Καθαίρεση Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία – Τον κατηγορούν για «υποκίνηση εξέγερσης»

Καθαίρεση Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία – Τον κατηγορούν για «υποκίνηση εξέγερσης»

Ομάδα Δημοκρατικών παρουσίασε επίσημα το νομοσχέδιο καθαίρεσης κατά του Ντόναλντ Τραμπ – Τον κατηγορούν ότι υποκίνησε τα επεισόδια που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο - Η ψηφοφορία αναμένεται την Τετάρτη

trump-arthro_2
Στην επίσημη παρουσίαση της πρότασής τους για καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν Δημοκρατικοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ομάδα δημοκρατικών κατηγορούν τον Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που σχετίζεται με την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο, την περασμένη Τετάρτη.

Το άρθρο καθαίρεσης εισήχθη από τους βουλευτές Τεντ Λιου, Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τζέιμι Ράσκιν. Αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ψηφοφορία για την παραπομπή του Τραμπ αναμένεται ότι θα γίνει την Τετάρτη. 




Εάν η Βουλή ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Τραμπ, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ εναντίον του οποίου ξεκίνησε δύο φορές η διαδικασία καθαίρεσης.

«Παρακινήθηκαν από τις παραινέσεις Τραμπ»


Κλείσιμο
Στην πρότασή τους οι Δημοκρατικοί αναφέρονται στην 6η Ιανουαρίου, όταν εξελίσσονταν η διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό και με βάση τη 12η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο, για κοινή συνεδρίαση.

Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ επανειλημμένα προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως προϊόν απάτης και ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτά από τον αμερικανικό λαό ή από ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς αξιωματούχους.

Λίγο αφότου η κοινή συνεδρίαση ξεκίνησε, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε σε πλήθος στην Ουάσινγκτον, επαναλαμβάνοντας ψευδείς καταγγελίες ότι «κερδίσαμε τις εκλογές».

Επίσης, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, έκανε δηλώσεις που με το περιεχόμενό τους ενθάρρυνε και πέτυχε εκ του αποτελέσματος, παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο. «Εάν δεν παλέψετε, δεν θα έχετε χώρα πλέον». Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι μέλη του πλήθους παρακινήθηκαν από τις παραινέσεις του Τραμπ με σκοπό να παρέμβουν στην κοινή συνεδρίαση, που είχε το συνταγματικό καθήκον να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, εισήλθαν παράνομα και βανδάλισαν το Καπιτώλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν αξιωματικούς επιβολής του νόμου, απείλησαν μέλη του Κογκρέσου, τον αντιπρόεδρο και προσωπικό του Κογκρέσου και προχώρησαν σε πράξεις βίαιες, θανατηφόρες, καταστροφικές.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών να ανατρέψει και να υπαγορεύσει την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, στις 2 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τραμ ζήτησε από αξιωματούχο της Τζόρτζια να ανατρέψει τα αποτελέσματα της Πολιτείας και τον απείλησε αν δεν το κάνει.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και τους θεσμούς της Κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και απείλησε ένα ομοιογενές τμήμα της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην πρόταση.

Μάλιστα, η πλευρά των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι οι πράξεις του καταδικνύουν ότι θα παραμείνει απειλή στην εθνική ασφάλεια, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία.

Ως εκ τούτου ζητούν την καθαίρεσή του και τη δίκη του, την απομάκρυνση από το γραφείο του και την απαγόρευση να κατέχει και να απολαμβάνει κάθε θέση αξιωματούχου, κάθε τιμή ή έσοδα από τις ΗΠΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Στα 444 τα νέα κρούσματα - 350 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

BioNTech: «Στόχος μας η παραγωγή δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μέσα στο 2021»

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης