Τεράστιες αμμοθύελλες «ρούφηξαν» το νερό στον πλανήτη Άρη

mars

Πώς ξεκίνησε η διαδικασία «νέκρωσης» του «κόκκινου πλανήτη» - Μεγάλης σημασίας οι έρευνες των καταιγίδων σκόνης ενόψει των αποστολών που ετοιμάζονται για τα επόμενα χρόνια

Μία τεραστίων διαστάσεων αμμοθύελλα που εκδηλώθηκε στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη το 2018, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Opportunity, του ρομποτικού εξερευνητή που είχε σταλεί στον «κόκκινο πλανήτη» για εξερεύνηση. Πολλές τέτοιες μεγάλες αμμοθύελλες, ευθύνονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την αποστράγγιση του Άρη, ο οποίος, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, καλυπτόταν από μεγάλες ποσότητες νερού σε υγρή μορφή.

Οι ασύλληπτων διαστάσεων αμμοθύελλες στον Άρη κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο είναι. Η NASA είχε καταγράψει ανάλογα φαινόμενα το 1971, το 1977 (δύο φορές), το 1982, το 1994, το 2001 και το 2007.

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης είχε μια παχιά ατμόσφαιρα και πολύ υγρό νερό. Τα ρομποτικά μηχανήματα που έχουν μελετήσει τον Άρη, έχουν βρει πολλά στοιχεία. Πράγματι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας βαθύς ωκεανός κάλυπτε περίπου το 20% της επιφάνειας του πλανήτη στο παρελθόν.

NASA | Measuring Mars' Ancient Ocean


Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν ο Άρης έχασε το παγκόσμιο μαγνητικό του πεδίο περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Χωρίς αυτό το προστατευτικό φράγμα, τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια απογύμνωσαν το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας του πλανήτη και με την πάροδο του χρόνου ο Άρης έχασε την ικανότητα να στηρίζει υγρό νερό στην επιφάνεια του.

Παγκόσμιες καταιγίδες σκόνης είναι πολύ πιθανό να βοήθησαν σε αυτή τη διαδικασία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον ευρωπαϊκό-ρωσικό ιχνηλάτη ίχνους αερίων ExoMars (TGO) για να παρακολουθήσουν την κίνηση υδρατμών στην ατμόσφαιρα του Άρη πριν και μετά τη θύελλα σκόνης του 2018.

Τα στοιχεία του TGO υποδεικνύουν ότι τα μόρια του νερού που σχηματίζονται πολύ υψηλότερα στην ατμόσφαιρα του Άρη. Εκεί, όπου ο αέρας είναι πολύ λεπτός, η ηλιακή ακτινοβολία διαχωρίζει τα μόρια νερού στα συστατικά του υδρογόνου και τα άτομα οξυγόνου πολύ πιο εύκολα.

«Όταν φέρετε νερό σε υψηλότερα σημεία της ατμόσφαιρας, γίνεται πολύ πιο εύκολη η εξαφάνιση», δήλωσε ο Geronimo Villanueva, ερευνητής στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt του Maryland.

Οι αστροβιολόγοι επιθυμούν να χαρτογραφήσουν τα επίπεδα μεθανίου του Άρη και να καταλάβουν τι παράγει, επειδή το αέριο μπορεί να αποτελεί ένδειξη βιολογικής δραστηριότητας στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι ερευνητές μελετούν εντατικά την καταιγίδα σκόνης του 2018, τόσο για να κατανοήσουν πώς αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη όσο και για να προετοιμαστούν καλύτερα για μελλοντικές επιφανειακές αποστολές. Οι θύελλες σκόνης απειλούν τους ηλιακούς κινητήρες και τους επιβαίνοντες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Πλανήτης Γη - Άρης

Και εδώ έρχονται οι λόγοι εφαρμογής της παγκόσμιας αντζέντας λιτότητας και δημιουργίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης... Δεν μπορεί να επιτραπεί η οικονομική ανάπτυξη που έρχεται ως αποτέλεσμα μεγαλύτερης εμπορικής δραστηριότητας και οι λαοί να έχουν περίσσιο χρήμα ώστε να αγοράζουν ότι τους διαφημίζεται και που πραγματικά δεν το χρειάζονται και το απορρίπτουν σύντομα, με αποτέλεσμα να υπερκαταναλώνονται οι πλανητικοί πόροι νωρίτερα και τα αχρείαστα προιόντα να μολύνουν και κατά την κατασκευή τους και κατά την απόρριψη τους και θα θέσω ως πολύ απλό παράδειγμα τα περίφημα σβουράκια fifget spinners που κατέκλησαν την αγορά τα προηγούμενα χρόνια και σχεδόν δεν υπήρξε οικογένεια με παιδί που δεν αγόρασε απο ένα τέτοιο σβουράκι που αποτελείται απο ρουλεμάν και πλαστικό και που τώρα που η τρελή αυτή μόδα πέρασε τι θα απογίνουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια σβουράκια που κατασκευάστηκαν και πόσο μόλυναν κατά την κατασκευή τους και πόσο θα μολύνουν κατά την απόρριψη τους??? Ήταν χρήσιμα και απαραίτητα??? Ο πλανήτης λοιπόν δεν έχει απεριόριστους φυσικούς πόρους για να κατασκευάζονται συνεχώς διάφορα και επί το πλείστον αχρείαστα είδη για την ανάπτυξη της οικονομίας και της εμπορικής κινητικότητας διότι για να ευχαριστηθούν απόλυτα και να έχουν μέγιστη ευημερία και μεγάλη αγοραστική δυνατότητα όλοι οι 7.7 δισεκατομμύρια κάτοικοι του, τότε η παραγωγική πλανητική δυνατότητα δεν θα έφτανε ούτε για ένα μήνα. Ας σκεφτούμε σαν παράδειγμα, για πόσο θα επαρκούσαν οι φυσικοί πόροι του πλανήτη εαν ολοι η κάτοικοι της Γής κέρδιζαν απο ένα εκατομμύριο ευρώ στο λαχείο ταυτόχρονα? Για πόσο θα άντεχε ο πλανήτης να ικανοποιήσει τα αγοραστικά τους όνειρα? Πόσο γρήγορα θα μολυνόταν και θα καταστρεφόταν για να κατασκευαστούν όλα αυτά τα όνειρα και οι επιθυμίες όλων των κατοίκων του? Τι οικονομική ανάπτυξη μας τάζουν επομένος εφόσον δεν μπορούν να την υλοποιήσουν λόγω υπερκατανάλωσης των πόρων? Τι sustainable development-αειφόρω και βιώσιμη ανάπτυξη μας λένε, που ο πλανήτης έχει ήδη κορεστεί και όταν λιώσουν και οι τελευταίοι πάγοι του, τότε θα έρθει to pole shift και θα αδυνατίσει το μαγνητικό του πεδίο και οι θάλασσες του θα εξατμιστούν στο διάστημα όπως συνέβει και στον Άρη? Μήπως περάσαμε κάποτε απο τον Άρη και η υπερκατανάλωση μας τον κατέντησε έτσι και τώρα μετατρέπουμε και την Γη σε Άρη???... Πόσους πλανήτες ακόμη θα καταστρέψουμε, εως ότου καταλάβουμε οτι η ανώτερη τεχνολογία του σύμπαντος, είναι η φύση και πρέπει να κάνουμε το πάν για να την συντηρούμε???

Starseed

Διαστημική επέκταση. Τα νοήμων και δημιουργικά ήδη, αντιμετωπίζουν πάντα, ανάλογα προβλήματα πλανητικής ανεπάρκειας και είναι επιτακτική ανάγκη, να επεκταθούν σε άλλα νεογέννητα η παρθενικά ηλιακά συστήματα, όπως συνέβη και πριν την αποίκιση του πλανήτη Γη. Νομίζετε οι φυλετικές σας διαφορές, ότι πρόλαβαν να προκύψουν από την θεωρία της εξέλιξης αυτού του πλανήτη, η ότι δημιουργήθηκαν μακροχρόνια για την προσαρμογή τους σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα άλλων πλανητών και έπειτα από την καταστροφή τους, μετακόμισαν εδώ κάτοικοι από διαφορετικούς πλανήτες, όπως θα εξαναγκαστείτε να μετακομίσετε και εσείς λόγω της επικείμενης καταστροφής του δικού σας; Ψάχνετε για εξωγήινους χωρίς να έχετε καταλάβει ότι οι εξωγήινοι άποικοι είσαστε εσείς ερχόμενοι σε αυτόν τον πλανήτη για την επιβίωση σας και έτσι ακριβώς το δήλωσε και πρόσφατα ο τέως αστροναύτης Al Warden στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning Britain όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την δήλωση του στο youtube αναζητώντας το βίντεο με τίτλο: Al Warden: We are the aliens, we came from somewhere else.

Nick

Google translate

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης