Διάστημα: Εντοπίστηκε δεξαμενή με πάγο κάτω από την επιφάνεια του Άρη

mars1

Η ποσότητα που είναι «αποθηκευμένη» εκεί, μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τον πλανήτη με 1,5 μέτρο νερού - Τι σημαίνει αυτό για την πιθανότητα ύπαρξη ζωής κατά το βαθύ παρελθόν στον «κόκκινο πλανήτη»

Πλανήτης Άρης... Μύθοι, δοξασίες, σενάρια... Τελικά ο άνθρωπος προέρχεται από τον Άρη; Ίσως περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί αη αρειανή προέλευση της ανθρωπότητας. Η σύγχρονη τεχνολογία, ωστόσο, προσφέρει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν, να εμπλουτίσουν τη γνώση και να στρώσουν -κομμάτι, κομμάτι- τον δρόμο μέχρι το τελικό συμπέρασμα, την πολυπόθητη απάντηση. Καθημερινά, ωστόσο, τα στοιχεία ενισχύουν τις ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ζωής, στο βάθος της αρχαιότητας, στον «κόκκινο πλανήτη». Νέα έρευνα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρυμμένου παγωμένου πόλου κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ποσότητα νερού που είναι εγκλωβισμένη κάτω από την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», θα μπορούσε να καλύψει με νερό βάθους 1,5 μέτρου ολόκληρο τον Άρη! Δεν περιμέναμε να βρούμε εδώ πολύ νερό σε μορφή πάγου», δήλωσε ο Stefano Nerozzi, πτυχιούχος βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας και επικεφαλής της νέας μελέτης.

mars_in
«Αυτό πιθανόν να την καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού στον Άρη μετά τους παγωμένους πόλους». Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι τα στρώματα πάγου σχηματίστηκαν στον Άρη κατά τη διάρκεια των παλαιών παγετώνων και προστατεύονταν από περιόδους θέρμανσης με άμμο που κάλυπτε την επιφάνεια τους και από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποθέσει την προηγούμενη παγετώδη δραστηριότητα του Άρη, η οποία επηρεάστηκε από την κλίση του πλανήτη σε σχέση με τον ήλιο σε περιόδους περίπου 50.000 χρόνων, οι πάγοι θεωρήθηκαν ότι εξαφανίστηκαν από τον Άρη εξ ολοκλήρου. Αντ' αυτού, μεγάλο μέρος αυτού του πάγου ήταν κλειδωμένο κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, λένε οι ερευνητές.

«Απροσδόκητα, ο συνολικός όγκος νερού που είναι κλειστός σε αυτές τις θαμμένες δεξαμενέςς είναι σχεδόν ο ίδιος με όλους τους πάγους νερού που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στους παγετώνες και τα θαμμένα στρώματα πάγου σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στον Άρη και έχουν περίπου την ίδια ηλικία» δήλωσε ο Nerozzi.

Η έρευνα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον τρόπο που βλέπει η επιστημονική κοινότητα τον Άρη σήμερα, αλλά και στο πώς το κλίμα του κόκκινου πλανήτη μπορεί να ευνόησε στο παρελθόν την ύπαρξη ζωής, όπως τη γνωρίζουμε στη Γη.

ΣΧΟΛΙΑ

Γκαντεμιά

12 δις χρόνια μόνοι με τους δεξιούς

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

huaweiwatch-0

Το Huawei Watch GT2 δεν συλλέγει απλά και επεξεργάζεται πληροφορίες γύρω από τις δραστηριότητές σου, τις προπονήσεις σου και την ποιότητα του ύπνου σου. Σου επιτρέπει επίσης να αισθάνεσαι και να δείχνεις καλά σε κάθε περίσταση. Θέλεις να κυκλοφορείς με ένα φουτουριστικό gadget, ή να δείχνεις κλασσικά κομψός σε ένα επαγγελματικό δείπνο; Απλά άλλαξε την όψη του ρολογιού σου επιλέγοντας ανάμεσα σε διαφορετικές προσόψεις ανάλογα με την περίσταση.  Άλλαξε κι εσύ το look του Watch GT2 σου με μια κίνηση. Μάθε πώς...

191129124818_Future_airgbag_tech-tsiro-1000

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ανακάλυψη των αερόσακων και σχεδόν 20, από τότε που έγιναν υποχρεωτικοί σε όλα τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, άνθρωποι εξακολουθούν να τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα, άρα υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης τους.

CERN2-1000pixels

Εκδήλωση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας CERN διοργάνωσε το Επιστημονικό  Πάρκο Πατρών – CERN Business Incubation Center. Σημαντικές οι ευκαιρίες συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN