Κορωνοϊός - Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι ισχύει με την Ολυμπιακή πρόκριση στη γυμναστική

Κορωνοϊός - Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι ισχύει με την Ολυμπιακή πρόκριση στη γυμναστική

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει φέρει ταραχή στο θέμα των προκρίσεων σε όλα τα αθλήματα, με πρώτη την World Athletics του στίβου να ξεκαθαρίζει πως όσοι έχουν καταφέρει τα όρια θα μπορέσουν να τα κρατήσουν - Όμως, σε αθλήματα όπως η γυμναστική που δεν υπάρχουν όρια τα πράγματα περιπλέκονται

3934868
Η ενόργανη είναι η πιο μπλεγμένη υπόθεση. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η παγκόσμια ομοσπονδία θα συμβαδίσει με την πλειοψηφία των ομοσπονδιών και θα διατηρήσει τις προκρίσεις ως έχουν, κρατώντας τη διαδικασία που έχει θεσπίσει.

Όμως, μπερδεμένη ιστορία φαίνεται να είναι η πρόκριση της ενόργανης γυμναστικής στο ατομικό οργάνων μέσω των παγκοσμίων κυπέλλων, που είναι και η πρόκριση που αφορά περισσότερο τους Έλληνες καθώς πρωτιά και πρόκριση στους κρίκους κυνηγά ο Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας.

Ήδη, περίπου το 50% των προκρίσεων στο ατομικό (οργάνων και σύνθετο) έχει δοθεί μέσω των παγκόσμιων πρωταθλημάτων του 2019 και -δευτερευόντως- του 2018. Το υπόλοιπο 50% θα δοθεί μέσω της κατάταξης από τη σειρά των παγκοσμίων κυπέλλων (οχτώ για το ατομικό οργάνων, τέσσερα για το σύνθετο ατομικό) και από τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα (για το σύνθετο ατομικό).

Αντιθέτως, στο ομαδικό έχουν καλυφθεί και οι 12 θέσεις από τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Το δεδομένο είναι πως εφ’ όσον δεν μεσολαβούν παγκόσμια πρωταθλήματα από τώρα έως και το καλοκαίρι του 2021 (σε Ολυμπιακή χρονιά δε διεξάγονται παγκόσμια και αυτά του 2021 θα διεξαχθούν πιθανότατα το φθινόπωρο, όπως συνηθίζεται) οι προκρίσεις που έχουν δοθεί μέσω αυτών δεν μπορεί να αναιρεθούν.

Από τα παγκόσμια κύπελλα στο ατομικό οργάνων έχουν ολοκληρωθεί τα 6 από τα 8 (το προτελευταίο του Μπακού διεκόπη, το τελευταίο της Ντόχα αναβλήθηκε) ενώ στο σύνθετο ατομικό έχει διεξαχθεί μόλις ένα.

Πιθανό ενδεχόμενο είναι να προστεθούν και άλλοι αγώνες (ίσως ακόμη τέσσερα κύπελλα) ενώ μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία από εκεί που σταμάτησε, με τους ήδη υπάρχοντες βαθμούς, κατατάξεις κτλ. Το ακριβές σύστημα είναι υπό σκέψη από τους αρμόδιους ακόμη ενώ θα οριστικοποιηθεί μετά την ανακοίνωση της ΔΟΕ για τις ημερομηνίες των αγώνων.
Κλείσιμο
Σημειώνεται πως η ΕΓΟ έχει υποβάλει αίτημα στη FIG ώστε να ισχύσει η βαθμολογία του προκριματικού του παγκοσμίου κυπέλλου στο Μπακού, που ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους είχε αναδειχθεί νικητής (με 15.100 βαθμούς) και θα έπαιρνε 30 πολύτιμους πόντους. Όμως, δυστυχώς, το πιθανότερο είναι να μη μετρήσει καθόλου η συγκεκριμένη βαθμολογία.

Για τα Ολυμπιακά εισιτήρια που θα κριθούν μέσω των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων μένει να οριστεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους με τη διαδικασία να μην αλλάζει, όπως γνωρίζουμε ως τώρα.

Σε ρυθμική και τραμπολίνο τα πράγματα είναι πιο απλά. Στη ρυθμική και στο ατομικό, οι 16 από τις συνολικά 26 θέσεις έχουν μοιραστεί, συν τη μία που δικαιούται η οικοδέσποινα Ιαπωνία και τη μία που πηγαίνει σε χώρα που δεν έχει πρόκριση στους Ολυμπιακούς (Tripartite Commission Invitation Place).

Τον Απρίλιο (και έως τον Μάιο) θα ξεκινούσε το δεύτερο σκέλος της Ολυμπιακής πρόκρισης, μέσω των παγκοσμίων κυπέλλων, από τα οποία θα δώσει τρία Ολυμπιακά εισιτήρια, όμως αναβλήθηκε. Το τρίτο σκέλος πρόκρισης είναι τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020 (αναβλήθηκαν). Πιθανό ενδεχόμενο είναι να ισχύσουν προκρίσεις μέσω των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων του 2021. Το μόνο που μένει είναι να επαναπρογραμματιστούν οι διοργανώσεις και να διεξαχθούν βάσει της διαδικασίας που έχει κάνει ήδη γνωστή η FIG από το 2018.

Στο τραμπολίνο, πέραν των προκρίσεων που έχουν δοθεί μέσω των παγκόσμιων πρωταθλημάτων, τα πέντε από τα έξι παγκόσμια κύπελλα που θα έδιναν επίσης πρόκριση έχουν ολοκληρωθεί. Απομένει, λοιπόν, ένας αγώνας (το κύπελλο στη Μπρέσια) και μόλις δύο εισιτήρια (ένα σε γυναίκα, ένα σε άνδρα).

Πηγή:www.sportsfeed.gr

Διαβάστε επίσης:
Ο Λευτέρης Πετρούνιας χορεύει «θα κάτσω σπίτι» αγκαλιά με την κόρη του


Παράδοση Ολυμπιακής Φλόγας: Με Πετρούνια-Στεφανίδη στο άδειο Παναθηναϊκό Στάδιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης