Εγκεφαλικές ανωμαλίες εμφανίζουν όσοι πάσχουν από χρόνια κόπωση

Εγκεφαλικές ανωμαλίες εμφανίζουν όσοι πάσχουν από χρόνια κόπωση

Το σύνδρομο που ονομάζεται επίσης μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από μια επίμονη και ανεξήγητη κόπωση που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, παρά τις περιόδους ανάπαυσης

Εγκεφαλικές ανωμαλίες εμφανίζουν όσοι πάσχουν από χρόνια κόπωση
Άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης παρουσιάζουν εγκεφαλικές ανωμαλίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Radiology, η οποία διεξήχθη με διάφορες τεχνικές σάρωσης.

Το σύνδρομο που ονομάζεται επίσης μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από μια επίμονη και ανεξήγητη κόπωση που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, παρά τις περιόδους ανάπαυσης.

Κλείσιμο
Θεωρείται νευρολογική νόσος και συχνά εμφανίζεται ξαφνικά προκαλώντας ταχεία και σημαντική επιδείνωση της υγείας. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ενήλικες και παιδιά πάσχουν από την ασθένεια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν υποβάλλοντας σε μαγνητικές τομογραφίες 15 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο αυτό, καθώς και ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 14 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ίδιας ηλικίας και υγιείς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας για να λάβουν μια ογκομετρική ανάλυση που επιτρέπει τη μέτρηση του μεγέθους διαφόρων διαμερισμάτων του εγκεφάλου, ώστε να παρατηρούν τη λευκή ουσία του εγκεφάλου που αποτελείται από νευρικές ίνες που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων και μια άλλη για τη μέτρηση της εγκεφαλικής ροής αίματος.

Η σύγκριση των διαφόρων αποτελεσμάτων έδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης έχουν όγκο ελαφρώς μικρότερο σε λευκή ουσία. Παρουσιάζουν επίσης ανώμαλη διάχυση μορίων νερού σε μέρος της λευκής ουσίας του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν στα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό, ανωμαλίες σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που ενώνουν τον μετωπιαίο λοβό και τον κροταφικό λοβό.

"Όσο περισσότερες ανωμαλίες παρουσιάζουν οι δύο αυτές πλευρές του εγκεφάλου, τόσο περισσότερο τα συμπτώματα είναι σοβαρά", υπογραμμίζει ο δρ Μάικλ Ζέινεχ, αναπληρωτής καθηγητής Ραδιολογίας στην Ιατρική σχολή του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Τα αποτελέσματα αυτά επιτρέπουν να εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρξει ένας βιοδείκτης του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του συνδρόμου, αναφέρει ο δρ Ζέινεχ.

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα αφορά μόνο 15 ασθενείς, οι τεχνικές της μαγνητικής τομογραφίας δίνουν ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσουν διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο αυτή, εκτιμούν οι ερευνητές, διευκρινίζοντας ότι πέτυχαν ποσοστό ανίχνευσης 80%.

Εκτός από διαγνωστικό εργαλείο, μαγνητικές τομογραφίες πιθανόν να ανιχνεύουν επίσης τους μηχανισμούς του εγκεφάλου ή τη νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η υπόθεση μιας ιογενούς αιτίας δεν μπορεί να αξιολογηθεί, καθώς μια λοίμωξη συχνά ανιχνεύεται ως παράγοντας πρόκλησης σε συνδυασμό με μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συμπτώματα δεν περιορίζονται στη μεγάλη κόπωση, αλλά και σε πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες, σε ημικρανίες, πρήξιμο των λεμφαδένων, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές στην αρτηριακή πίεση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης