Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Ποιες δυνατότητες παρέχονται με τις προωθούμενες διατάξεις - Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για πλειστηριασμούς, ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και ΕΡΤ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις
Κοινοβουλευτική αντεπίθεση με «βομβαρδισμό» νομοσχεδίων που ικανοποιούν μέρος των προγραμματικών της δηλώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση ως στρατηγική τακτική στο πεδίο των σκληρών διαπραγματεύσεων. Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης , αναμένεται η έναρξη των κοινοβουλευτικών διεργασιών του νομοσχέδιου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα ακολουθήσει την κατεπείγουσα διαδικασία.

Κινήσεις που δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι διατεθειμένο να κινηθεί εκτός του πλαισίου που επιχειρούν να διαμορφώσουν οι «θεσμοί» με επιστολές όπως αυτή του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο με την οποία χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια «μονομερείς ενέργειες» και ζητά να αποσυρθούν.
 
Το στίγμα άλλωστε της τακτικής έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή επισημαίνοντας πως «στους τεχνοκράτες που έχουν μάθει να δουλεύουν με τελεσίγραφα, απαντάμε με πράξεις, καθώς υψώνουμε στη Βουλή τείχος αξιοπρέπειας. Το μόνο που κατορθώνουν με τη στάση τους είναι να εκθέτουν την Ευρώπη, τι να πει κανείς ότι έχουν το θράσος να γράφουν σε χαρτί πως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια, μη συμβατή με τις αποφάσεις».
Κλείσιμο

Υπο αυτά τα δεδομένα, τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων σε κοινή συνεδρίαση θα επεξεργαστούν το νομοσχέδιο των 100 δόσεων ενώ αύριο Παρασκευή θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
 
Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, παρέχεται η δυνατότητα:

- Ρύθμισης των οφειλών που είναι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες εως την 1.3.2015 στη Φορολογική Διοίκηση για την τμηματική καταβολή τους μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις
- Απαλλαγή από 30% εως 100% από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ανάλογα με τον αριθμό δόσεων
- 20 ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό της δόσης
- 10 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση σε περίπτωση που οι οφειλές είναι σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης
- Οφειλές εως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ή τόκους
- Αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέχρι 26.5.2015 ενώ με απόφαση του υπουργού δύναται παράταση της προθεσμίας κατά ένα μηνα.
- Για ασφαλιστικές οφειλές χορηγείται έκπτωση επι των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών πλην των αυτοτελών προστίμων ως εξής: 100% στην εφάπαξ καταβολή, 70% στη ρύθμιση εως 50 δόσεις και 50% στην ρύθμιση από 51 εως 100 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι 50 ευρώ.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση ΓΛΚ οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 21,5 δις ευρώ εκ των οποίων   15,2 δις ευρώ κύριες οφειλές και 6,3 δις ευρώ προσαυξήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι το επισπεύδον υπουργείο εκτιμά ότι θα εισπραχθούν συνολικά 2 δις ευρώ σε βάθος οκταετίας με παράλληλη βέβαια είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Πέραν αυτών,  την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, της ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης και για την επανασύσταση της ΕΡΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης