Μητσοτάκης: Ο δρόμος της συνεργασίας με την Κίνα θα γίνει λεωφόρος - Σι: Η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον

Μητσοτάκης: Ο δρόμος της συνεργασίας με την Κίνα θα γίνει λεωφόρος - Σι: Η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον

Στόχος μας ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός - «Θέλουμε μακροχρόνια προοπτική» το μήνυμα του Κινέζου προέδρου

mitsotakis-si44
Την προσδοκία του ότι ο «δρόμος» της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα θα γίνει σύντομα «λεωφόρος» διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «το γεγονός της ημέρας» την υπογραφή των 16 επενδυτικών και εμπορικών συμφωνιών προσθέτοντας ότι «πρόκειται για έναν δρόμο που ανοίγουμε και σύντομα θα γίνει λεωφόρος γιατί η συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά».

Με αφορμή, δε, την επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στόχος μας είναι ο Πειραιάς να γίνει όχι μόνο το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά -γιατί όχι- και της Ευρώπης».



«Η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη, το σημείο εκκίνησης του σινοευρωπαϊκού οικονομικού και επενδυτικού διαλόγου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαιρέτισε στον χρηματοπιστωτικό τομέα την δημιουργία στην Αθήνα γραφείου της China Development Bank, υποκαταστήματος της Bank of China και γραφείου αντιπροσωπείας της Industrial and Commercial Bank of China.

Κλείσιμο
Όσον αφορά τον τουρισμό ο πρωθυπουργός είπε ότι «στόχος μας να φτάσουμε τους 500.000 Κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα» ενώ χαιρέτισε την προστασία έξι ελληνικών προϊόντων από την φέτα μέχρι την Μαστίχα Χίου στην τεράστια αγορά της Κίνας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, τέλος, ότι τον Απρίλιο θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα «είναι κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

«Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή και δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες» είπε ο Σι Τζινπίνγκ σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα είναι σε φάση φάση μεταρρύθμισης «και οι λαοί μας ζητούν πιο στενές ανταλλαγές συνεργασίας».

Ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση στην οποία, όπως είπε, «καταλήξαμε ότι η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον καθώς θέλουμε μια μακροχρόνια προοπτική».

«Όσον αφορά τα εθνικά και επενδυτικά συμφέροντα εκατέρωθεν οι δύο χώρες θα συνεχίζουν να δείχνουν κατανόηση για καλύτερους δεσμούς, η Ελλάδα και η Κίνα είναι εταίροι εκ φύσεως» είπε ο Σι Τζινπίνγκ σημειώνοντας ότι η Κίνα θέλει να συνεχιστεί το διεθνές εμπόριο και να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης