ΠΓΔΜ: «Ψηφίστε κατά συνείδηση» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει η αντιπολίτευση

ΠΓΔΜ: «Ψηφίστε κατά συνείδηση» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει η αντιπολίτευση

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα

vmro_skopia
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα την 30ή Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο αρχηγός του δεξιού αυτού κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία, όπως είπε, αμφισβητείται επίσης η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας και γι' αυτό, ανέφερε, καλεί τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες τη 17η Ιουνίου έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και ο αλβανικός παράγοντας στην πΓΔΜ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες. Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και σε αυτό η κυβέρνησή του ρίχνει όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κλείσιμο
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και την Ελλάδα;».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης