Χαρίτσης στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς - Δίνουμε διέξοδο στην απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης

Χαρίτσης στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς - Δίνουμε διέξοδο στην απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης

Ο φορέας αποκτά κεντρική οργανωτική δομή και οργανώσεις σε όλη τη χώρα – Την Κυριακή θα συγκροτηθεί το κεντρικό όργανο

xaritsis-arthrou
Προσκλητήριο προς τους προοδευτικούς πολίτες έστειλε ο Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του κατά την έναρξη της πρώτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς το απόγευμα της Παρασκευής (1/3) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ενώ επιτέθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ.

Η ομιλία του κ. Χαρίτση ξεκίνησε με μια αναφορά στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. «Πριν ένα χρόνο, τέτοιες μέρες, η χώρα μας ξυπνούσε συνειδητοποιώντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανείπωτη τραγωδία. Ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη», ενώ πρόσθεσε πως «το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο κ. Χαρίτσης, επιτιθέμενος προς την κυβέρνηση άσκησε σκληρή κριτική για μια σειρά θεμάτων όπως είναι, μεταξύ άλλων, η παιδεία, η υγεία, η ακρίβεια και η οικονομία.

«Η κυριαρχία της Δεξιάς τα τελευταία 5 χρόνια δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας» σημείωσε και συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει «ευτελίσει το κράτος δικαίου, το κράτος επιδοτεί την κερδοσκοπία, έχει ανοίξει διάπλατα σε λογής ιδιωτικά συμφέροντα τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην υγεία το κράτος υπονομεύει το δημόσιο σύστημα και στηρίζει την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου». «Αυτή ήταν είναι και θα είναι η Δεξιά», συνέχισε.

nea-aristera-maketa-2
Κλείσιμο


Στο στόχαστρο του Αλέξη Χαρίτση μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε «στους τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την ίδρυση της Νέας Αριστεράς, οι εκτιμήσεις μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται γοργά σε ένα κόμμα δίχως συνοχή και πειστική πρόταση, ένα κόμμα που δεν έχει πλέον σχέση με την Αριστερά, ένα κόμμα μεσσιανικό που φλερτάρει με τις νοοτροπίες της alt-right, αυτές μας οι εκτιμήσεις, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν. Και αυτοί που σιώπησαν -είτε με υστερόβουλες σκέψεις, είτε από επιλογή- βρίσκονται και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».

Και συνέχισε βάζοντας στο κάδρο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ: «Έτσι δίνει η Νέα Αριστερά διέξοδο στην απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης. Έτσι απαντάμε στην ισορροπία τρόμου που διαπερνά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δύο κόμματα που είναι καθηλωμένα σε μια άνευρη και αναποτελεσματική πολιτική η οποία δεν εμπνέει και δεν πείθει. Σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται καθημερινά στην αναξιοπιστία και στην τοξικότητα και σε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως συνέχεια ενός παλιού, κακού πολιτικού συστήματος με βαθιές υποκλίσεις στον συμβιβασμό με τις πολιτικές της Δεξιάς. Έτσι απαντάμε και στον συντηρητισμό του ΚΚΕ που καταψήφισε το αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα του γάμου για όλους τους πολίτες και μεταθέτει την αλλαγή των συσχετισμών στη Δευτέρα Παρουσία».

«Η ισχυρή αντιπολίτευση δεν θα έρθει με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και με σχέδια επί χάρτου. Χτίζεται στους κοινωνικούς αγώνες», είπε ο κ. Χαρίτσης. «Σήμερα, εδώ, στην ιδρυτική μας Συνδιάσκεψη, στην ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, θέλω να σας καλέσω σε ένα ανοιχτό και δημιουργικό πολιτικό εργαστήριο στο τέλος του οποίου θα βγούμε με την ιδρυτική μας διακήρυξη, την πολιτική μας απόφαση και το κεντρικό όργανο του κόμματός μας, που θα αποτυπώσουν το σχέδιο και το πρόγραμμα και θα δώσουν τη μεγάλη μάχη για να φτάσει η πρόταση της Νέας Αριστεράς σε κάθε έναν και κάθε μια ξεχωριστά που μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Χαρίτσης κατέληξε λέγοντας ότι«σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, σε μια Ελλάδα που αλλάζει, η Αριστερά είναι η δύναμη που εγγυάται ότι οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν στον φαύλο κύκλο του πολέμου, των ανταγωνισμών, της όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν θα οδηγήσουν σε επικράτηση φωνών μισαλλοδοξίας, φωνών αναβίωσης του εθνικισμού και του αντιευρωπαϊσμού, φωνών επιστροφής στις πολιτικές λιτότητας.Αυτή είναι η μάχη των επικείμενων ευρωεκλογών. Αυτή είναι η μάχη που η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη οφείλει να δώσει. Και σε αυτή τη μάχη, η Νέα Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει».

Το τριήμερο της συνδιάσκεψης θα μεταδίδεται σε livestreaming από το νέο site της Νέας Αριστεράς : www.neaaristera.gr.

Δείτε βίντεο από τη συνδιάσκεψη:Πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς: Στο βήμα ο Παλαιστίνιος πρέσβης (2)


Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς
Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς (2)


Το κλίμα της πρώτης ημέρας

«Η πολιτική επιστρέφει» είναι το κεντρικό σύνθημα της συνδιάσκεψης.

Το τιμητικό προεδρείο συγκροτούν ο Παύλος Κλαυδιανός, αγωνιστής του αντί διδακτορικού αγώνα, η Γιώτα Λαζαροπούλου, συνδικαλίστρια και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομενων Εθνικής Τράπεζας, η Χριστίνα Μανουσίδου, μέλος ΔΣ φοιτητικού συλλόγου Πάντειου, ο Γιώργος Πατρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και μέλος του φεμινιστικού & ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος και ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς: Στο βήμα ο Παλαιστίνιος πρέσβης


Ο Νίκος Βούτσης στην τοποθέτηση του μίλησε για την ανάγκη ισχυρής αντιπολίτευσης στη χώρα ενώ σημείωσε ότι νιώθουν δικαιωμένοι. Αστειευόμενος, μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που μέλη του κόμματος φώναζαν «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε με αιχμή προς τη νεολαία της Νέας Αριστεράς να μην φωνάζουν «κάτω τα χέρια από τον Χαρίτση».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Βούτση ακολούθησε βίντεο με τις δράσεις της Νέας Αριστεράς από τη μέρα ίδρυσης της. Μεταξύ των οποίων είναι το ταξίδι του Αλέξη Χαρίτση στη Θεσσαλία.

nea-aristera-s__2_
nea-aristera-s__3_
nea-aristera-s__4_
nea-aristera-s__5_
nea-aristera-s__6_
nea_aristera__2_
nea_aristera__3_


Ποιοι είναι παρόντες

Στο συνεδριακό χώρο «Μελίνα Μερκούρη» έδωσαν το «παρών» πρόσωπα που αποχώρησαν με εκκωφαντικό τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Στέλιος Κούλογλου, ο Νίκος Μπίστης, ο Κώστας Πουλάκης, ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ακόμα και ο πρώην γραμματέας της νεολαίας του κόμματος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Βρέθηκαν ακόμη ο διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο εκπρόσωπος τύπου Κωστής Καρπόζηλος όπως και άλλα στελέχη και βουλευτές.

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, αλλά και ο Πέτρος Κόκκαλης και οι Πράσινοι Οικολόγοι.

nea_aristera__4_
nea_aristera__5_
nea_aristera__6_
nea_aristera__7_
nea_aristera__8_
nea_aristera__10_
nea_aristera__1_
nea_aristera__9_


Όπως εξηγούν τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας έως και την Κυριακή η Νέα Αριστερά κλείνει τον πρώτο κύκλο συγκρότησης της, αποκτά κεντρική οργανωτική δομή και οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο την Κυριακή θα συγκροτηθεί το κεντρικό όργανο ενώ θα εγκριθεί και η πολιτική διακήρυξη που έχει 6 βασικούς στόχους.

Η ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα σημάνουν την έναρξη της προεκλογικής μάχης αλλά και της διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πρόσωπα για την ευρωλίστα της Νέας Αριστεράς που θα ανήκουν από διάφορους χώρους και θα εκπροσωπούν διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς τονίζουν την ανάγκη για μια ισχυρή αντιπολίτευση και εναλλακτική που δεν μπορούν να προσφέρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μια αξιόπιστη και μαχητική δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους αριστερούς, δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες.
Ειδήσεις σήμερα:

Πεθερός σκότωσε με καραμπίνα τον γαμπρό του και αυτοκτόνησε στη Νίκαια

Νίκαια: «Μαμά βγες έξω, κάποιος κακός σκότωσε τον μπαμπά» - Πώς ο 64χρονος δολοφόνησε τον γαμπρό του

Κασσελάκης: Κέρδισα με το σπαθί μου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Τσίπρας δεν με βοήθησε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης