Σε συναγερμό οι ΗΠΑ: 4.000 οπλισμένοι «πατριώτες» θέλουν να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ: 4.000 οπλισμένοι «πατριώτες» θέλουν να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Στο «κόκκινο» η ανησυχία - Εξτρεμιστές απειλούν τη Δημοκρατία - Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφράζουν φόβους για νέα επεισόδια στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πόλεις στις 20 Ιανουαρίου

kapitwlio34
Υπό τον φόβο νέας «πολιορκίας» βρίσκεται το Καπιτώλιο λίγες ημέρες προτού γυρίσει οριστικά η σελίδα και ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου.

Μετά τα επεισόδια βίας που στιγμάτισαν τη Δημοκρατία των ΗΠΑ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, τα βλέμματα στρέφονται στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, τους αυτοαποκαλούμενους πατριώτες. Η εμμονική συμπεριφορά του απερχόμενου προέδου των ΗΠΑ, ο οποίος εξακολουθεί να κάνει λόγο για δική του νίκη στις εκλογές, εντείνει τον διχασμό και δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Protesters storm the U.S. Capitol, interrupting electoral vote count


Pro-Trump mob storms U.S. Capitol


Χιλιάδες ένοπλοι εξτρεμιστές που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζουν να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα μέλος του Κογκρέσου που ήταν μεταξύ αυτών που ενημερώθηκαν αργά τη Δευτέρα σχετικά με μια σειρά νέων απειλών εναντίον των νομοθετών και του ίδιου του Καπιτωλίου.

Κλείσιμο
«Μιλούσαν για 4.000 ένοπλους "πατριώτες" που θα περιβάλλουν το Καπιτώλιο και θα αποτρέψουν την είσοδο οποιουδήποτε Δημοκρατικού» δήλωσε στο CNN o Δημοκρατικός Κόνορ Λάμπ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Έχουν δώσει στη δημοσιότητα κανόνες εμπλοκής, που σημαίνει πότε πυροβολείς και πότε  δεν το κάνεις. Άρα αυτή είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει ένα σχέδιο. Δεσμεύονται να κάνουν αυτό που κάνουν επειδή νομίζω στο μυαλό τους είναι "πατριώτες" και μιλούν για το 1776 (αμερικανική επανάσταση)» ανέφερε δε ο Λαμπ.

«Δεν διαπραγματευόμαστε, δε συζητούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να διωχθούν. Πρέπει να σταματήσουν. Και, δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει τον πρόεδρο, γι' αυτό πρέπει να παραπεμφθεί και να απομακρυνθεί από το αξίωμα» συνέχισε. 

Η ενημέρωση της Δευτέρας ακολούθησε μια αναφορά του FBI (Ομοσπονδιακή Αστυνομία) για «ένοπλες διαμαρτυρίες» που προγραμματίζονται και στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον, και καταδεικνύει το επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των νομοθέτων και των αστυνομικών αρχών μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο με πέντε νεκρούς την περασμένη εβδομάδα. 

Δύο δημοκρατικοί νομοθέτες που συμμετείχαν στην ενημέρωση είπαν στο CNN ότι εξετάστηκαν διάφορα σενάρια και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πάρει στα σοβαρά τις απειλές.

Καταβλήθηκε πάντως προσπάθεια να τονιστεί πόσο διαφορετικό είναι το επίπεδο ασφάλειας (στο Καπιτώλιο) αυτή τη στιγμή, ανέφεραν.

«Είναι πολύ δυνατοί όταν είμαστε αδύναμοι. Τότε είναι που η ψυχολογία του όχλου κυριαρχεί, και είναι ενθαρρυμένοι, αλλά όταν συναντηθούν με πραγματική, αποφασιστική δύναμη, νομίζω ότι πολλές από αυτές φαντασιώσεις για το τι θα συμβεί όταν θα έρθουν στην Ουάσιγκτον θα εξατμιστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη του Κογκρέσου.

Καθαίρεση Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία – Τον κατηγορούν για «υποκίνηση εξέγερσης»

Στην επίσημη παρουσίαση της πρότασής τους για καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν Δημοκρατικοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ομάδα δημοκρατικών κατηγορούν τον Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που σχετίζεται με την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο, την περασμένη Τετάρτη.

Το άρθρο καθαίρεσης εισήχθη από τους βουλευτές Τεντ Λιου, Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τζέιμι Ράσκιν. Αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ψηφοφορία για την παραπομπή του Τραμπ αναμένεται ότι θα γίνει την Τετάρτη.

Στην πρότασή τους οι Δημοκρατικοί αναφέρονται στην 6η Ιανουαρίου, όταν εξελίσσονταν η διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Για τον σκοπό αυτό και με βάση τη 12η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο, για κοινή συνεδρίαση.

Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ επανειλημμένα προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως προϊόν απάτης και ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτά από τον αμερικανικό λαό ή από ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς αξιωματούχους.

Λίγο αφότου η κοινή συνεδρίαση ξεκίνησε, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε σε πλήθος στην Ουάσινγκτον, επαναλαμβάνοντας ψευδείς καταγγελίες ότι «κερδίσαμε τις εκλογές».

Ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Έκλεισαν τα πρώτα 50.000 ραντεβού για τους άνω των 85

Κορωνοϊός: Στα 866 τα νέα κρούσματα - 337 οι διασωληνωμένοι, 27 θάνατοι

Η Τζένη Μπαλατσινού πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο - Στο πλευρό της ο Βασίλης Κικίλιας 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης