχείρηση στήριξης προϋπολογισμού ταχείας εκταμίευσης για τουλάχιστον 350 εκατομμύρια δολάρια που θα υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση αυτή την εβδομάδα, ακολουθούμενο από 200 εκατομμύρια δολάρια σε ταχεία εκταμίευση στήριξης για την υγεία και την εκπαίδευση».


Ειδήσεις σήμερα:

Η τρομακτική ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων φτάνει στο Κίεβο

Κάτοικοι στο Χάρκοβο στέκονται μπροστά σε ρωσικά άρματα και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

Έλληνες τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Ουκρανίας ζητώντας να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης