Ορκίσθηκε ο Τζο Μπάιντεν: Να σταματήσουμε τον εσωτερικό πόλεμο, θα είμαι Πρόεδρος για όλους

Ορκίσθηκε ο Τζο Μπάιντεν: Να σταματήσουμε τον εσωτερικό πόλεμο, θα είμαι Πρόεδρος για όλους

 Ιστορική ομιλία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ- Ενωτικός και άμεσος μίλησε για την πανδημία, τις φυλετικές διακρίσεις, τον εσωτερικό διχασμό, τις «πληγές του έθνους που πρέπει να επουλωθούν» - Ορκίσθηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις 

biden-orkomosia-arthro
Τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ ανέλαβε ο 74χρονος Τζο Μπάιντεν που ορκίσθηκε στις 18.48 ώρα Ελλάδας στο Καπιτώλιο, απόντος του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία όμως, του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς και τριών πρώην προέδρων. Αμέσως μετά, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε για πρώτη φορά ως Πρόεδρος στους συμπατριώτες του απευθύνοντας μια ομιλία που θα μείνει στην Ιστορία ως  ενωτική.

Με αμεσότητα, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές στο παρελθόν, αλλά με συνεχείς αναφορές στην Αμερική του μέλλοντος και τη Δημοκρατία,  ο Μπάιντεν δεν δίστασε να αναφερθεί στις «πληγές της Αμερικανικής Δημοκρατίας» , φτάνοντας μάλιστα να παραδεχθεί ότι υπάρχει εσωτερικός πόλεμος, που πρέπει «να σταματήσουμε»«Η Αμερική δοκιμάσθηκε», είπε και κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να συστρατευθούν για να νικήσει η Δημοκρατία.

Στις 18.48 ώρα Ελλάδας ο Τζο Μπάιντεν έγινε επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η θέληση του Λαού εισακούσθηκε. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη. Είναι εδώ όμως, και έχει επικρατήσει. Πριν από μερικές μέρες είδαμε τα θεμέλια του Καπιτωλίου να ταρακουνιούνται.  Γνωρίζω την ισχύ του Συντάγματός μας και του Έθνους μας. Μόλις έλαβε τον ιερό όρκο, που πρώτος έλαβε ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο, αλλά από τον λαό. Μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μακριά», είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν. Συνέχισε κάνοντας αναφορά στην πανδημία και σημείωσε ότι πολλές πληγές πρέπει να επουλωθούν. Το όνειρο της Δικαιοσύνης για όλους θα είναι εδώ. Φωνή επιβίωσης ακούγεται από τον πλανήτη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φυλετικές διακρίσεις και εσωτερική τρομοκρατία. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Υπάρχει μία αλήθεια και πολλά ψέμματα. Ακούστηκαν πολλά επί πολλές εβδομάδες. Να υπερασπισθούμε την αλήθεια. Κατανοώ ότι υπάρχει ανησυχία για τις θέσεις εργασίας, για το μέλλον. Σας κατανοώ, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε σε φατρίες, πρέπει να σταματήσουμε τον εσωτερικό πόλεμο που μας χωρίζει σε μπλε και κόκκινους». 



Η ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις

Η 20ή Ιανουαρίου του 2021 καταγράφεται όμως στην Ιστορία και για το γεγονός ότι στις 18.41 ώρα Ελλάδας, ορκίσθηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις: Όπως ειπώθηκε στην τελετή, μάλιστα, «όταν εκείνη ορκισθεί τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα ξέρουν ότι όλα είναι εφικτά». Η Κάμαλα Χάρις -που έβγαλε τη μάσκα της την ώρα που έδινε τον όρκο της για να φανεί ένα πλατύ χαμόγελο και η συγκίνηση στο πρόσωπό της-  ορκίσθηκε από τη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώτη λατίνα- αφροαμερικανή που υπηρετεί εκεί,  Σόνια Σόττομαγιόρ.  Τον ενθουσιασμό για την ανάληψη των καθηκόντων από τη Χάρις συνόψισε με την αντίδρασή του ο Μπαράκ Ομπάμα, μόλις εκείνη έδωσε τον όρκο της: «Alright!» αναφώνησε. 
Κλείσιμο
000_8Z78PH


 Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, φορώντας μάσκα, όπως και όλοι όσοι δίνουν το «παρών» στην τελετή, ανέβηκε αργά, συγκινημένος, τα σκαλιά του Καπιτωλίου και από εκεί μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ στάθηκαν να χαιρετίσουν.  Μάλιστα, ο Μπάιντεν λίγο πριν από την ορκωμοσία του δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, στη γυναίκα του. 

Ο Τζο Μπάιντεν, είναι ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι, μετέβη το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) σε μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Ορκίστηκε μάλιστα, σε μία Βίβλο, κειμήλιο της οικογένειάς του. Αργότερα, κατέφτασε στο Καπιτώλιο, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ και την Καμάλα Χάρις, η οποία συνοδευτόταν κατά την είσοδό της από τον αστυνομικό του Καπιτωλίου, Γιουτζίν Γκούντμαν, ο οποίος ξεχώρισε στις «μάχες» κατά των εισβολέων, πριν από μερικές ημέρες.

Joe Biden arrives at Capitol - BBC News


Οι γερουσιαστές Amy Klobuchar και Roy Blant που πήραν το λόγο στην έναρξη της τελετής δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα θλιβερά γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Αμερικανική Δημοκρατία. Ακολούθως, στο βήμα βρέθηκε ο αιδεσιμώτατος Τζερεμάια Ο' Ντόνοβαν, φίλος της οικογένειας Μπάιντεν. 

Αμέσως μετά, η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ:

Μετά την ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις, στη σκηνή ανέβηκε, ντυμένη στα λευκά, η Τζένιφερ Λόπεζ, που τραγούδησε προς την τιμήν του νέου προέδρου των ΗΠΑ: Τhis land is your land». Στο μέσον του τραγουδιού, μάλιστα, η Λατίνα σταρ απευθύνθηκε στα Ισπανικά λέγοντας μεταξύ άλλων «Δικαιοσύνη για όλους». 

Αναταραχή, όμως, επικράτησε  λίγο πριν από τις 5.30 ώρα Ελλάδας στην Ουάσινγκτον καθώς υπήρξε απειλή για βόμβα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο Καπιτώλιο κατέφτασαν, επίσης, οι επίσημοι προσκλεκλημένοι -μεταξύ τους ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, όπως και ο Μάικ Πενς. Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε νωρίτερα μέσω twitter έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν.

biden1


Κατά την παρουσία του στον καθεδρικό ναό, ο Μπάιντεν συνοδευόταν και από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, σύμφωνα με το CNN, συμπεριλαμβανομένου του ρεπουμπλικάνου ηγέτη της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ και του ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Μαζί του ήταν, επίσης, η Καμάλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

000_8Z74TQ
000_8Z74ZX
000_8Z74UT


Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.




Οι νεοκλεγμένοι πρόεδροι συνήθως παρευρίσκονται σε λειτουργίες το πρωί πριν τις ορκωμοσίες τους, συχνά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, μια μικρή εκκλησία στην πλατεία Λαφαγιέτ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, γνωστή ως «Η Εκκλησία των Προέδρων».

Live οι εξελίξεις μέχρι την ορκωμοσία




Από το 1933, επτά πρόεδροι - Φράνκλιν Ρούζβελτ, Τρούμαν, Ρίγκαν, Τζορτζ H.W. Μπους, ο Τζορτζ Μπους, ο Ομπάμα και ο Τραμπ - παρευρέθηκαν στις πρωινές λειτoυργίες στον Άγιο Ιωάννη πριν από τις ορκωμοσίες του, σύμφωνα με την Κοινή Επιτροπή του Κογκρέσου για τις Τελετές Ορκωμοσίας.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν «ανέβασε» στο Twitter και το πρώτο του tweet, με αφορμή την επικείμενη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων προαναγγέλοντας «μια νέα μέρα για την Αμερική».


Τι φοράει το ζεύγος Μπάιντεν

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ενδυμασία της Τζιλ Μπάιντεν φέρει την υπογραφή Αμερικανίδων σχεδιαστριών. Στην παρουσία της στη λειτουργία, στι πλευρό του Μπάιντεν, φορά ένα μπλε παλτό κι ένα φόρεμα της Αμερικανίδας σχεδιάστριας Alexandra O'Neill του Markarian.

Παράλληλα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα φορά ένα κοστούμι και ένα παλτό σκούρου μπλε χρώματος, και τα δύο από τον Αμερικανό σχεδιαστή Ralph Lauren.

23681730
23681183
23681733





Ειδήσεις σήμερα:

ΠΟΥ: Ύστατο μέτρο το κλείσιμο των σχολείων τον καιρό της πανδημίας

Βορίδης: «Η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά και στο προσωπικό των ΟΤΑ»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο με τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης