«SOS» για την έλλειψη ειδικευόμενων στο ΕΣΥ

NOSOKOMEIO1

Η ιατρική μετανάστευση, το "πάγωμα" των προσλήψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι χαμηλές αποδοχές των ειδικευόμενων και το ανεπαρκές εκπαιδευτικό προγραμμα στα νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει "μαύρη τρύπα" στο πιο νευραλγικό κομμάτι του ΕΣΥ

Μήνυμα S.O.S. στέλνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τις κενές θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών στο ΕΣΥ. Η ιατρική μετανάστευση, το "πάγωμα" των προσλήψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι χαμηλές αποδοχές των ειδικευόμενων και το ανεπαρκές εκπαιδευτικό προγραμμα στα νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει "μαύρη τρύπα" στο πιο νευραλγικό κομμάτι του ΕΣΥ, σε εκείνο των ειδικευόμενων γιατρών, των γιατρων που θα εκπαιδευτούν για να μπορέσουν στη συνέχεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες υγείας στο σύστημα της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό.

Ακόμη και στα πιο κεντρικά Νοσοκομεία της Αττικής το 20% των θέσεων ειδικευόμένων είναι κενές και τουλάχιστον το 20% των ειδικευομένων έχει δεχθεί την παράταση της ειδίκευσης -μια παράταση που διευκολύνει πρωτίστως τα νοσοκομεία που διατηρούν ιατρικό προσωπικό εςτω και σε διαδικασία εκπαίδευσης αλλα και τους γιατρούς που μένουν εντός του αντικειμένου τους και αμείβονται έστω με τις αποδοχές των 960 ευρώ μηνιαίως. Σε πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία η κατάσταση ειναι ακομη πιο οριακή: η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού λειτουργούν τελείως απολύτως αποτρεπτικά στο να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα."Ποιος θα πάει για ειδικότητα στην επαρχία όταν υπάρχουν κλινικές με μόνο ένα ειδικευμένο γιατρό;" Τίθεται ευλόγως το ερώτημα από την ΕΙΝΑΠ.

Οι περιπτώσεις των δημόσιων νοσοκομείων που αποκαλύπτει η ΕΙΝΑΠ ειναι ενδεικτικές για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ. Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" υπηρετούν 380 ειδικευόμενοι γιατροί σε σύνολο 455 θέσεων. Οι κενές θέσεις δηλαδή ειναι 75, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον 95 ειδικευόμενοι γιατροί των οποίων η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε παράταση ειδικότητας.

Στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" υπάρχουν 321 θέσεις ειδικευομένων και υπηρετούν 291 γιατροί εκ των οποίων οι 60 έχουν δεχθεί την παράταση της ειδικότητας τους. Οι κενές θέσεις ειναι 30.

Στο ΚΑΤ υπηρετούν 108 ειδικευόμενοι γιατροί από τους οποίους οι 45 είναι με παράταση ειδικότητας. Οι κενές θέσεις ειδικευομένων ειναι 90. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από τις 280 θέσεις γιατρών ειναι καλυμμένες οι 235. Οι κενές θέσεις ειναι 45.

Με σκληρά λόγια αναφέρεται η ΕΙΝΑΠ στην εμβαλωματική λύση της παράτασης που τείνει να γίνει κανονική μορφή απασχόλησης μεσα στο ΕΣΥ: "εφαρμόζουν την παράταση της ιατρικής ειδικότητας μέχρι 2 ή και περισσότερα χρόνια. Αυτό που θέλουν ειναι να βγάζουν οι ειδικευόμενοι δουλειά ειδικευμένου με μισθό ειδικευομένου. Να είναι οι γιατροί σε ανασφάλεια. Να μην τους αναγνωρίζουν στοιχειώδη δικαιώματα στην ισοτιμία και στη σταθερή δουλειά. Τους κλείνουν τις πόρτες και μισανοίγουν ένα παραθυράκι για να γίνουν επικουρικοί! Μετά να απολυθούν και να ξανακάνουν αίτηση για επικουρικοί, μέχρι να ανοίξει κάποια μικρή «τρύπα» για προκήρυξη μόνιμης θέσης".

Σήμερα, συμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, σε κεντρικά Νοσοκομεία λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί.

"Τελευταία κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι (διοικητές, διευθυντές κ.λπ.) άρχισαν τους εκβιασμούς στα νέα παιδιά και τους βάζουν σε εφημερία τομέα! Δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί για ουρολογική κ.ο.κ" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί προσλήψεις μονίμων επιμελητών Β αντί για τους επικουρικούς που μπαίνουν εμβαλωματικά και πρόχειρα στο ΕΣΥ, αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας, εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στην εκπαίδευση και ρεπό μετα την εφημερία.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

onlyregrets

Πού να δείτε τι γίνεται στο Σωτηρία...

Κωνσταντία Σκαρμούτσου

Και δεν βγαίνουν στην επιφάνεια περιπτώσεις μονίμων γιατρών που εγκαταλείπουν το ΕΣΥ διότι εξαναγκάζονται σε απάνθρωπες και επιστημονικά επικίνδυνες συνθήκες . Αναφέρω περιληπτικά τη δική μου ιστορία. Πολύ πρόσφατα παραιτήθηκα από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου είχα διοριστεί ως Αιματολόγος το 2014 Η διοίκηση με ανάγκασε να υπηρετώ σε έως και πέντε θέσεις συγχρόνως Είχε ορίσει διαφορετικά ωράρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τόσο σε πρωινό πρόγραμμα όσο και σε ωράρια εφημεριών Για όσους δεν πιστεύουν, έχω τις αποφάσεις του νοσοκομείου, οι οποίες άλλαζαν κάθε τρίμηνο Το λιγότερο που υπηρέτησα ήταν σε δύο θέσεις συγχρόνως μία κλινική και μία εργαστηριακή Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσω διάφορα προβλήματα υγείας και να εξαναγκαστώ σε παραίτηση

giannis

μας εχει φαει βλέπεις και η ξενομανια λες και η γλωσσα μας στερείται λεξεων σου λεει " brain drain " kai αντε να καταλαβει η μαμα μου τι θελει να πει ο ποιητης.

amarilia

Μαδουροκατάσταση μυρίζει γι αυτό τον υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι όλα μια χαρά στη Βενεζουέλα

!!!!!!

ετσι, διωξτε ολο τα παιδια μας στο εξωτερικο,,,,,,,,,,και να δω ποιος θα σας θεραπευει και φροντιζει σε λιγα χρονια................

Αλεξάνδρα

Επιτέλους μιλήστε, πέστε στον κόσμο τι συμβαίνει. Φωνάξτε, ξυπνήστε! Είναι όλος ο κόσμος μαζί σας.

Q

Πλησιαζουν εκλογες και προτεραιοτητα εχει το βολεμα των Συριζοτρολ στην ΕΡΤ...

φιλελευθερος

η κριση επετεινε το προβλημα. αλλα το προβλημα υπαρχει απο παντα. οταν ειναι ολα κρατικα με λιστες αναμονης και απολυτη δυσκαμψια τοτε ηταν αναμενομενο να σκασει η φουσκα. ιδιωτικοποιηση νοσοκομειων και ασφαλισεων, ειδικοτητα και σε ιδιωτικο νοσοκομειο και με συνεντευξη αντι για λιστα αναμονης. οποιος γκρινιαξει να τον ενημερωσω οτι ετσι ακριβως λειτουργει η γερμανια. ή το εθνος ή το κρατος παιδια. ενα απο τα δυο θα σωθει. τι προτιματε;

Κίμων

Μην στεναχωριέστε Έλληνες η κυβέρνηση θα προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους στην ΕΡΤ και όλα θα πάνε καλά. Όταν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας θα βλέπουμε το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ και θα γινόμαστε απευθείας καλά!!!

Non fake Greek Doctor

Ας όψονται τα σιχαμένα τέρατα, στα χέρια των οποίων έπεσε- κακή τη μοίρα - η υγεία των Ελλήνων. Κατάντησαν τα παιδιά μας "Φιλιππινέζες" στη χώρα τους, μετά από τριακονταετία σπουδών ! Στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους να το βρουν το άδικο, οι αφορισμένοι !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

igmo01

Η μύτη μας δεν αρκεί να είναι ωραία, πρέπει να είναι και λειτουργική. Μία χειρουργική επέμβαση μπορεί να φροντίσει και για τα δύο. Η σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή από τη μύτη είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για ευεξία, καθώς ευθύνεται για τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού μας.