Γερά παιδικά δόντια με σωστή διατροφή!

Γερά παιδικά δόντια με σωστή διατροφή!

Η υγιεινή διατροφή του παιδιού, πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες καλής ποιότητας από αυγό, κρέας και ψάρι

Γερά παιδικά δόντια με σωστή διατροφή!
Η ισορροπημένη διατροφή των παιδιών αποτελεί μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή τους ανάπτυξη και υγεία και κατ’επέκταση υγεία των δοντιών τους. Οι γονείς και όλοι όσοι έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησής τους, χρειάζεται να γνωρίζουν καλά τα ωφέλη της σωστής διατροφής και να την εφαρμόζουν σε καθημερινή βάση, επισημαίνει η παιδοδοντίατρος Δρ. Τίνα Ροϊνιώτη. 

«Έχουμε λοιπόν όλοι χρέος», προσθέτει «να προσέχουμε ιδιαίτερα τους βασικούς διατροφικούς κανόνες, να ενημερωνόμαστε επί του θέματος και να μεταφέρουμε τις γνώσεις αυτές στα παιδιά μας. Η διαφώτισή τους στον τομέα αυτό έχει να τους προσφέρει πολλά και να τα προετοιμάσει για μια καλύτερη ζωή με υγεία και επιτυχίες.

Όλοι συμφωνούν ότι το καλό πρόγευμα ενεργοποιεί έγκαιρα τον μεταβολισμό του παιδιού, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του στα μαθήματα. Παιδιά που προγευματίζουν συστηματικά έχουν καλύτερο έλεγχο του βάρους τους και καλύτερες σχολικές αποδόσεις. Αντίστοιχα, τα παιδιά που τρώνε γλυκό ακολούθως μετά το κυρίως γεύμα τους, έχουν λιγότερη τερηδόνα, από αυτά που τρώνε γλυκό σαν σνακ».

Κλείσιμο
Είναι βέβαιο, τονίζει η Ροϊνιώτη, ότι χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα τροφίμων στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Σημασία πρέπει να δίνεται στην ποιότητα αλλά και την ποσότητα του φαγητού, κάτι που εξαρτάται από τις ανάγκες ανάπτυξης ανάλογα με την ηλικιακή περίοδο που βρίσκεται το παιδί και την σωματική του άσκηση. 

Η υγιεινή διατροφή του παιδιού, πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες καλής ποιότητας από αυγό, κρέας και ψάρι, οι οποίες προσφέρουν αμινοξέα για τη σύνθεση νέων πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός του, όπως επίσης φρούτα, λαχανικά, όσπρια, αλλά και ζυμαρικά. Σκόπιμο δε θα ήταν, τα ζυμαρικά και το ψωμί να είναι ολικής αλέσεως.

Τα πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα, βιταμίνες και σίδηρο, συμβάλλουν στην κάλυψη των αναπτυξιακών του αναγκών. Έτσι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα, διότι παρέχουν ασβέστιο το οποίο έχει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού.

Από μικρά, τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν τις νοσηρές επιπτώσεις του φαγητού με υπερβολικό αλάτι ή λίπος ζωικής προέλευσης. Επίσης, τα τρόφιμα/ροφήματα με κρυμμένη ζάχαρη και τα γλυκά, πρέπει να περιορίζονται. Είναι προτιμότερο να συνηθίζουν να πίνουν νερό και φυσικούς χυμούς και να αποφεύγουν ανθρακούχα υγρά που είναι επιβλαβή για την υγεία τους, αλλά και τα δόντια τους, στα οποία αλλοιώνουν (διαβρώνουν)το σμάλτο.

Είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο επίσης, ότι οι βιταμίνες βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των παιδιών.. 

Το φυλλικό οξύ για παράδειγμα,παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της μνήμης, των γνωστικών ικανοτήτων και της πνευματικής διαύγειας. Ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Περιέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά, φασόλια, αβοκάντο, μπανάνες, φράουλες, πορτοκάλια, χυμό πορτοκαλιού, σπαράγγια και ζύμη. 

Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης αναγκαία για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και του στοματικού βλεννογόνου.. Υπάρχει σε ψάρια, αυγά, κρέας, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι, είναι προτιμότερο οι βιταμίνες να προέρχονται από φυσικές τροφές και όχι από φαρμακευτικά σκευάσματα. 

Όσον αφορά τα δόντια, η υγεία τους εξαρτάται και από την συχνότητα λήψης της τροφής όσο υγιεινή κι αν είναι αυτή. Η συχνή λήψη τροφής (snacking) δεν επιτρέπει στο σάλιο να επανορθώνει ( remineralization) τις μικροφθορές που δημιουργούν στο σμάλτο τα οξέα από τις τροφές. Άρα, πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα μιάς με μιάμισης ώρας μεταξύ της λήψης της όποιας τροφής. Σε αυτό το σημείο, καταλαβαίνει κάποιος, γιατί δεν πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται με το γάλα στο στόμα καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας.

«Ας μην ξεχνάμε όμως», καταλήγει η κ. Ροϊνιώτη, «ότι το πλέον σημαντικό για την εφαρμογή των παραπάνω διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά, είναι το δικό μας παράδειγμα. Τα παιδιά ακολουθούν και εφαρμόζουν ότι βλέπουν από τους γονείς τους, άρα είναι χρέος του καθενός μας να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητά μας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης