Διάστημα: Εντοπίστηκε δεξαμενή με πάγο κάτω από την επιφάνεια του Άρη

Διάστημα: Εντοπίστηκε δεξαμενή με πάγο κάτω από την επιφάνεια του Άρη

Η ποσότητα που είναι «αποθηκευμένη» εκεί, μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τον πλανήτη με 1,5 μέτρο νερού - Τι σημαίνει αυτό για την πιθανότητα ύπαρξη ζωής κατά το βαθύ παρελθόν στον «κόκκινο πλανήτη»

mars1
Πλανήτης Άρης... Μύθοι, δοξασίες, σενάρια... Τελικά ο άνθρωπος προέρχεται από τον Άρη; Ίσως περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί αη αρειανή προέλευση της ανθρωπότητας. Η σύγχρονη τεχνολογία, ωστόσο, προσφέρει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν, να εμπλουτίσουν τη γνώση και να στρώσουν -κομμάτι, κομμάτι- τον δρόμο μέχρι το τελικό συμπέρασμα, την πολυπόθητη απάντηση. Καθημερινά, ωστόσο, τα στοιχεία ενισχύουν τις ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ζωής, στο βάθος της αρχαιότητας, στον «κόκκινο πλανήτη». Νέα έρευνα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρυμμένου παγωμένου πόλου κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ποσότητα νερού που είναι εγκλωβισμένη κάτω από την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», θα μπορούσε να καλύψει με νερό βάθους 1,5 μέτρου ολόκληρο τον Άρη! Δεν περιμέναμε να βρούμε εδώ πολύ νερό σε μορφή πάγου», δήλωσε ο Stefano Nerozzi, πτυχιούχος βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας και επικεφαλής της νέας μελέτης.

mars_in
«Αυτό πιθανόν να την καταστήσει την τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού στον Άρη μετά τους παγωμένους πόλους». Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι τα στρώματα πάγου σχηματίστηκαν στον Άρη κατά τη διάρκεια των παλαιών παγετώνων και προστατεύονταν από περιόδους θέρμανσης με άμμο που κάλυπτε την επιφάνεια τους και από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποθέσει την προηγούμενη παγετώδη δραστηριότητα του Άρη, η οποία επηρεάστηκε από την κλίση του πλανήτη σε σχέση με τον ήλιο σε περιόδους περίπου 50.000 χρόνων, οι πάγοι θεωρήθηκαν ότι εξαφανίστηκαν από τον Άρη εξ ολοκλήρου. Αντ' αυτού, μεγάλο μέρος αυτού του πάγου ήταν κλειδωμένο κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, λένε οι ερευνητές.

«Απροσδόκητα, ο συνολικός όγκος νερού που είναι κλειστός σε αυτές τις θαμμένες δεξαμενέςς είναι σχεδόν ο ίδιος με όλους τους πάγους νερού που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στους παγετώνες και τα θαμμένα στρώματα πάγου σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στον Άρη και έχουν περίπου την ίδια ηλικία» δήλωσε ο Nerozzi.

Κλείσιμο
Η έρευνα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον τρόπο που βλέπει η επιστημονική κοινότητα τον Άρη σήμερα, αλλά και στο πώς το κλίμα του κόκκινου πλανήτη μπορεί να ευνόησε στο παρελθόν την ύπαρξη ζωής, όπως τη γνωρίζουμε στη Γη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης