ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
ΗΠA: «Χαλαρώνουν» το πλαίσιο ελέγχου του Διαδικτύου

ΗΠA: «Χαλαρώνουν» το πλαίσιο ελέγχου του Διαδικτύου

Ο Tim Berners-Lee, δημιουργός του Web όπως το γνωρίζουμε σήμερα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός παγκόσμιου κανονισμού για την ορθότερη λειτουργία του Διαδικτύου

ΗΠA: «Χαλαρώνουν» το πλαίσιο ελέγχου του Διαδικτύου
Η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον άμεσο έλεγχο του οργανισμού ICANN, αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στον έλεγχο του Διαδικτύου. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης του αποκλειστικού ελέγχου στο Διαδίκτυο και ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη διεθνούς συνεργασίας για τη διαχείριση του Web.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η εν λόγω κίνηση, έρχεται ως απάντηση στις συνεχώς αυξανόμενες διεθνείς ανησυχίες για τον αμερικανικό έλεγχο στο Διαδίκτυο, ειδικότερα μετά τις αποκαλύψεις για τις συστηματικές παρακολουθήσεις από τη NSA και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία μίας νέας δομής επίβλεψης του ICANN, η οποία θα είναι έτοιμη έως το Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και θα λήξει η σύμβαση του οργανισμού με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Στα πλάνα των αμερικανών είναι η μετατροπή του ICANN σε έναν πλήρως ανεξάρτητο οργανισμό.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Tim Berners-Lee, δημιουργός του Web όπως το γνωρίζουμε σήμερα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός παγκόσμιου κανονισμού για την ορθότερη λειτουργία του Διαδικτύου. Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο Tim Berners-Lee υπήρξε επικριτικός απέναντι στις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και το σύστημα παρακολουθήσεων που έχουν συστήσει, όπως αυτό αποκαλύφθηκε από τον Edward Snowden. Επιπρόσθετα, στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αφαιρεθεί ο αμερικανικός έλεγχος στη βάση δεδομένων για τα Internet domain names, δηλαδή ο έλεγχος επί του ICANN.

Κλείσιμο


Τέλος, να σημειωθεί πως ο ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ιδρύθηκε το 1998 ως οργανισμός που θα αναλάμβανε τη διαχείριση τεχνικών λειτουργιών του Διαδικτύου, για λογαριασμό του αμερικανικού δημοσίου, εποπτευόμενος από το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του ICANN, μεταξύ άλλων, είναι η διατήρηση αρχείου για τις μοναδικές IP διευθύνσεις και τα domain names.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης