Πάνω από 1,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι μέσω των φαρμακείων έχουν γίνει παραγγελίες αντιγριπικών εμβολίων που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο για την κάλυψη την ελληνικής αγοράς – Τι συμβουλεύουν οι φαρμακοποιοί

emvolio_gripis
Περισσότερα από 1, 5 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια έχουν παραγγελθεί για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς μέσω των φαρμακείων. Αυτό ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ξεκινώντας παράλληλα εκστρατεία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με αφορμή την έναρξη της περιόδου του αντιγριπικού εμβολιασμού. «Τα Φαρμακεία μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Δεν πρέπει να περιμένουμε την καρδιά του χειμώνα για να εμβολιαστούμε» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.


Η συμβολή των φαρμακοποιών είναι σημαντική στην εκστρατεία του αντιγριπικού εμβολιασμού. Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, το φαρμακείο είναι κρίσιμος κόμβος στην αλυσίδα ενημέρωση-διάθεση-λήψη του αντιγριπικού εμβολιασμού. Ιδίως σήμερα που η παρατεταμένη και βραδυπορούσα μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχει δημιουργήσει κενό στην πρόσβαση των πολιτών στην στοιχειώδη υπηρεσία, δηλαδή στην επίσκεψη σε γιατρό.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ περίπου το 20% των φαρμακείων σε παγκόσμιο επίπεδο (193.000 φαρμακεία) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού, απευθυνόμενα αθροιστικά σε αντίστοιχο πληθυσμό 940 εκατομμυρίων ανθρώπων και 120.000 από αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα υπηρεσίας διενέργειας εμβολιασμού από το φαρμακοποιό σε αντίστοιχο πληθυσμό περίπου 655 εκατομμυρίων. Μεταξύ των χωρών που διενεργείται εμβολιασμός από το φαρμακοποιό είναι οι: Αργεντινή, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Νέα Ζηλανδία. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 97% των εμβολιασμών με το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται στα φαρμακεία. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα εξής τετραδύναμα εμβόλια με μηδενική συμμετοχή για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και πολίτες άνω των 60 ετών: VAXIGRIP (13,73 €), FLUARIX (10,72€) και INFLUVAC (12,31€).


Οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της γρίπης


Η γρίπη είναι μια δυνητικά θανατηφόρος νόσος, με εύκολη μετάδοση που εξαπλώνεται ταχέως επηρεάζοντας το 5 - 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκαλεί 290.000 – 650.000 θανάτους ετησίως και επιπλέον σοβαρή ασθένεια 3 – 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 111 σοβαρά κρούσματα γρίππης από τα οποία 107 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 68 άνδρες και 39 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη, μέση ηλικία 57,2 έτη. Στον χρόνο αυτό 42 άτομα κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίππη, εκ των οποίων 38 σε κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ΚΑΙ 4 που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Ο ΠΦΣ αναδεικνύει και τις οικονομικές επιπτώσεις των επιδημικών εξάρσεων γρίπης οι οποίες απασχολούν τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, ενώ ο Π.Ο.Υ. έχει συντάξει ειδικό εγχειρίδιο με αναλυτική μεθοδολογία υπολογισμού του συνολικού από τη γρίπη προκαλούμενου κόστους για τα οικονομικά των κρατών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός προλαμβάνει 37.000 θανάτους ετησίως. Σε μελέτη του 2012 για τον ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο της γρίπης, υπολογίσθηκε πως το 2010 συνολικά στις Η.Π.Α. καταγράφηκαν 25,34 εκατομμύρια κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 8,1% του πληθυσμού. Το συνολικό ετήσιο κόστος της ασθένειας ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 29,12 δισεκατομμυρίων$, που ήταν περίπου το 0,2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2010. Από αυτά, το 65% αφορά τα έμμεσα κόστη (απώλεια παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία και θάνατος σε παραγωγική ηλικία) και το 35% αφορά τα ιατρικά κόστη.


«Με βάση αυτά τα δεδομένα η συμβολή των φαρμακοποιών καθίσταται πιο επιβεβλημένη από κάθε άλλη φορά. Η υπόθεση της Δημόσιας υγείας διαχρονικά είναι για τους φαρμακοποιούς πρώτη προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση των συστημάτων υγείας με κοινωνικά και όχι στείρα τεχνοκρατικά κριτήρια, κάνει πλέον επιβεβλημένη την συμμετοχή τους σε Δράσεις Δημόσιας Υγείας» τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης