Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή ανεπάρκεια;

Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή ανεπάρκεια;

Τι έδειξαν δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες

190419193316_kardia_farmako-1280x720
Οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που κοιμούνται αρκετές ώρες και καλά, καθώς επίσης οι ηλικιωμένες γυναίκες που αποφεύγουν την καθιστική ζωή, κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή Επιδημιολογίας Λου Κι του Πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησε στοιχεία για 408.800 ανθρώπους 27 έως 73 ετών, συσχετίζοντας τις συνήθειες ύπνου καθενός με την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας σε βάθος δεκαετίας (σε αυτό το διάστημα 5.221 άνθρωποι διαγνώσθηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια).

Ο καλός ύπνος αξιολογήθηκε με βάση πέντε συνήθειες: Όταν κάποιος κοιμάται επτά έως οκτώ ώρες, δεν έχει αϋπνία ή ροχαλητό, ξυπνά νωρίς και δεν νιώθει κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας ήταν μειωμένη από 15% έως 42%, ανάλογα με το πόσες καλές συνήθειες ύπνου είχε κάποιος.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Μάικλ ΛαΜόντε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, δείχνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια. Οι γυναίκες 50 έως 80 ετών που περνάνε αρκετές ώρες καθιστές ή ξαπλωμένες κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια, συχνά αρκετά σοβαρή για να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 81.000 γυναίκες με μέση ηλικία 63 ετών, συσχετίζοντας τις ώρες καθιστικής (και ξαπλωμένης) ζωής καθημερινά με την πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας σε βάθος περίπου δεκαετίας. Σε αυτό το διάστημα, 1.402 γυναίκες χρειάστηκαν νοσηλεία γι' αυτόν τον λόγο.

Σε σχέση με όσες περνούσαν λιγότερες από 6,5 ώρες την ημέρα καθισμένες ή ξαπλωμένες, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν κατά 15% μεγαλύτερος για τις γυναίκες με 6,5 έως 9,5 ώρες ακινησίας καθημερινά και 42% μεγαλύτερος για όσες έμεναν ακίνητες περισσότερες από 9,5 ώρες. Επίσης, σε σχέση με τις γυναίκες που κάθονταν ή ξάπλωναν λιγότερες από 4,5 ώρες την ημέρα, όσες έμεναν ακίνητες 4,6 έως 8,5 ώρες είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ για όσες κάθονταν πάνω από 8,5 ώρες ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 54%.

Κλείσιμο
«Για να προληφθεί η καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να γίνονται συχνά διαλείμματα από το παρατεταμένο καθισιό ή ξάπλωμα, πέρα από την προσπάθεια μίας γυναίκας να κάνει τη συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα που συνιστούν οι καρδιολόγοι», δήλωσε ο δρ ΛαΜόντε. «Τα νέα ευρήματα συνάδουν με παλαιότερες μελέτες, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι με περισσότερο χρόνο καθιστικής ζωής είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση, έμφραγμα και εγκεφαλικό ή να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακή νόσο και άλλες αιτίες. Το μήνυμά μας είναι απλό: Να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο, έστω και για τις δουλειές του νοικοκυριού», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα: 

450 νέες εισαγωγές σε λίγες ώρες - Το 5% όσων ασθενήσουν διασωληνώνεται

Έτσι θα γιορτάσουν τα κορωνο-Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία - Τι ανακοίνωσε ο Μακρόν

Με «αντίποινα» για τη νηοψία, απειλεί ο Τσαβούσογλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης