Αν η πρωτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν αποτέλεσε πολύ μεγάλη έκπληξη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών ήταν πάντα σταθερός στις προτιμήσεις του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερος στο προηγούμενο συνέδριο), η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον Νίκο Φίλη αιφνιδίασε πολλούς. Ο υπουργός Παιδείας ήταν μόλις 53ος στο προηγούμενο συνέδριο!
Ο Νίκος Βούτσης επιβεβαίωσε ότι είναι σταθερά ψηλά σε δημοτικότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την τρίτη θέση, σκαρφαλώνοντας μάλιστα από την 9η που ήταν το 2013.
Ανοδικά κινήθηκε και ο τέταρτος της χθεσινής ψηφοφορίας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ήταν 18ος στο προηγούμενο συνέδριο. Στις μεγάλες θετικές εκπλήξεις ήταν η εκλογή του Παύλου Πολάκη και μάλιστα στην πολύ υψηλή έβδομη θέση, αλλά και του Σωκράτη Φάμελλου στην 12η, καθώς αμφότεροι δεν ήταν καν μέλη της προηγούμενης κεντρικής επιτροπής! Ανάλογη επιτυχία είχαν και άλλα τρία μέλη της κυβέρνησης, που δεν ήταν στην προηγούμενη κεντρική επιτροπή και τώρα εξελέγησαν ψηλά: Οι Θόδωρος Δρίτσας (18ος), η Όλγα Γεροβασίλη (19η) και ο Τρύφων Αλεξιάδης (20ος).
Ο Παναγιώτης Ρήγας πήρε προφανώς πολύ καλό βαθμό ως γραμματέας, αφού εξελέγη στην 10η θέση από 130η που ήταν στο προηγούμενο συνέδριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τους τότε εκλεγμένους.
Κλείσιμο
Θεαματική ήταν η ανοδική πορεία της Ράνιας Σβίγκου, η οποία έφτασε στην 13η θέση από την 59η, ενώ και ο Σταύρος Κοντονής έκανε ακόμη μεγαλύτερο άλμα: από την 120η στην 14η!
Το ίδιο και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης (21ος από 125ος), ο Αλέξης Χαρίτσης (22ος από 135ος), ενώ άνοδο σημείωσε και ο Γιώργος Τσίπρας (24ος από 73ος).
Στους σταθερούς είναι ο Νίκος Παππάς, από τον οποίο μάλλον οι περισσότεροι περίμεναν ανοδική πορεία, (8ος από 6ος), η Ρένα Δούρου που κατετάγη ένατη από δέκατη, ο Νάσος Ηλιόπουλος (11ος από 8ος), ο Δημήτρης Παπαδημούλης (15ος και τότε και τώρα), η Θεανώ Φωτίου (25η από 27η) και η Τασία Χριστοδουλοπούλου (39η από 38η).
Προς τα κάτω κινήθηκαν, πέραν του Γιάννη Δραγασάκη που έχασε την πρωτιά και κατετάγη πέμπτος, ο Δημήτρης Βίτσας (από 6ος πήγε 16ος), ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς 74ος από 12ος, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος (40ος από 22ος), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης (από 35ος εξελέγη 79ος).