Κλασική μουσταλευριά

Κλασική μουσταλευριά

Στη Σάμο λέγεται «κουρκούτα» ή «κέρασμα του τρύγου», αφού γίνεται με το μούστο από τα πρώτα σταφύλια.

Αυτή η δροσερή, διαυγής κρέμα από το χυμό σταφυλιών μας γλυκαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο την αναφέρει ως «οινούτα». «Οινούτα» όμως λεγόταν και στο Βυζάντιο, αλλά και «πάστελλος» ή «μουστόπιτα». Αναφέρεται δε ότι συνήθιζαν να την τρώνε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την οποία ονόμαζαν «Παστίλλη».

Απο την Σιμόνη Καφίρη

Διαβάστε ολόκληρη την συνταγή στο olivemagazine.gr


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

spaghetti-me-psita-laxanika-kai-kyvous-apo-manouri-575x488

Μια συνταγή με πληθώρα γεύσεων, κυρίως λαχανικών και με τη συμμετοχή ψητού σκόρδου, που από επιθετικό γίνεται βελούδινο διατηρώντας όμως κάτι από το ‘αιχμηρό’ παρελθόν του.