Ισραήλ: Στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών - Πρώτη επίσκεψη μετά από 13 χρόνια

Ισραήλ: Στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών - Πρώτη επίσκεψη μετά από 13 χρόνια

Στο τραπέζι η εκεχειρία Ισραήλ - Χαμάς που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαΐου, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου

askenazy_egypt
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι βρίσκεται στο Κάιρο σήμερα, για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια, για συνομιλίες σχετικά με την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαΐου, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, έπειτα από έναν ακόμη γύρο εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Η επίσκεψη αυτή στοχεύει μεταξύ άλλων να «εμβαθύνει τους μηχανισμούς γύρω από μια συμφωνία» στη Λωρίδα της Γάζας και να συζητηθούν ζητήματα ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού θύλακα, ιδίως σε «διεθνές επίπεδο», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, λίγο προτού αποβιβαστεί από το αεροπλάνο.

Ο Ασκενάζι επισημαίνει, επίσης, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών «τη δέσμευση του Ισραήλ για την επιστροφή των στρατιωτών και αμάχων του» από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφέρεται στις σορούς των δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη το 2014 και δύο αμάχων ισραηλινής υπηκοότητας που εισήλθαν με τη βούλησή τους στον παλαιστινιακό θύλακα κι έκτοτε κρατούνται.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε αναμένεται, επίσης, στο Κάιρο, σύμφωνα με μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, η οποία δεν ανέφερε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή ασφαλείας.

Κλείσιμο
Όπως μεταδίδει το Sputnik, επικαλούμενο μια πηγή από το γραφείο του Παλαιστινίου προέδρου, ο Καμέλ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία για να συζητήσουν την πρόσφατη εκεχειρία μεταξύ Ισράηλ-Γάζας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Καμέλ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η ενίσχυση της εκεχειρίας και η ανοικοδόμηση της Γάζας.

Ο Καμέλ αναμένεται, επιπλέον, να συναντηθεί με τον «Ισραηλινό πρωθυπουργό και τις αρμόδιες αρχές» για το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας.

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ αυτών 66 παιδιά και μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, από τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ αυτών ένα παιδί, μία έφηβη και ένας στρατιώτης, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης