Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ: Κυρίαρχος ο Κυριάκος - 71,4% θετικές γνώμες για την κυβέρνηση

Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ: Κυρίαρχος ο Κυριάκος - 71,4% θετικές γνώμες για την κυβέρνηση

Στα ύψη η δημοτικότητα του Μητσοτάκη με θετικές γνώμες και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα εκτιμά το 49% - Θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του απαντά το 80%  - Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας λέει το 42% - Συναινετική αντιπολίτευση θέλει ένας στους δύο πολίτες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kalpi00
Διεύρυνση της επιρροής της και αύξηση του πολιτικού της κεφαλαίου καταγράφει η κυβέρνηση δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ., όπως δείχνει η μεγάλη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ» την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης αξιολογούνται θετικά όχι μόνο από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά και από οπαδούς άλλων κομμάτων, ενώ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει δημοτικότητα που ξεπερνά τα όρια του κόμματός του, το οποίο πάντως και τους ψηφοφόρους του συσπειρώνει, αλλά και αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του στην περίπτωση που αύριο στήνονταν κάλπες. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης μέσα από τη διάθεσή τους να υλοποιήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, και γι’ αυτό περίπου το 78% δηλώνει υποστήριξη ή έστω ανοχή στις κινήσεις τους. Ο πρωθυπουργός απολαμβάνει δυσθεώρητα ποσοστά δημοφιλίας σε αυτή την πρώτη φάση της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται αποδεκτή με ιδιαίτερη ζέση από την πλειοψηφία του κόσμου, ο οποίος θέλει περισσότερη ηπιότητα και συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας έχει ενισχυθεί σε αυτό το πρώτο δίμηνο της νέας διακυβέρνησης, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα, που αφενός επιτρέπουν στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να αναπτύξουν την πολιτική τους ατζέντα με μεγάλη στήριξη και ανοχή από την κοινωνία και αφετέρου «υποδεικνύουν» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλέξη Τσίπρα να εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή τη στάση που θα τηρήσουν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

g1
g2

g13
Κλείσιμο

Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), είναι ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης κρίνονται «θετικά» και «μάλλον θετικά» από το 71,4% των ερωτηθέντων. Μόλις το 26,4% τα χαρακτηρίζει «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά». Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει με τις πρώτες κινήσεις της και τη θετική γνώμη ψηφοφόρων άλλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, το 41,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 85,3% εκείνων που προτίμησαν το ΚΙΝ.ΑΛ., το 42,1% των οπαδών του ΚΚΕ, το 84,4% της Ελληνικής Λύσης και το 42,9% της εκλογικής βάσης του ΜέΡΑ25 επιδοκιμάζει την κυβέρνηση.

Σε σχέση δε με τις προσδοκίες που είχαν οι ερωτηθέντες πριν από τις εκλογές, το 42,1% λέει ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε «καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα», το 47,8% «όπως το περίμενε», ενώ μόλις 7,6% δηλώνει «χειρότερα». Κι αυτό παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρηματολογεί επίμονα ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε κοινωνική ισοπέδωση. Μάλιστα ένας στους επτά ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε καλύτερα σε σχέση με όσα ο ίδιος ανέμενε (το ίδιο πιστεύουν και οι τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ.). Ακριβώς αυτή η ικανοποίηση που διαπερνά το εκλογικό σώμα για τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης διαμορφώνει ένα κλίμα αισιοδοξίας μάλλον πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία, και πάντως ιδιαίτερα εμφανές μετά από πολλά χρόνια κατήφειας, απογοήτευσης, οργής και ανασφάλειας. Ποσοστό 48,8%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμπιστεύτηκε τη Ν.Δ. στις 7 Ιουλίου, πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα στη χώρα θα εξελιχθούν «προς το καλύτερο», έναντι μόλις του 14,7% που πιστεύει «προς το χειρότερο». Οτι τα πράγματα θα πάνε το ίδιο απαντά το 35,1%. Ενδεικτικό και εδώ είναι ότι αισιόδοξοι δηλώνουν δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και ένας στους οκτώ οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πρώτη φορά επίσης μία κυβέρνηση στα τελευταία δέκα χρόνια, από την έναρξη της κρίσης, απολαμβάνει τέτοιου είδους αποδοχή. Τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους τη στηρίζουν ή της δίνουν χρόνο, ενώ μόλις ένας στους πέντε έχει τοποθετηθεί απέναντί της. Σαφώς πολύ μικρότερο ποσοστό και από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Το εύρημα είναι αποκαλυπτικό των διαθέσεων που έχει η ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, όταν τίθεται η ερώτηση «γενικά ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;», το 43,4% δηλώνει «υποστήριξη» και το 34,2% «ανοχή»! Μόλις το 11,8% εκφράζεται με τη λέξη «απογοήτευση», ενώ ο «θυμός» έχει ποσοστό ακόμη χαμηλότερο - βρίσκεται στο 7,3%.

g11
g12

Η τακτική της αντιπολίτευσης

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστος από την κοινή γνώμη. Το 43,8% πιστεύει ότι θα υλοποιήσει «όλες» ή έστω «τις περισσότερες» από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Ποσοστό 35,6% περιμένει ότι θα υλοποιήσεις «αρκετές ή κάποιες» και μόνο το 18,3% δηλώνει ότι «δεν θα τις υλοποιήσει». Μάλιστα μόλις τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα αθετήσει τις δεσμεύσεις του, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι θα υλοποιήσει αρκετές ή τις περισσότερες!

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης χαίρει θετικής γνώμης και στις γραμμές των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται και από εύρημα σχετικά με το πώς κρίνουν οι πολίτες τα πρώτα δείγματα γραφής της αντιπολιτευτικής του τακτικής. Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του πείθουν μόλις το 26,9%, που τα χαρακτηρίζει «θετικά & μάλλον θετικά», ούτε καν δηλαδή την εκλογική τους βάση, που έφτασε στο 31,5% στις 7 Ιουλίου! Από όσους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ προ διμήνου μόνο το 54,5%, λίγο πάνω από τους μισούς, πείθονται από την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, ενώ το 28,6% της βάσης τη χαρακτηρίζει «αρνητική & μάλλον αρνητική». Συνολικά, το 61,7% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος τα όσα λέει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αυτό το δίμηνο. Εάν πάντως το επιτελείο της Κουμουνδούρου επιθυμεί να μελετήσει την έρευνα, έχει ενδιαφέρον να δει ότι η αντιπολίτευση που επέλεξε να κάνει ως τώρα συγκινεί αρκετά τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αφού ένας στους τέσσερις (23,7%) τη θεωρεί «θετική & μάλλον θετική». Αυτό το στοιχείο προφανώς και δεν επιβεβαιώνει τη διάθεση του κ. Τσίπρα να κινηθεί προς τα κεντροαριστερά και να εκφράσει τη λεγόμενη «προοδευτική παράταξη».

Βέβαια το έργο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το είδος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει δεν είναι εύκολο. Στην εκλογική του βάση υπάρχει τριχοτόμηση στο θέμα αυτό: το 28,2% των ψηφοφόρων του θέλει «πιο ήπια και συναινετική» αντιπολίτευση, το 33,8% επιθυμεί «πιο σκληρή, με κινητοποιήσεις και απεργίες», ενώ ποσοστό 28,6% ζητά «να συνεχίσει τη στάση που έχει έως σήμερα». Μύλος εν ολίγοις. Γενικά, πάντως, ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό 49,1%) ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ «πιο ήπια και συναινετική» αντιπολίτευση και μόλις 22,8% θέλει πιο σκληρό ροκ. Με βάση το δείγμα της έρευνας, πάντως, με αυτή που ασκεί ως τώρα συγκινεί μόλις το 18,4% συνολικά του εκλογικού σώματος.

g4
g5
g6

Αποδεκτός και από την κεντροαριστερά
Στα ύψη η δημοτικότητα του Μητσοτάκη, με θετικές γνώμες ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - Συναινετική αντιπολίτευση θέλει ένας στους δύο πολίτες

Το πρώτο δίμηνο της νέας διακυβέρνησης εκτόξευσε τη δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει θετικό ισοζύγιο θετικών - αρνητικών γνωμών! Συγκεκριμένα, «θετική & μάλλον θετική» γνώμη έχει το 64,6% των ερωτηθέντων και «αρνητική & μάλλον αρνητική» το 33%. Για τον κ. Τσίπρα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 37,3% και 61,9%, έχει δηλαδή να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο χάντικαπ πριν εκφράσει πραγματικές ελπίδες για μελλοντική δικαίωσή του. Μάλιστα στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», ο κ. Μητσοτάκης ξεπερνά το ποσοστό της 7ης Ιουλίου και φτάνει στο 55,1%, με τον κ. Τσίπρα πάντως να επιβεβαιώνει εκείνους που λένε ότι η προ διμήνου εκλογική επίδοση ήταν περισσότερο δική του παρά του κόμματός του, αφού το 30,5%, που τον θεωρεί καταλληλότερο, είναι περίπου όσο έβγαλε η κάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ (31,5% τότε). Στα αξιοσημείωτα των άλλων ευρημάτων, είναι ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεπερνά την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά στις θετικές γνώμες. Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση ψήφου, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της Ν.Δ., η οποία έχει ποσοστό 41,8% (με την αναγωγή επί των εγκύρων πάει στο εντυπωσιακό 45,9%)! Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 25,7% και με την αναγωγή φτάνει στο 28,2%, σαφώς μικρότερο ποσοστό από αυτό της 7ης Ιουλίου και ενδεικτικό της… ανηφόρας που έχει να διανύσει στην (και ως) αντιπολίτευση. Ακολουθούν το ΚΙΝ.ΑΛ. με 6,7% (με αναγωγή 7,4%), το ΚΚΕ με 5,3% (5,8%), ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 είναι στο 3% και με την αναγωγή στο 3,3% - καμία δηλαδή αξιοσημείωτη μεταβολή στον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc, o κ. Κυριάκος Μητσοτάκης γοητεύει το Κίνημα Αλλαγής σε βαθμό που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να ανησυχήσει έντονα. Ουσιαστικά η αποκαλυπτική αυτή έρευνα αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός με τις κινήσεις του, είτε πρόκειται για την αξιοποίηση στελεχών της Κεντροαριστεράς, είτε γι’ αυτό καθαυτό το περιεχόμενο των κυβερνητικών πολιτικών, έχει διεμβολίσει για τα καλά τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛ., με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής του βάσης να παρακολουθεί με ιδιαίτερα θετικό τρόπο την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το 85,3% των ψηφοφόρων του
ΚΙΝ.ΑΛ. χαρακτηρίζει «θετικά & μάλλον θετικά» τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης.

g14

Αισιοδοξούν δύο στους τρεις

Δύο στους τρεις δηλώνουν αισιοδοξία για την πορεία της χώρας και ανάλογες είναι οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που αφορούν στο πώς αντιμετωπίζουν τη νέα πολιτική κατάσταση και τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.
Τέσσερις στους δέκα λένε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν, 36,7% δηλώνει ότι την υποστηρίζει, ενώ ένα απίστευτο 55% ξεκαθαρίζει ότι θα τηρήσει στάση ανοχής - μόλις 7,4% εκφράζει απογοήτευση ή θυμό από την εκκίνηση του κ. Μητσοτάκη. Ουσιαστικά δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. εκφράζει τη διάθεση να παρακολουθήσει με μεγάλη προσδοκία την κυβέρνηση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του Κινήματος. Πάνω από το… 90% της εκλογικής βάσης της κυρίας Γεννηματά πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υλοποιήσει όλες, τις περισσότερες ή αρκετές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ενώ μόλις 1,8% (!) θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα αθετήσει τα όσα είπε πριν από τις κάλπες. Τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα, που τον προτιμά το 15,6%. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά όταν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. καλούνται να κρίνουν τα πρώτα αντιπολιτευτικά δείγμα του ΣΥΡΙΖΑ: 75,3% αρνητικές γνώμες, 15,6% θετικές.

Η εικόνα αυτή, έστω κι αν πρόκειται για μια «φωτογραφία της στιγμής» και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που είναι λογικό η κυβέρνηση να εμφανίζεται ισχυρή, αποκαλύπτει με αρκετή πιστότητα την τάση του εκλογικού σώματος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κεντροαριστερά. Η τάση αυτή είναι προς τα κεντροδεξιά και «ακούει» τον κ. Μητσοτάκη και σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για τις προκλήσεις του κ. Τσίπρα. Αποτελεί δηλαδή περισσότερο δεξαμενή για τη Ν.Δ., όπως επιδιώκει να την επαναδιαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης, και όχι για την Προοδευτική Συμμαχία που σχεδιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αν η πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. σε αυτή τη φάση ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη (καίτοι όχι τόσο θεαματική, όπως τελικά καταγράφεται) ή το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμοστεί στην αντιπολίτευση δεδομένο, η «δεξιόστροφη» πορεία των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. αποτελεί έκπληξη για τις δυναμικές που αναπτύσσονται στο νέο πολιτικό σκηνικό.

g7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης