Περού: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες έξι παιδιών που θυσιάστηκαν πριν από 1.000 χρόνια

Περού: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες έξι παιδιών που θυσιάστηκαν πριν από 1.000 χρόνια

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θυσιάστηκαν για να συνοδεύσουν στον θάνατο έναν αξιωματούχο - Σε μικρή απόσταση εντοπίστηκαν τα λείψανα επτά ενηλίκων, που όμως δεν είχαν μουμιοποιηθεί

Peru_lima_bones14
Έξι μούμιες παιδιών, τα οποία πιθανότατα θυσιάστηκαν πριν από 1.000 χρόνια για να συνοδεύσουν έναν αξιωματούχο στη μετά θάνατον ζωή, ανακαλύφθηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο κοντά στη Λίμα του Περού.

«Βρήκαμε τα λείψανα έξι μουμιοποιημένων παιδιών κοντά στον τάφο ενός προσώπου που ανήκε στην ελίτ», η μούμια του οποίου είχε έρθει στο φως τον περασμένο Νοέμβριο, όπως είπε ο αρχαιολόγος Πίτερ Φαν Ντάλεν, ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Καχαμαρκίγια, 24 χιλιόμετρα ανατολικά της Λίμας.

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα παιδιά θυσιάστηκαν και ότι ενδέχεται να ήταν μέλη της οικογένειας του αξιωματούχου. Οι μούμιες χρονολογούνται στο 800-1000 μ.Χ, προηγούνται δηλαδή της εποχής των Ίνκας κατά μερικούς αιώνες.Σε μικρή απόσταση εντοπίστηκαν τα λείψανα επτά ενηλίκων, που όμως δεν είχαν μουμιοποιηθεί.

Από τον Νοέμβριο του 2021 οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος έχουν βρει στην Καχαμαρκίγια συνολικά 14 λείψανα. Τον Νοέμβριο ανακαλύφθηκε η μούμια του αξιωματούχου, που ήταν τοποθετημένος έτσι ώστε τα χέρια του να καλύπτουν το πρόσωπό του. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επρόκειτο για έναν άνδρα ηλικίας 18-22 ετών που ενταφιάστηκε σε έναν κωνικό θάλαμο, σε βάθος 1,40 μέτρων. Φαίνεται ότι παρά την ηλικία του είχε ιδιαίτερο «οικονομικό και κοινωνικό κύρος», εξήγησε ο Φαν Ντάλεν.

Η Καχαμαρκίγια ήταν ένα σημαντικό αστικό κέντρο, όπου ζούσαν 10-20.000 άνθρωποι. Ιδρύθηκε γύρω στο 200 π.Χ. και κατοικείτο μέχρι και τον 16ο αιώνα.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης