Σαρλίζ Θερόν: «Διάσημος σκηνοθέτης» με παρενόχλησε σεξουαλικά - Οι μεταξωτές πιτζάμες και το τρίψιμο στο γόνατο

Σαρλίζ Θερόν: «Διάσημος σκηνοθέτης» με παρενόχλησε σεξουαλικά - Οι μεταξωτές πιτζάμες και το τρίψιμο στο γόνατο

Η 44χρονη έχει αποκαλύψει το όνομά του σε συνεντεύξεις, ωστόσο κανείς δημοσιογραφος δεν θέλησε ποτέ να το έχει δημοσιεύσει - Τι συνέβη όταν, χρόνια αργότερα, ο ίδιος σκηνοθέτης... της πρόσφερε ρόλο;

theron_ar
Για την εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης που βίωσε στο ξεκίνημα της καριέρας της μίλησε πρόσφατα η Σαρλίζ Θερόν, περιγράφοντας πώς ένας «διάσημος σκηνοθέτης» (που δεν κατονομάζεται) την κάλεσε σπίτι του δήθεν για οντισιόν, έχοντας προφανώς... άλλα πράγματα στο μυαλό του.

Η εντυπωσιακή ηθοποιός μίλησε στο NPR με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας Bombshell, η οποία πραγματεύεται την «πτώση» του επικεφαλής των Fox News Ρότζερ Άιλς λόγω των καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης. Στο εν λόγω φιλμ, η 44χρονη σταρ του Χόλιγουντ υποδύεται την πρώην παρουσιάστρια του αμερικανικού δικτύου, Μέγκιν Κέλι.

Μιλώντας για τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία σημειώθηκε το 1994 και είχε ως «πρωταγωνιστή» έναν «πολύ διάσημο σκηνοθέτη», η Θερόν είπε πώς ο συγκεκριμένος άνδρας την κάλεσε σπίτι του ένα Σάββατο βράδυ, δήθεν για να την περάσει από οντισιόν. «Φορούσε μεταξωτές πιτζάμες, μου πρόσφερε ένα ποτό και άρχισε να μου τρίβει το γόνατο», περιέγραψε την σκηνή η 44χρονη. Όπως εξήγησε, εκείνη ήταν η περίοδος που ξεκινούσε την καριέρα της και έτσι ήταν τελείως απροετοίμαστη γι' αυτό που συνέβη: «Δεν ήξερα τα κόλπα. Έλεγα στον εαυτό μου καθώς οδηγούσα σπίτι του στις 9 το βράδυ, ότι μπορεί έτσι να γίνονται τα πράγματα στη βιομηχανία του κινηματογράφου».

«Δεν ξέρεις [τι να κάνεις]... Αν δεν το έχεις βιώσει είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσεις τι γίνεται. Για καιρό δεν ήμουν καν απολύτως σίγουρη ότι ήταν σεξουαλική παρενόχληση», αναφέρει η ηθοποιός, η οποία ομολογεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αντέδρασε όπως θα ήθελε, κάτι που ακόμα τη θυμώνει. «Μου ρίχνω αρκετή από την ευθύνη... που δεν είπα τα σωστά πράγματα και δεν τον έστειλα στον αγύριστο. Που δεν έκανα τίποτα από αυτά που όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κάναμε σε αυτές τις καταστάσεις».

Η αντίδραση της Θερόν στη σεξουαλική παρενόχληση, για την οποία μετανιώνει μέχρι και σήμερα, ήταν να αποχωρήσει ζητώντας... συγγνώμη από τον σκηνοθέτη. «Θυμάμαι ότι του είπα, "συγγνώμη αλλά πρέπει να φύγω" καθώς προσπαθούσα να βγω από εκείνο το δωμάτιο». Οκτώ χρόνια αργότερα, λέει η Θερόν, ο ίδιος σκηνοθέτης της προσέφερε έναν ρόλο. Αν και η ίδια είχε αποφασίσει να του απαντήσει αρνητικά, δέχτηκε να τον συναντήσει, επειδή σκέφτηκε ότι θα είχε την ευκαιρία να τον αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο και να του πει όσα πίστευε για εκείνον.

Όταν όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους η ίδια αναφέρθηκε στο περιστατικό, ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να το συζητήσει. «Απλώς άλλαζε θέμα και δεν ήθελε να αναφερθεί καθόλου σε αυτό. Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε κάνει κάτι τέτοιο και ότι και άλλες γυναίκες είχαν κάνει αυτή τη συζήτηση μαζί του. Ο τρόπος αντιμετώπισής του ήταν απλά να αλλάξει κουβέντα και να αρχίσει να μιλά για το πρότζεκτ».

Κλείσιμο
«Δυστυχώς δεν ήταν η στιγμή [λύτρωσης] που ήθελα τόσο να βιώσω. Δεν υπήρχε ψυχική ικανοποίηση...Αυτό είναι κάτι που έχω ακούσει επανειλημμένα στις ιστορίες άλλων γυναικών και είναι μια θλιβερή πτυχή της σεξουαλικής παρενόχλησης. Δεν σου δίνεται ποτέ η ευκαιρία να νιώσεις ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, και πλέον βρίσκεται εκείνος στριμωγμένος», καταλήγει η ηθοποιός.

Γιατί δεν έχει γίνει γνωστό το όνομά του

Ίσως το πιο σοκαριστικό «κομμάτι» της συνέντευξης είναι το σημείο στο οποίο η Θερόν εξηγεί, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του σκηνοθέτη που την παρενόχλησε.

«Στην πραγματικότητα έχω αποκαλύψει το όνομά του. Ο λόγος που δεν το γνωρίζεις είναι επειδή, κάθε φορά που το έλεγα, ο δημοσιογράφος έπαιρνε την απόφαση να μην το δημοσιεύσει, κι αυτό δείχνει πόσο βαθιά συστημικό είναι το πρόβλημα. Θυμάμαι την πρώτη φορά που κάποιος με ρώτησε αν είχε κάποια εμπειρία παρενόχλησης σε οντισιόν, και μοιράστηκα ανοιχτά την εμπειρία μου κατονομάζοντας τον σκηνοθέτη. To άτομο αυτό επέλεξε να μη γράψει το όνομά του... Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Γουάινστιν, για πρώτη φορά γκούγκλαρα την ιστορία και ήταν παντού. Εμφανίστηκε παντού στα αποτελέσματα και πουθενά δεν έβρισκες το όνομα αυτού του τύπου. Αυτό με αναστάτωσε πολύ».

Η εκκρεμότητα αυτή θα τακτοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, επισημαίνει η Θερόν, αφού τη δεδομένη στιγμή μια τέτοια αποκάλυψη θα αποσπούσε την προσοχή από τη σημασία του φιλμ που προωθεί και θα γινόταν αυτή η «είδηση». «Αναμφίβολα θα υπάρχει ένας τόπος και χρόνος που θα πω το όνομα... Δεν έχω καμία επιθυμία να τον προστατέψω, αλλά δεν θέλω να επισκιάσω την συγκεκριμένη ταινία».

Με πληροφορίες από Guardian, NPR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης