Ελληνοτουρκικά: «Κόκκινη γραμμή» για τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

xarths-artyhrou

Η αμερικανική παρέμβαση και οι προειδοποιήσεις των Βρυξελλών - Επιστολή διαμαρτυρίας της Ελλάδας στον ΟΗΕ  - Πέτσας (Θέμα 104,6): Είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα - Ναύαρχος Διακόπουλος: Αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε ακόμη και στρατιωτικά - Ο χάρτης με τις απαιτήσεις της Άγκυρας

Το σχέδιο της Τουρκίας να σφετεριστεί όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη ανακηρύσσοντας μονομερώς νέες περιοχές για «έρευνες και γεωτρήσεις» οδηγεί την ελληνική πλευρά να μιλήσει ανοιχτά για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές της.

Την ίδια στιγμή Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες τάσσονται ανοικτά υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Για το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και των περιπλοκών που δημιουργεί μίλησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον. «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις» επισήμανε ο κ. Φάνον.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία είναι σημαντική χώρα που πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση και ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Σημαντική παρέμβαση έκανε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Μπορέλ.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι, όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται» επισήμανε ως προειδοποιητικά ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει οδηγίες σε ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας να ενημερώσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους ευρωπαίους εταίρους για την επιθετική ενέργεια της Άγκυρας που επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες υδρογονανθράκων.

«Η έκδοση αδειών από την Τουρκία είναι παράνομη»: Ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Τη Δευτέρα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ πρέσβης Μαρία Θεοφίλη επέδωσε επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη όπου υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία έκδοσης αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων που έχει κινήσει η Τουρκία είναι παράνομη διότι αφ' ενός στηρίζεται στην μονομερή δήλωση εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και αφετέρου στο άκυρο τουρκολυβικό Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Στην ελληνική επιστολή επισημαίνεται ότι οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας επιβεβαιώνουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι ο σφετερισμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της και η αποστέρηση των Ελληνικών νησιών από τις θαλάσσιες ζώνες τους στις οποίες έχουν πλήρη επήρεια, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επιμένουν οι Τούρκοι ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες

Σε μία κίνηση που δείχνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται βάση πολύ συγκεκριμένου σχεδιασμού, την Τρίτη -δηλαδή μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των επτά αιτήσεων στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως για διεξαγωγή τουρκικών ερευνών σε 24 θαλάσσια οικόπεδα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας- συνεδρίασε το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχιστεί η προάσπιση -χωρίς καμία υποχώρηση- των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα» αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση για τις συζητήσεις. «Αξιολογήθηκαν οι αρνητικές προσεγγίσεις ορισμένων παικτών οι οποίοι συνασπίζονται με κοινό παρονομαστή την εχθρότητα προς την Τουρκία, απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας στη Μεσόγειο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Ναύαρχος Διακόπουλος: Αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε ακόμη και στρατιωτικά

«Θα αντιδράσουμε, όπως έχουμε διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί» δήλωσε ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο Open και υπογραμμίστηκε ότι «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη ξηρά, θάλασσα και αέρα θα συνεχίσουν να προστατεύονται χωρίς κανέναν συμβιβασμό».

Στην Αθήνα την Τρίτη 9 Ιουνίου ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιταχύνει εκ του παραλλήλου τις προσπάθειες για θωράκιση των ελληνικών θέσεων, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι ελληνοϊταλικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Εάν το επόμενο διάστημα ξεπεραστούν τα εναπομείναντα προβλήματα και οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Αθήνας με την Ρώμη για οριοθέτηση ΑΟΖ, θα σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι απέναντι στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για σφετερισμό ελληνικής κυριαρχίας, ο μοναδικός δρόμος για την σταθερότητα και την συνεργασία είναι οι διμερείς συμφωνίες για τον διαμοιρασμό θαλασσίων ζωνών.

Πέτσας για τουρκικές προκλήσεις: Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα ο Στέλιος Πέτσας είπε  ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι οι προκλήσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα πεδία, γιατί θα θέλει να αντιμετωπίσει το φιάσκο του Έβρου».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος ότι «αν χρειαστεί θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία», είπε ότι «σε μια περίπτωση είναι μέσα στο βασικό τρίπτυχο που λέμε πάντα, έχουμε πάντα το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπου το ό,τι χρειαστεί, περιλαμβάνει τα πάντα».

«Ποτέ δεν έχουμε εφησυχάσει μετά τα γεγονότα στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ανησυχία να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, λέγοντας «έχει ειπωθεί αυτή η απειλή της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Προετοιμαζόμαστε».

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Λαμία: Σωφρονιστικός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο πηγαίνοντας στη δουλειά του

Πανδημία στην Κίνα: Ένα νέο κρούσμα και τέσσερις ασυμπτωματικοί


Μεγάλη συγκέντρωση έξω από τον Λευκό Οίκο - 1.600 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Τρολ

Συγνώμη που σας το θυμίζω πάλι...αλλά μας έλεγαν , καλύτερα οι άξιοι και ας είναι κλέφτες !!!

Γιώργος

Κυριάκο βγες από εκεί που κρύβεσαι και εξήγησε στους Έλληνες τι θα κάνουμε. Ο ηγέτης στα δύσκολα βγαίνει μπροστά. Άλλο ΤΟ ΜΟΛΩΝ ΛΆΒΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΨΆΞΕ ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ.

Μια χαζή ιδέα

Έστω ότι οι Τούρκοι στέλνουν το τρυπάνι σε δική μας περιοχή. α) Βγάζουμε μια οδηγία πως ότι είναι εκεί χωρίς την άδειά μας είναι παράνομο β) μπαίνουν αυτοί εκεί και πάει ένα τεράστιο (άδειο) και σάπιο τανκερ Έλληνα πλοιοκτήτη, πάει στουκάρει και βυθίζονται δύο (με κάποια ασφαλή διαχείριση), γ) οι ασφαλιστικές θα πρέπει να αποφασίσουν με τους νόμους της θάλασσας ποιος ήταν παράνομα εκεί και ποιος φταίει για το ατύχημα και ποια χώρα είχε δικαιοδοσία να δίνει οδηγίες σχετικά με την κυκλοφορία την περιοχή. Αν δικαιωθούμε θα είναι βολικό για πλοιοκτήτη (θα πάρει την ασφάλεια για το σαπιοκάραβο), Τούρκοι θα έχουν σκυλιάσει, και θα πληρώσουν και από πάνω. Ούτε πολεμικές περιπέτειες ούτε τίποτα

Νίκος Πουλος

Και μετά ξύπνησες !!!

naiun

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ . Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΟΥΣ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΟΠΛΑ ΑΛΛΑ ΤΡΕΜΟΥΛΙΑΡΗΔΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ! HΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ''ΠΛΑΤΗ'' ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΟΥ ΕΡΤΟΓΑΝ .

Ο χάρτης

Ωραία. Πάμε να δούμε ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ από πάνω. Δείχνει κάποια τουρκικά «κόκκινα» οικόπεδα, που όπως λέει το υπόμνημα, η Τουρκία τα έχει δημοσιεύσει από το 2009 έως το 2011 (και ναι, ο χάρτης αυτός έχει κυκλοφορήσει από τότε, άσχετο αν μερικοί των ανακαλύψατε τώρα). Μετά μας δείχνει και κάποια μωβ, που υποτίθεται πως είναι του ψευδοκράτους. Και ενδιάμεσα η Κύπρος, που για την Τουρκία δεν υπάρχει, έχει και αυτή κάποια οικόπεδα, προφανώς φαντάσματα (με κίτρινες γραμμές), που και αυτά δεν υπάρχουν για την Τουρκία και τον χάρτη σας. Πάμε τώρα στην πραγματική ζωή να δούμε τι έχει γίνει. Τα κόκκινα οικόπεδα της Τουρκίας, πήγαν στα αζήτητα από τις εταιρείες. Τα μωβ του ψευδοκράτους, μόνο η κρατική εταιρεία της Τουρκίας παριστάνει πως τα εκμεταλλεύεται γιατί μόνο η Τουρκία τα αναγνωρίζει. Καμία άλλη εταιρεία δεν έχει ενδιαφερθεί για αυτά, ούτε τα αναγνωρίζει. ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ. Αυτά που για τον χάρτη σας δεν υπάρχουν. Αυτά που είναι πάνω στα κόκκινα οικόπεδα και πάνω στα μωβ. Σε εταιρείες από ΗΠΑ, Ισραήλ, Νότια Κορέα, Γαλλία και Ιταλία. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Απλά, αναπαράγετε και εμείς τρώμε αμάσητη την τουρκική προπαγάνδα. Περαστικά μας.

Κόκκινο κραγιόν

Συμφωνημένα όλα στο τουρκικό παζάρι . Το ζητούμενο είναι να το περάσουν στους σανοφαγους εδώ και εκεί . Λένε αυτοί θα έρθουμε στη ακτή ... τους λέμε εμείς όχι πόλεμος . Τελικά πανε λίγο πιο πέρα και κάνουμε απλώς ένα διάβημα . Κάνουν τη δουλειά τους αυτοί αφού αυτό αρχικά ζητούσαν και κατοχυρώνουν δικαιώματα ... γεμίζουμε εθνική υπερηφάνεια εμείς που μας φοβήθηκαν . Μπεεεε ...

Μια βάρκα...

...με "πρόσφυγες" των ΟΥΚ που θα ζητήσει να "σωθεί" από το πλωτό τρυπάνι...

next

Ερώτηση προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις: ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΥΡΗΞΕΙ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ?

Γιώργος ΝΔ

Γιατί δεν το κάνουν τώρα έστω με την Κύπρο μόνο

Πετρογιάννης

Ερντογάν: "Θέλω συμπαράταξη από Τσίπρα, Κατρουγκαλο, Φίλη και Γκοτζιά, γιατί οι Έλληνες είναι μοναχοφαγαδες! Έχει μπρε το Αιγαίο σύνορα;" Σπεύδω στο σπήλαιο...

Τρολ

Πιτσιρικακι στις εκλογές και τώρα σου φταίνε όλοι οι άλλοι... Εκτός αν γράφεις για το μεροκάματο οπότε , δεκτόν !!!

Λευτέρης

Βγείτε και πείτε επιτέλους στον κόσμο ότι καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει επέκταση στα 12 μίλια γιατί οι Αμερικανοί δε συμφωνούν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης