Η πρόταση του Τσιτσιπά για 5 σετ στο τένις γυναικών, το πείραμα των 80s, η μάχη των φύλων και οι αντιδράσεις των θρύλων

Η πρόταση του Τσιτσιπά για 5 σετ στο τένις γυναικών, το πείραμα των 80s, η μάχη των φύλων και οι αντιδράσεις των θρύλων

Η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά για παιχνίδια των πέντε σετ και στις γυναίκες, η δοκιμή από την WTA στην δεκαετία του '80 και οι θέσεις των Κρις Έβερτ, Σερένα Ουίλιαμς και Μαρτίνα Ναβρατίλοβα για την πρόταση - Γιατί απέτυχε το best of five

5163907__1_
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή μια δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά για καθιέρωση 5 σετ σε αγώνες τένις γυναικών στα Grand Slam υπάρχει αναστάτωση στο άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Καρολίνα Πλίσκοβα εξέφρασε την αποστροφή της στην πρόταση του Έλληνα με emjois ενώ η Ναόμι Οσάκα μίλησε για "αστείο τύπο" και πρότεινε να παίζουν στα 9 σετ με αρκετή δόση ειρωνείας.



Το θέμα του Στέφανου Τσιτσιπά έχει να κάνει περισσότερο με το prize money. Συγκεκριμένα οι άνδρες για να κερδίσουν ένα Grand Slam μπορεί να παίξουν έως και 35 σετ (7 αγώνες επί 5 σετ) ενώ οι γυναίκες μόλις 21.

Μπορεί να υπάρχει διαφορά 14 σετ αλλά τα χρήματα που θα πάρει ο νικητής είναι τα ίδια στους άνδρες και στις γυναίκες. Γι' αυτό πάλεψαν επί χρόνια οι γυναίκες με πρώτη και καλύτερη την Μπίλι Τζιν Κινγκ.



Η μάχη των φύλων 

Η Αμερικανίδα τενίστρια που πρωτοστάτησε στην ίδρυση της WTA το 1970 είχε παίξει το 1973 έναν αγώνα τένις με τον Μπόμπι Ριγκς με τον τελευταίο να θέλει να αποδείξει ότι οι γυναίκες δεν μπορεί να κερδίσουν τους άνδρες.

Κλείσιμο
Ο αγώνας διεξήχθη στο Χιούστον μπροστά σε 30.472 θεατές και είχε οριστεί να παιχτούν έως 5 σετ. Η Κινγκ επικράτησε με 6-4,6-3,6-3 και έγραψε ιστορία. Η ιστορία αυτή έγινε ταινία με τίτλο "Η μάχη των φύλων".

Τα 5 σετ δεν είναι άγνωστα φυσικά στις γυναίκες. Από το 1891 έως το 1901 στις ΗΠΑ οι τελικοί (προάγγελος του US Open) μπορούσαν να έχουν έως 5 σετ. Το 1976 οι γυναίκες ψήφισαν για να παίξουν αγώνες best of five αλλά οι διοργανωτές των τουρνουά δεν το δέχτηκαν.



Αυτό ίσχυσε μόνο στους τελικούς του WTA όπου συμμετείχε το 2021 η Μαρία Σάκκαρη. Από το 1984 έως το 1988 η νικήτρια έπρεπε να πάρει 3 σετ για να φύγει με την κούπα από το κορτ.

Αυτή η αλλαγή μας χάρισε τον φανταστικό τελικό της Μόνικα Σέλες με την Γκαμπριέλα Σαμπατίνι το 1990 ο οποίος κρίθηκε στα 5 σετ και είχε διάρκεια 3.47'!

Στους τελικούς αυτούς έπαιξαν μεγάλες μορφές του παγκόσμιου τένις όπως η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η Στέφι Γκραφ, η Κρις Έβερτ με την Γερμανίδα να είναι η μοναδική που κέρδισε 2 τελικούς στα 5 σετ!



Το 1998 καταργήθηκαν τα 5 σετ για δυο λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης και ο δεύτερος με τον προγραμματισμό από την πλευρά των διοργανωτών.

