Google doodle αφιερωμένο στο Steelpan

Google doodle αφιερωμένο στο Steelpan

Aκούστε το μουσικό όργανο από τη Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο -  Ποια είναι η ιστορία του

steelplan-googledoodle
Στο steelplan  – γνωστό και ως ατσάλινο τύμπανο- είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle, ένα μουσικό όργανο που δημιουργήθηκε στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο στην Καραϊβική.

Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω μουσικό όργανο εφευρέθηκε κατά τον 20 ο αιώνα, η προέλευσή του είναι πιο παλιά και συγκεκριμένα από το 1700. Ήταν βασικό κομμάτι του Καρναβαλιού του Τρινιντάντ και των ετήσιων φεστιβάλ συγκομιδής που γιορτάζονταν, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη μουσική.


Διαβάστε τα πιο ενδιαφέροντα Google Doodle ΕΔΩ


Το μελωδικό κρουστό όργανο κατασκευασμένο από χρησιμοποιημένα βαρέλια πετρελαίου ή κάδους απορριμμάτων δημιουργήθηκε στις φτωχογειτονιές της Καραϊβικής, όταν αποικιοκράτες μετέφεραν σκλάβους από την Αφρική, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν την αφρικανική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους στο ρυθμικό τύμπανο. Όταν η δουλεία καταργήθηκε μεταξύ 1834 και 1838, εκείνοι άρχισαν να συμμετέχουν στις γιορτές του Καρναβαλιού με τα τύμπανά τους.

Celebrating Steelpan

Ωστόσο, το 1877, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαγόρευσαν το μουσικό όργανο, καθώς φοβούνταν ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση μηνυμάτων που θα ενέπνεαν την εξέγερση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την απαγόρευση, οι μουσικοί άρχισαν να χτυπούν στο έδαφος κουρδισμένους σωλήνες μπαμπού, τους λεγόμενους Tamboo Bamboo bands, ως εναλλακτικές λύσεις για να μιμηθούν τον ήχο των τυμπάνων τους.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Καρναβάλι ήταν απαγορευμένο για λόγους ασφαλείας και οι μουσικοί άρχισαν να πειραματίζονται ξανά με το ατσάλινο τύμπανο για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργήθηκαν βαθουλώματα στην επιφάνεια αυτών των αντικειμένων, τα οποία έπαιζαν διαφορετικές νότες ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα.

Κλείσιμο


Το 1948, μετά το τέλος του πολέμου, οι μουσικοί στράφηκαν στη χρήση των βαρελιών πετρελαίου των 55 γαλονιών από τα διυλιστήρια πετρελαίου. Εκτός από την αλλαγή του σχήματος της επιφάνειας του τυμπάνου, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του μήκους του τυμπάνου επέτρεπε πλήρεις κλίμακες από μπάσο έως σοπράνο. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη εκδοχή του Steelpan.

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη για τον θάνατο της Μαρίτας Αγγελοπούλου: «Θα είσαι πάλι στην αγκαλιά του μπαμπά σου»

Νικόλ Σάναχαν: Το «μήλον της Έριδος» στη φιλία του Μασκ με τον συνιδρυτή της Google

Τιμολόγια ρεύματος: Οι διαφορές ανά εταιρεία - Παρέμβαση του υπουργείου Ενέργειας για τα πάγια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης