Ρομά ή Ρομ ή Τσιγγάνοι ή Γύφτοι: Από πού κατάγονται τελικά;

Ρομά ή Ρομ ή Τσιγγάνοι ή Γύφτοι: Από πού κατάγονται τελικά;

Πώς ήρθαν και πώς εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη; Από πού προέρχονται τα διάφορα ονόματά τους;

Ρομά ή Ρομ ή Αθίγγανοι ή Τσιγγάνοι ή Γύφτοι… Τόσες λέξεις, για μια φυλή, η καταγωγή της οποίας αποτελούσε μυστήριο και μόνο τους τελευταίους αιώνες ξεκαθάρισε.

Στο σημερινό άρθρο, θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την καταγωγή των Ρομά και τους πρώτους αιώνες της διαδρομής τους στην Ευρώπη. Η χρήση των άλλων όρων γι' αυτούς (Αθίγγανοι,Τσιγγάνοι και, κυρίως, Γύφτοι) δεν έχει κανένα μειωτικό σκοπό, απλά γίνεται για να δοθούν απαντήσεις στην ετυμολογία των όρων αυτών.


Οι Ρομά (αγγλ. Gypsies, γαλλ. Tsiganes ή Tziganes, γερμ. Zigeuner), αποδείχτηκε ότι είναι Καυκασοειδής λαός με σκουρόχρωμο δέρμα, που προέρχεται από τη Βόρεια Ινδία, αλλά σήμερα κατοικέι σχεδόν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Κυρίως όμως στην Ευρώπη.
Είναι ο μόνος νομαδικός λαός που δεν υπήρξε ούτε κατακτητικός ούτε κτηνοτροφικός και παρά το ότι έχουν γίνει αντικείμενο πολλών μελετών από κορυφαίους επιστήμονες, εξακολουθούν να περιβάλλονται από μύθους και μυστήρια.

Την άποψη για προέλευση των Ρομά από την Ινδία, διατύπωσε ο Αδαμάντιος Κοραής στο έργο του "Άτακτα" 4,37. Θεωρεί βέβαια, ότι κάποια φύλα (οι Ατσίγγανοι) ήρθαν στην Ευρώπη μέσω Ασίας, ενώ άλλα (οι Γύφτοι) μέσω Αιγύπτου. Αυτό το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, πάντως η ταύτιση Αθίγγανων και Γύφτων έγινε αργότερα από την έλευσή τους στην Ευρώπη (περ. 14ο - 15ο αι.).

Φαίνεται λοιπόν, ότι οι Ρομά ήταν Ινδοί παρίες (οι οποίοι σύμφωνα με το "καστικό" σύστημα που ίσχυε ως την εποχή του Γκάντι, ονομαζόταν "Άθικτοι", οι οποίοι μετά τον 9ο αιώνα, μέσω διαδοχικών μεταναστεύσεων, έφτασαν από το Ιράν και από εκεί στα εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη.

Πράγματι, στο Βυζάντιο, ήταν γνωστοί από τον 9ο αιώνα με την ονομασία Αιγύπτιοι, από την οποία προήλθε η ονομασία Γύφτοι.

Το όνομα Αιγύπτιοι, το πήραν, είτε γιατί ήρθαν μέσω της Αιγύπτου, είτε γιατί ήρθαν μέσω της Κιλικίας (περιοχής της Μικράς Ασίας), που λόγω της ευφορίας του εδάφους της, χαρακτηριζόταν "Μικρά Αίγυπτος". Για το όνομα Αθίγγανοι, υπάρχει η εξής ερμηνεία. Αθίγγανοι ονομάζονταν οι Έλληνες αιρετικοί Μελχισεδεκίτες ή Καθαροί. Όταν η αίρεση είχε παρακμάσει και είχαν απομείνει μόνο οι εξωτερικές της εκδηλώσεις και οι δεισιδαιμονίες, ο όρος Αθίγγανος έφτασε να σημαίνει αυτόν που ασκούσε τη μαντεία. Επειδή και οι Γύφτοι ήταν επίσης γνωστοί για την ενασχόλησή τους με τη μαντεία, ονομάστηκαν κι αυτοί Αθίγγανοι (όπως αναφέρει ο αείμνηστος φιλόλογος γλωσσολόγος Δικαίος Βαγιακάκος).

Πάντως, σήμερα, σχεδόν πάντα, οι Αθίγγανοι, οι Τσιγγάνοι και οι Γύφτοι ταυτίζονται με τους Ρομά, παρόλο ότι είναι κοινής μεν προέλευσης φύλα, που ήρθαν όμως στην Ευρώπη μέσω διαφορετικών περιοχών και σε διαφορετικές εποχές.Ο όρος Ρομ, με τον οποίο αυτοαποκαλούνται οι ίδιοι, σημαίνει άντρας ή σύζυγος. Στο κορυφαίο γαλλικό λεξικό "Le Petit Robert" σημειώνεται ότι ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1857. Στο κορυφαίο αμερικανικό λεξικό, Merriam-Webster's (11η έκδοση), αναφέρεται ότι ο όρος Ρομ πρωτοεμφανίστηκε το 1841 και δηλώνει τον σύζυγο. Όσο για τον όρο Gupsy (Γύφτος), αναφέρει ότι πρωτοεμφανίστηκε το 1537!

Οι Ρομά, για τους μη ομόφυλούς τους, χρησιμοποιούν τον όρο gadje, άκρως μειωτικό, που σημαίνει "άξεστος επαρχιώτης", "χωριάτης", "στουρνάρι" ή "βάρβαρος".


Η εξάπλωση των Ρομά στην Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους - Οι δυσκολίες που συνάντησαν
Όπως αναφέραμε, από τον 9ο αιώνα, οι Ρομά είχαν εγκατασταθεί στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τον 15ο αιώνα, για να αποφύγουν τους πολέμους μεταξύ Βυζαντινών και Οθωμανών, εγκατέλειψαν σταδιακά τις περιοχές όπου κατοικούσαν και χάρη σε έγγραφα που τους χορήγησε το 1417-1418 ο βασιλιάς της Βοημίας, εγκαταστάθηκαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Το 1721, Πολωνοί τσιγγάνοι διέσχισαν τη Ρωσία και εγκαταστάθηκαν στη Σιβηρία.

Αντιμετώπισαν βέβαια και περιοριστικές νομοθεσίες εναντίον τους. Οι Ισπανοί τσιγγάνοι (Gitanos), από το 1499 ως το 1783, αντιμετώπισαν διώξεις. Ομοίως και οι Γάλλοι ομοεθνείς τους το 1539. Στην Αγγλία, το 1530, διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλιώς θα φυλακίζονταν! Επίσης, οι πρώτες αναχωρήσεις τσιγγάνων για τις ευρωπαϊκές αποικίες στην Αμερική και την Αφρική, δεν ήταν εθελοντικές. Οι Ισπανοί, οι Βρετανοί και οι Πορτογάλοι επιχείρησαν μ' αυτό τον τρόπο να απαλλαγούν από αυτούς. Επίσης, τσιγγάνοι μετείχαν στον αποικισμό της Λουϊζιάνας από τους Γάλλους.

Η γλώσσα των Ρομά λέγεται Ρομανί "Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας", Ακαδημία Αθηνών, έκδ. 2014) και έχει μεγάλη ομοιότητα με τη σανσκριτική και τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες της Βόρειας Ινδίας. Αυτό, παρατηρήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και οδήγησε στην ανακάλυψη της αρχικής κοιτίδας των Ρομά.
 
Σήμερα, είναι διασκορπισμένοι σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, ζουν όμως κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις για τον συνολικό πληθυσμό τους διαφέρουν, θεωρείται ωστόσο ότι ανέρχεται περίπου, σε 6.000.000.

Πολύτιμες πληροφορίες για το άρθρο αυτό, αντλήσαμε από την εγκυκλοπαίδεια "ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ" (έκδ. 1993) και την εγκυκλοπαίδεια "ΔΟΜΗ" (εκδ. 2005).

ΣΧΟΛΙΑ (93)

anesjon

ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΓΥΦΤΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΥΦΤΟΙ

ΑΝΕΣΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΗ

Σςςςςς

σκεφτηκατε ισως γτ το κανουν αυτο?τους δωσατε μια ευκαιρια να αλλαξουν εστω?με τον ρατσισμο σας το μονο π κανετε ειναι να τους δινετε την ευκαιρια κ το δικαιωμα να συνεχιζουν αυτα π κανουν...προσπαθηστε να τους βοηθησετε δεν θα χασετε κατι.....πανε τοσα χρονια με αυτο τον ρατσισμο προς τα ρομα κ πουθενα δεν εβγαλε καποια στιγμη πρεπει να σταματησει

ΝΙΚΟΣ

Αν δεν υπήρχε ο νόμος που απαγορεύει να πω την άποψη μου καθώς και γεγονότα θα σου απαντούσα. Τώρα σιωπή.

Ταμτάκος ΧVII

Ελάχιστοι γνωρίζουν οτι ο Χίτλερ είχε εξοντώσει πάνω από μισό εκατομμύριο γύφτους και τους είχε στην ίδια υπόληψη με τους Εβραίους.

Ιστορικός ρευνητής

Καταρχάς θέλω να διευκρινίσω το εξής.Γύφτος η Τσιγγάνος είναι λέξεις που έχουν και χρησιμοποιούνται για τον εθνοτικό προσδιορισμό της ίδιας φυλής σε Ευρώπη , Καύκασο , Κεντρική Ασία , Ιράν , Μέση Ανατολή , Ρωσία και Βόρεια Αφρική.Αυτοί προσδιορίζονται αιώνες τώρα ως Ρομ και Ντομ.Στην Τουρκία και Αρμενία είναι γνωστοί ως Ρομανί , Ντομανί , Τσιγγάνοι , Γύφτοι.Δεν υπάρχει άλλη εθνική προέλευση και καμία φυλετική σχέση με τους χαμητόφωνους-σημιτογενείς Αιγύπτιους Κόπτες του 1000-1400 μΧ.Στη Συρία και το Λίβανο τους λένε Γύφτους και Ντόμ φυλετικά είναι το ίδιο (ομόαιμον , ομόγλωσσον , όμοια ήθη) με τους Τσιγγάνους στη Πολωνία για παράδειγμα.Η καταγωγή τους λανθεσμένα αποδίδεται στην σημερινή Ινδία (χιντουστάνι) η κάπου αόριστα από τη βορειοδυτική Ινδία δηλαδή το ινδουιστικό Πουντζάμπ-ελώδης πενταποταμία- η το βόρειο άκρο του Ρατζαστάν.Επιστημονικά και γλωσσικά έχει αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.Κατά 99.99% είναι από το κεντρικό και σχεδόν βόρειο κομμάτι του πακιστανικού σήμερα Πουντζάμπ.Η γλώσσα του Τσιγγάνικου έθνους έχει τις περισσότερες ομοιότητες στο κόσμο εκεί και υπάρχουν και πολιτισμικά στοιχεία μοναδικά εκεί που οδηγούν πλέον γλωσσολόγους και εθνολόγους σε αυτό.Συγκεκριμένα στην περιοχή ανατολικά του πακιστανικού ιρανογενούς Παστουνιστάν (τις λένε tribal areas) και νότια των Πασάι και Δαρδικών φύλων.Αυτοί οι πληθυσμοί είχαν βρεθεί από το 680-700 μΧ υπό μουσουλμανική επικυριαρχία και επιρροή άρα τα περί ινδουιστικής κάστας και παρίας που ισχύαν στον Ινδουισμό δεν τους πιάνουν ούτε έχουν σχέση με τα ινδουστικά μειονοτικά στοιχεία των Σίντι στο νότιο άκρο του Πακιστάν που έφυγαν το 47'.Η μετακινησή τους από εκεί μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιον πόλεμο στα 1000 μΧ καθώς οι μογγολικές εισβολές έλαβαν χώρα 200 χρόνια μετά και οι Ινδουιστές συνεχώς υποχωρούσαν νοτιοανατολικά.Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να τους πίεσαν οι ινδουιστές Ρατζμπούτ -τους μουσουλμάνους ινδογενείς αυτών των μεσαιωνικών σουλτανάτων.Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι οι Τσιγγάνοι του Ουζμπεκιστάν-σουνιτικό τουρκογενές κράτος βόρεια του Αφγανιστάν- μετανάστευσαν στη χώρα στα 1840-1880 περίοδο της Μπουκάρας και ρωσικής επέκτασης και είναι γνωστή ως Ντομάρι από μία πόλη του πουντζαμπικού Πακιστάν γνωστό ως Ντομάρ.

Razimar

Ενδιαφέρουσα ανάλυση. Πάντα είχα απορία για την προέλευση τους, από εποχή Ταμτάκου.

BasT

"..και είναι γνωστή ως Ντομάρι..". Φαντάζομαι, δεν εννοείτε ότι η Μπουχαρά είναι γνωστή αλλά ότι οι Ντομάρι είναι γνωστοί. Πάντως, σε Τασκένδη, Μπουχαρά, Σαμαρκάνδη, ..οι γύφτοι εκεί είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.

Γιώργος Εβρίτης

Oi ΓΥΦΤΟΙ , ουδεμίαν σχέσην έχουν με τους ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ !!! Οι μεν Γύφτοι είναι ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ-ΓΥΠΤΙΟΙ=ΓΥΦΤΙΟΙ=ΓΥΦΤΟΙ και οι Τσιγγάνοι , Ινδοί εκ των πεδιάδων του Γάγγη ποταμού (GANG ) εξ ου και το TSI GANG =TSI GAN !!!!

anestis

πολυ απλα ειναι το ονομα τουςΓΥΦΤΟΙ

Ευτυχια Μαυρα Χριστοδουλοπουλου

ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΕΓΩ ΒΑΣΙΚΑ ΩΣ ΑΝΙΨΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΟΡΙΕΝΤΑΛ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΙΩΣΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΜΑΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑ???ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ???ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΠΑΛΑΜΟΙ ΖΕΙΤΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ???ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.....ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ!!!!

ΖΕΥΣ ΖΗΝ

Να πάς λοιπόν να ζήσεις ως νομάς εκεί απ'όπου προήλθες, απ'το Μεσανατολίτικο "Ελευθερα-νιστάν" της ερήμου του πουθενάν --δίπλα στα αδελφάκια σου τα εβραιόπουλα της Χαναάν, μιας και κατάγεστε απ'την ίδια μογγολική υποφυλετική λαότητα και μέχρι και οι Κινέζοι σας έδιωξαν στην αρχαιότητα απ'την πρωτεύουσα ΟΥΡ--, και να πάψεις να ΠΑΡΑΣΙΤΕΙΣ εις βάρος του λαού που σε ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ καταχραζόμενη αυτήν την φιλοξενία. Ποσώς μ'ενδιαφέρει ποιό είναι το όνομά σου, ούτε με εντυπωσίασες ούτε και αναγνωρίζω τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της οικογένειάς σου -ακόμα κι αν υπάρχουν λιγοστές εξαιρέσεις "τα χλωρά καίγονται μαζί με τα ξερά", διότι ούτε απ'τον ΟΡΦΕΑ - ούτε απ'τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ - ούτε κι απ'τον ΠΥΘΑΓΟΡΑ κατάγεσαι αφού ΑΥΤΟΙ (και άλλοι πολλοί) είναι για τους ΈΛΛΗΝΕΣ οι πραγματικοί ΜΟΥΣΙΚΟΙ του ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ... αλλά κατάγεστε απ'τον Τυφώνα, απτα "ρυπαρά γένη" του Ησίοδου!. Και είμαι σίγουρη οτι δεν καταλαβαίνεις τίποτα απ'όσα λέω, ακριβώς επειδή δεν διαθέτεις το ανάλογο πνεύμα. Και να μάθεις να στηρίζεις την ύπαρξή σου στις δικές σου προσωπικές πνευματικές δυνάμεις και όχι στις ονομαστικές πλάτες αλλωνών. Αλλά φαίνεται καθαρά τί γεννετικό υπανάπτυκτο πνεύμα διαθέτεις.... καταγωγή οριεντάλ! Κι εμείς βαρεθήκαμε την εγκληματική σας φύση και τον πραγματικό δικό σας ΡΑΤΣΙΣΜΟ εις βάρος των Ελλήνων, καθώς και την πνευματική ανικανότητά σας να εξανθρωπιστείτε και να εκπολιτιστείτε. Δεν είναι τυχαίο που σας διώχνουν κακήν κακώς στην ιστορία όλες οι αυτοκρατορίες αλλά και τα σύγχρονα κράτη.

Γιάννης

Ρατσισμός υπάρχει με τα δικαιώματα που δίνουν (κλοπές).αυτό που τους λείπει είναι το σχολείο,για να αλλάξουν νοοτροπία.για περνά από Μενίδι η από το πυρί στην Θήβα.αναμφιβολα δέχονται ρατσισμό, όπως αναμφίβολα δέχονται ρατσισμό οι υπόλοιποι από το κράτος.οι τσιγγάνοι έχουν το άβατο και την ανομία σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο όπου είναι θύματα αυτων που νομοθετούν.

Από την Ευρώπη

Μέχρι την Αμερική που έχει επίσης πολλούς έπρεπε οι κυβερνήσεις,να τους στειρωνουν.Βρομά λέγονται,ούτε ρομα,ούτε τσιγγάνοι.Στην Αμερική πάλι σαν βρομά φέρονται,και μάλιστα,υποτιμητικά αποκαλούν τους Αμερικανούς,Εγγλεζους.Θεωρούν τη φάρα τους ανώτερη και δημιουργούν προβλήματα.Οι βρομά λοιπόν,είναι μια παρασιτική φάρα και όχι φυλή.

Από την Ευρώπη έρχομαι

και στην κορυφή κανέλα.

GT-R

γυφτοι απλα και ξεκαθαρα

παθων

θα μιλησω σαν ενας πολιτης που μενει χρονια στα ανω λιοσια επειδη αρκετα με τον καθε αριστερουλη ευαισθητο των β.π. οι ΓΥΦΤΟΙ (γιατι αυτο ειναι) ειναι η πιο παρασιτικη φαρα που εχει γενησει αυτος ο πλανητης.ολοι με οικογενιακα επιδοματα και καρτες αληλεγγιης τα οποια τα κανουν τα κανουν κ...φτιαγμενα αυτοκινητα και σουβλακια.με διμετρα ηχεια εξω απο τα σπιτια να παιζουν γυφτικα μεχρι τις 5 και αυτοι να μπεκροπινουν.με ολο το ναρκεμποριο στους καταυλισμους του ζεφυριου της αγιας σωτηρως και της αυλιζας.με ολους τους κλεφτες αυτοκινητων στους καταυλισμους του ασπροπυργου και του σοφου.απολιτιστοι,απευδευτοι και χωρις καμια εννοια εθνικης ταυτοτητας.

7th

Αυτά τα οποία ισχύουν και αναφέρεις είναι αποτέλεσμα της χρόνιας και ανεπιτυχούς πολιτικής ή οποία μάλιστα λειτουργεί ψηφοθηρικά. Αυτοί που εσύ και εγώ στέλνουμε να μας κυβερνήσουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Κοζακοι-πολεμιστες_2

Οι νέοι διωγμοί των Ελλήνων της τέως ΕΣΣΔ στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά τη λήξη του - Οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στις διώξεις και τα δεινά των Ελλήνων από τις ‘’μετοικεσίες’’ και τους εκτοπισμούς.

16
01s9ligiadesnew1-thumb-large

Ο θάνατος του Αντισυνταγματάρχη Ζάλμινγκερ - Η απόφαση για αντίποινα - Η σφαγή των Λιγκιάδων - Οι απίστευτες γερμανικές φρικαλεότητες - Τιμωρήθηκε κανείς για το έγκλημα των Λιγκιάδων;

4
kokkino_main

Ενα βιβλίο με φόντο τη Γενοκτονία των Ποντίων έγινε η βάση για μία από τις ακριβότερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης - Η αθωότητα, η βαρβαρότητα και η Ιστορία περιπλέκονται με εξαιρετικά αποτελέσματα

36
black_sea

Τι προβλέπει η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας- Τα Διεθνή Δικαστήρια και η οριοθέτηση της ΑΟΖ από αυτά- Οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τα Διεθνή Δικαστήρια και η συσχέτισή τους με τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

16
smoke3

Οι πρόγονοί μας ήταν άκρως φυσιογνωμιστές και ¨ειδικοί ¨στη αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος. Έχω βρει άπειρα άρθρα γύρω από τα θέματα αυτά. Διάλεξα σήμερα κάτι σχετικό με το τσιγάρο διότι συν τοις άλλοις ήταν και επικίνδυνα θεριακλήδες.