Η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγώνες των ανδρών έχουν τεράστια τηλεθέαση σε σχέση με των γυναικών και φυσικά κόβουν περισσότερα εισιτήρια. Γι' αυτό τον λόγο η WTA ακολούθησε την ATP όσο αφορά τις κατηγορίες των τουρνουά ενώ όταν υπάρχουν τουρνουά και με άνδρες και γυναίκες ανεβαίνουν τα νούμερα και στα παιχνίδια της WTA.

Σε Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) θα είναι δύσκολο να δούμε αγώνες best of five και για λόγους προγραμματισμού. Όταν κάθε παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες το πρόγραμμα είναι απίθανο να καταρτιστεί όταν υπάρχουν προβλήματα σε κάποια τουρνουά όταν παίζουν 5 σετ μόνο οι άνδρες.

Οι απόψεις των θρύλων

Την εποχή που καθιερώθηκε το best of five στα WTA Finals θέση υπέρ της αλλαγής είχαν πάρει η Κρις Έβερτ και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

«Ο τελικός του best of five προσθέτει μια άλλη συναρπαστική διάσταση στο τουρνουά, καθώς μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες να αναδείξουμε το ταλέντο μας», είπε τότε η Ναβρατίλοβα.

24946242


Από την πλευρά της η Κρις Έβερτ τόνιζε: «Οι παίκτριες ανά τον κόσμο βελτιώνονται διαρκώς, γίνονται καλύτερες αθλήτριες και συνεπώς μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερα σε διάρκεια ματς»

«Οι γυναίκες είμαστε δυνατές, πρόθυμες και ικανές να παίξουμε πέντε σετ. Όλες οι συμφώνησαν, όμως δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή θέλουν τα τουρνουά. Εμείς είμαστε εδώ. Θέλετε best of five, θέλετε best of seven; Ό,τι θέλετε», θα πει πολλά χρόνια αργότερα η κάτοχος των 23 Grand Slam τίτλων η Σερένα Ουίλιαμς. 

4892120


Για το θέμα πολλά χρόνια αργότερα είχαν μιλήσει ο Ράφα Ναδάλ και ο Άντι Μάρεϊ.

Ο Ισπανός είχε σημειώσει: «Δηλαδή, όταν παίζεις για να κερδίσεις ένα Grand Slam στα πέντε σετ, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές, έτσι δεν είναι; Ψυχικά και σωματικά. Πρέπει να είσαι πολύ πιο ανθεκτικός για ένα χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Οπότε, ναι, θεωρώ ότι είναι σωστό να γίνει αυτό».

Ο Σκοτσέζος είχε τονίσει: «Δεν είναι το θέμα αν είναι κατώτερες από μας οι γυναίκες. Μοιάζει σα να είναι δύο διαφορετικά αθλήματα, όταν υπάρχει αυτή η διαφορά. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι άνδρες προπονούμαστε πιο σκληρά για τις γυναίκες, αλλά αν πρέπει να προπονείσαι για πέντε σετ, είναι εντελώς διαφορετικό. Είναι διαφορετική η απόσταση. Αλλά πρέπει να αλλάξει κάτι. Είτε οι άντρες να παίζουμε στα τρία σετ, είτε οι γυναίκες στα πέντε. Νομίζω ότι αυτό είναι το παράπονο των περισσότερων».

Οι διαφορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στα ομαδικά αθλήματα οι κανόνες που ισχύουν για τους άνδρες ισχύουν και για τις γυναίκες. Όσο αφορά τα ατομικά στην κορυφαία διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κολύμβηση έχει τα ίδια αγωνίσματα σε άνδρες και γυναίκες.

Στον "βασιλιά" στίβο στους άνδρες υπάρχει δέκαθλο και στις γυναίκες το έπταθλο. Επίσης δεν υπάρχουν 50.000 βάδην στις γυναίκες. Σε αθλήματα όπως είναι η άρση βαρών υπάρχουν διαφορές στις κατηγορίες.

Το 2024 στο Παρίσι η ΔΟΕ προωθεί την απόλυτη ισότητα ανδρών-γυναικών με 50-50 όσο αφορά τις συμμετοχές.



Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα ακρίβειας 200 ευρώ: Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές - Οι όροι και οι δικαιούχοι

Γιώργος Περρής: «Είμαι γκέι, υπερήφανος και χαρούμενος»

H σοκαριστική στιγμή που νεαρή γυναίκα μαχαιρώνει αστυνομικό που προσπαθεί να τη βοηθήσει!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης