Εξερεύνηση Άρη: Αν είχε ζωή πριν από 4 δισ. χρόνια, εξακολουθεί να έχει ζωή, αλλά είναι κρυμμένη

mars_water

Τι υποστήριξε ερευνητής σε διάλεξή του στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ - Οι πάγοι στους πόλους και η πιθανότητα του υγρού νερού στον «κόκκινο πλανήτη»

Υπάρχει ζωή ή δεν υπάρχει στον πλανήτη Άρη; Υπήρξε κάποτε ζωή στον «κόκκινο πλανήτη» ή πρόκειται για σενάρια επιστημόνων δίχως τεκμηρίωση; Ο άνθρωπος έχει στείλει ειδικά οχήματα για την εξερεύνηση του Άρη, ενώ οργανώνονται μεγάλες και πολυδάπανες επιχειρήσεις για τη δημιουργία αποικίας στον «κόκκινο πλανήτη». Παρόλα αυτά, το ερώτημα παραμένει... Υπάρχει, ή υπήρξε ζωή στον πλανήτη; Ένας σοβαρός επιστήμονας, σε διάλεξη που πραγματοποίησε στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, υποστήριξε πως «αν θεωρούμε δεδομένο ότι υπήρξε ζωή πριν από 4 δισ. χρόνια, τότε υπάρχει ζωή, αλλά είναι καλά κρυμμένη».

Η αλήθεια είναι ότι τα ρομποτικά εργαστήρια που έχουμε στείλει στον Άρη έχουν εξερευνήσει ένα ελάχιστο ποσοστό της επιφάνειας του πλανήτη. «Είναι ένα μεγάλο μέρος και ως εκ τούτου, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα μυστικά του. Εφόσον υπήρχε νερό, υπήρχε ζωή και εφόσον υπήρχε ζωή, εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν τη βλέπουμε», είπε ο Δρ. Michael Finney, ερευνητής και συνιδρυτής στο The Genome Partnership.

«Τίποτα δεν έχει συμβεί για να εξαλειφθεί η ζωή»

Ο Finney μίλησε για τη δυνατότητα να υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη. Ο «κόκκινος πλανήτης», που σε μία περίοδο της ιστορίας του είχε τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες από νερό, θα μπορούσε να ήταν γεμάτος με διάφορες μορφές ζωής που έκτοτε έχουν εξαλειφθεί, καθώς ο πλανήτης έχασε μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας και των επιφανειακών του υδάτων. «Αν ο Άρης είχε ζωή πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης εξακολουθεί να έχει ζωή». Τίποτα δεν έχει συμβεί στον Άρη που θα είχε εξαλείψει τη ζωή. Έτσι, εάν υπήρχε ζωή στον Άρη, μπορεί να έχει μετακινηθεί, ίσως να έχει κρυφτεί, αλλά πιθανότατα είναι εκεί ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές που μελετούν τον πλανήτη γνωρίζουν ότι εξακολουθεί να έχει αρκετούς πάγους στις πολικές περιοχές του και ότι μπορεί να μην είναι δύσκολο να βρεθεί υγρό νερό κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων.

Μικροοργανισμοί... οι αρειανοί «κάτοικοι»

Στη Γη, η ζωή μπορεί να βρεθεί σε μερικά από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα που μπορούμε να φανταστούμε. Οι μικροοργανισμοί, ειδικότερα, έχουν τη συνήθεια να αντέχουν ακραίες θερμοκρασίες και έλλειψη νερού για μεγάλες χρονικές περιόδους και είναι τελείως πιθανό ότι η ζωή σε κάποια μορφή έχει προσαρμοστεί ώστε να υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Οι μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη θα είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να αποδείξουμε ή να διαψεύσουμε αυτήν την έννοια, αλλά δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν να μάθουμε καλύτερα και να έχουμε μία πιο τεκμηριωμένη άποψη.

Ο εντοπισμός ωστόσο πιθανων μικροοργανισμών θα αποδειχθεί κομβικό σημείο για την υλοποίηση των σχεδίων για την ίδρυση αποικίας στον Άρη. Και αυτό διότι, τα μικρόβια που μπορούν να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πιθανόν να είναι άγνωστο στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και ως εκ τούτου, μη αντιμετωπίσιμα. Η έρευνα για πιθανούς μικροοργανισμούς στον «κόκκινο πλανήτη» είναι ένα κομμάτι του όλου σχεδιασμού, που θα καθορίσει εν πολλοίς τον προγραμματισμό, ακόμη και την πραγματοποίηση ή μη της αποστολής ανθρώπου στον Άρη.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Μόνο η γή έχει ζωή!

Η Γή και ο Αρης αλλά και όλοι οι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα έχουν ηλικία 4.5 δίς χρόνια .Η γή άρχισε να εξελίσει ζωή μετά τα 2.5 δις χρόνια , οπότε δεν είναι δυνατόν σε μόλις 500 εκατ χρόνια να εξελιχθεί ζωή έστω και στην απλούστερη μορφή της (μικροοργανισμοί) και μάλιστα σε ένα πλανήτη που έχει απωλέσει απο την αρχή της δημιουργίας του , αντίθετα με τη γή , την προστατευτική μαγνητική ασπίδα του κατά της καταστροφικής κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου. Μόνο η γή έχει και κατάφερε να εξελίξει και να συντηρήσει ζωή σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα!

@

Ο Αρης έχασε την μαγνητική του ασπίδα με συνέπεια και την μεγαλύτερη απώλεια στο οξυγόνο του εξαιτίας της αντιστροφής των πόλων απο το λιώσιμο των πάγων του και λόγω της μεγάλης μετατόπισης της βαρυτικής του σταθερότητας απο την απώλεια του όγκου των πάγων που κάποτε ήταν οι υπερτριπλάσιοι απο ότι είναι τώρα. Οτι ακριβώς θα συμβεί και στην Γη, που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι απώλεια των πάγων μπορεί να οδηγήσει ταχύτερα στην μετατόπιση των πόλων, με συνέπεια κατα την μετατόπιση αυτή τα μαγνητικά πεδία να διαταραχθούν και να αδυνατήσουν να προστατέψουν τον πλανήτη απο την κοσμική ακτινοβολία, συμπαρασύροντας και μεγάλο μέρος του οξυγόνου στο διάστημα... Ίσως έκαναν οι μακρυνοί μας πρόγονοι ότι κάνουμε και εμείς τώρα σε αυτήν εδώ την Γή και κάποτε αναγκάστηκαν να αναζητήσουν έναν άλλον πλανήτη για την επιβίωση τους, όπως ακριβώς αναζητούμε τώρα και εμείς... Ίσως η ανθρώπινη αποστολή στον Άρη αποκαλύψει και το σκοτεινό παρελθόν μας αν ανακαλύψουμε εκεί τα ερείπια ενός κατεστραμένου πολιτισμού που δεν θα είναι άλλος απο αυτόν που μετακόμισε σε αυτήν την Γή με τις κιβωτούς που δημιούργησαν εξαιτίας της πλημμύρας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη... Όποιος μπορεί να φανταστεί το μέλλον της Γής μπορεί να αντιληφθεί και την πραγματική ιστορία γιατί οτι κακό θα γίνει στο μέλλον εδώ, έτσι έγινε και στον προηγούμενο πλανήτη και παει λέγοντας και στο παρελθόν και στο μέλλον... Δεν είναι τυχαίο οτι συναντούμε πολλαπλές ιστορίες με πλημμύρες και κιβωτούς διάσωσης απο πολιτισμούς που δεν είχαν καμία επικοινωνία μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα και ο κατακλυσμός των βαβυλώνιων απο το έπος του Γκιλγκαμές...

ρ

Τι μας κρύβουν; Κάμερα σε εμένα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης