ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ποιο θα είναι το πρώτο διάταγμα που θα υπογράψει ο Μπάιντεν;

Ποιο θα είναι το πρώτο διάταγμα που θα υπογράψει ο Μπάιντεν;

Το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εθνικό επίπεδο - Τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή

covid_biden
Στροφή 180 μοιρών στο καυτό θέμα της πανδημίας κάνει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν με το... καλημέρα στον Λευκό Οίκο.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά υπογράφοντας 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν σημαντικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ, με πρώτο και καλύτερο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πανεθνικό επίπεδο. Ακολουθούν η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι θα εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από αύριο, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζεφ Ζιντς, που συντονίζει την στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Όπως αναφέρει το CNN, το πρώτο διάταγμα που θα υπογράψει ο Μπάιντεν αφορά τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας καθιστώντας υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε εθνικό επίπεδο.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί τη στροφή 180 μοιρών της νέας κυβέρνησης σε σχέση με αυτή του προκατόχου του.

«Αυτή η εκτελεστική δράση θα καθοδηγήσει τους οργανισμούς να λάβουν μέτρα για να απαιτήσουν συμμόρφωση με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC) σχετικά με τη χρήση μάσκας και τη κοινωνική απόσταση σε ομοσπονδιακά κτίρια», δήλωσε ο σύμβουλος του Μπάιντεν.

«Δεν πρόκειται για πολιτική δήλωση. Πρόκειται για την υγεία των οικογενειών μας και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας», πρόσθεσε.

Με σχετικό διάταγμα θα παραταθεί επίσης το μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Κλείσιμο
Ο Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις βασικές του προτεραιότητες, θα απευθύνει ήδη από σήμερα μήνυμα προς τον ΟΗΕ ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην συμφωνία του Παρισιού σε διάστημα ενός μηνός, σύμφωνα με την Τζίνα ΜακΚάρθι, υπεύθυνη για το θέμα στο προεδρικό επιτελείο.

Ο Μπάιντεν θα καταργήσει επίσης σειρά μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως προς περιβαλλοντικά θέματα και θα ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σε ότι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, θα βρεθεί επίσης στον αντίποδα του Τραμπ, καταργώντας το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών κυρίως μουσουλμανικών, χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδήσεις σήμερα:

Eurostat: Δραματική αύξηση θανάτων το 2020 σε ολόκληρη την ΕΕ

Covid-19: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης

Κατέθεσε η Μπεκατώρου: «Να μιλήσουν όσοι έχουν βιώσει τη σεξουαλική κακοποίηση»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης