Ντομινίκ Κρεν: Η chef με τα 3 αστέρια Michelin μας κάνει το τραπέζι

Ντομινίκ Κρεν: Η chef με τα 3 αστέρια Michelin μας κάνει το τραπέζι

Οι λάτρεις της υψηλής κουζίνας απολαμβάνουν στο βραβευμένο εστιατόριό της στο Σαν Φρανσίσκο γεύσεις από την πατρίδα της τη Γαλλία. Τώρα η διάσημη μαγείρισσα ετοιμάζεται να ξεναγήσει τους εκλεκτούς καλεσμένους της σε ένα γαστρονομικό ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό και τη φαντασία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
crenn-mak
Η Ντομινίκ Κρεν είναι μητέρα, ακτιβίστρια, συγγραφέας, φεμινίστρια και σύμβολο της κοινότητας LGBTQ+. Χρησιμοποιεί τη φωνή της για να μιλάει για όσους είναι λιγότερο πιθανό να ακουστούν, δεν διστάζει να πει τη γνώμη της και δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα για να υπερασπιστεί αυτό που πιστεύει. Είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη και πρόσφατα ξεπέρασε με επιτυχία τη μάχη της με τον καρκίνο. Μα πάνω απ’ όλα είναι η πρώτη γυναίκα σεφ στις ΗΠΑ που κέρδισε τρία αστέρια Michelin για το εμβληματικό εστιατόριό της «Atelier Crenn», στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο Icon Award 2021.

Η συνάντηση με μια τόσο πολυάσχολη γυναίκα, έστω και ιντερνετικά, δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα. Αφορμή είναι η πενθήμερη γαστρονομική φιέστα που ετοιμάζει την άνοιξη στη Γαλλία με οικοδεσπότη το Satopia Travel. Η πρώτη μου ερώτηση, όμως, δεν θα μπορούσε να μην αφορά τα μαγειρικά της επιτεύγματα και πόσο δύσκολο ή πιεστικό είναι για την ίδια να κερδίζει κάθε χρόνο διακρίσεις. Η απάντησή της είναι αφοπλιστική. «Δεν προσπαθώ να κερδίζω διακρίσεις, απλώς μου αρέσει να μαγειρεύω και να δημιουργώ.
YCKARTS_00647

Η επαγγελματική μαγειρική ήταν πάντα μια δύσκολη δουλειά για τις γυναίκες παγκοσμίως, αλλά αν βάζεις αγάπη σε αυτό που κάνεις, τότε όλα είναι πιθανά». Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της, μου αποκαλύπτει ότι τα παιδικά της χρόνια στη Βρετάνη ήταν ευτυχισμένα: «Ο πατέρας μου ήταν σπουδαίος ζωγράφος και καταπληκτικός πολιτικός. Πάντα μαχόταν για να βοηθήσει τους άλλους. Η μητέρα μου, από την άλλη, είναι μια πιστή καθολική που εργάζεται ακόμα στην εκκλησία και δίνει καθημερινά βοήθεια σε ανθρώπους σε ανάγκη». Η σχέση της με την κουζίνα ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν 9 ετών και χρειάστηκε να μαγειρεύει για την οικογένεια επειδή η μητέρα της είχε αρρωστήσει. Η ανάγκη σύντομα έγινε το μεγάλο της πάθος.

Στα 24 της αποφάσισε να σπουδάσει αυτό που αγαπούσε, αλλά οι σχολές μαγειρικής στη Γαλλία την απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς την «ακατάλληλη» για τη γαστρονομία. Ομως «το όχι δεν ήταν επιλογή» για εκείνη. Και παρότι μιλούσε ελάχιστα αγγλικά, τόλμησε να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο της «Rebel Chef: In search of what matters» που έγραψε μαζί με την Εμα Μπρόκες, ακόμα και στο πιο φιλελεύθερο λιμάνι της Αμερικής η Κρεν ήρθε αντιμέτωπη με τις διακρίσεις. Ενώ εργαζόταν στην κουζίνα του «Campton Place», έπεσε θύμα λεκτικής και σωματικής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, ομοφοβίας και εκφοβισμού από έναν άνδρα σε ανώτερο πόστο.
Κλείσιμο
20210728__BrakeThrough-Media__74A2916-_1_

Αυτές οι εμπειρίες, όμως, την ατσάλωσαν. Σήμερα, που είναι καταξιωμένη σεφ και έχει το δικό της εστιατόριο, τολμάει να μιλάει για τα πάντα: από το Black Lives Matter μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, των γυναικών και των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μάλιστα, συμμετείχε σε μια εκστρατεία για την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο των εστιατορίων που κερδίζουν μόλις 2 δολάρια την ώρα. «Ναι, τα πράγματα έχουν αλλάξει με τα χρόνια, αλλά από πολλές απόψεις παραμένουν ίδια. Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τις κουζίνες ένα καλύτερο μέρος για όλους μας», αναφέρει.
Smoking-room

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Κρεν παντρεύτηκε με την ηθοποιό και ακτιβίστρια Μαρία Μπέλο, στο Παρίσι, είδηση που ανακοίνωσε η ίδια στο ετήσιο πάρτυ του Ελτον Τζον μετά τα Οσκαρ. Εκείνη η χρονιά, ωστόσο, ήταν πολύ σκληρή για την ίδια, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Χρειάστηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και επανορθωτική επέμβαση στήθους. «Η Μαρία με έσωσε με τη δύναμη της αγάπης. Ο καρκίνος με ανάγκασε να ψάξω βαθιά μέσα μου. Μόνο όταν γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου μπορείς να ανταποδώσεις στους άλλους», λέει σήμερα η ίδια. «Σε τέτοιες περιπτώσεις έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, ξεγυμνώνεσαι. Αυτό το ξεγύμνωμα μπορεί να είναι επώδυνο εκείνη τη στιγμή, αλλά στο τέλος σου δίνει ικανοποίηση. Πρέπει να αποφασίσεις πώς θέλεις να ζήσεις. Ηταν μια από τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής μου».
Restaraunt-_3_
Το event θα φιλοξενηθεί στο φημισμένο ξενοδοχείο «Domaine des Étangs», με τη Γαλλίδα σεφ να μαγειρεύει για μόλις 36 άτομα που θα κλείσουν εγκαίρως τις θέσεις τους

Η Ντομινίκ είναι μητέρα δύο παιδιών από προηγούμενη σχέση της. Αναρωτιέμαι πώς καταφέρνει να εξισορροπεί τη μητρότητα με την καριέρα. «Δεν είναι εύκολο να εξισορροπήσεις και τα δύο, αλλά η μητέρα των κοριτσιών μου είναι μια υπέροχη γυναίκα. Τις μεγαλώνει με φροντίδα και κάνει τα πάντα γι’ αυτές. Η πιο πολύτιμη συμβουλή που πήρα από τον μπαμπά μου και έδωσα και στις κόρες μου είναι ότι “κανείς δεν είναι καλύτερος από σένα και εσύ δεν είσαι καλύτερος από κανέναν άλλον. Τώρα βγες εκεί έξω και άρπαξε όποια ευκαιρία σου δίνεται”».

Ονειρεμένο ταξίδι

Οι προκλήσεις δεν σταματούν, όμως, ποτέ για την αεικίνητη Ντομινίκ Κρεν. Και κάπως έτσι φτάνουμε και στην πενθήμερη γαστρονομική φιέστα που διοργανώνει το Satopia Travel τον Μάιο στη νοτιοδυτική Γαλλία, και συγκεκριμένα στo Μασινιάκ, που βρίσκεται στην περιοχή Κονιάκ. Το event θα φιλοξενηθεί στο φημισμένο ξενοδοχείο «Domaine des Étangs» με τη Γαλλίδα σεφ να μαγειρεύει μόλις για 36 τυχερά άτομα. «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βρίσκεσαι στη Γαλλία, σε ένα τόσο όμορφο μέρος.
_VLX3263-copie
DdE_102016_photo_Arthur_Pequin_L4A0611

Αυτό το ταξίδι συνδυάζει όλα τα αγαπημένα μου πράγματα: την πατρίδα μου, το φαγητό και την τέχνη. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλες τις αγαπημένες μου ιδέες και να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Εχω πάντα μεγάλη θέληση αλλά και περιέργεια ώστε να μαθαίνω νέα πράγματα και ανυπομονώ να μοιραστώ όσα γνωρίζω με τους επισκέπτες στο “Domaine des Étangs”. Θα είναι εκπληκτικό. Masterclasses, ένας χορός μεταμφιεσμένων και ένα μυστικό δείπνο μέσα στο δάσος. Δηλαδή πόσο τέλειο!» μου λέει ενθουσιασμένη.

Το επιβλητικό «Domaine des Étangs» είναι ένα πρώην κάστρο που μετατράπηκε σε resort πέντε αστέρων σε μια παραμυθένια έκταση 2.500 στρεμμάτων. Το μικροσύμπαν του περιλαμβάνει μια ιδιωτική συλλογή σπάνιων έργων τέχνης, θερμαινόμενες πισίνες κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά και ένα πολυτελές σπα. Oι αθλητικοί επισκέπτες μπορούν επίσης να κωπηλατήσουν με βάρκες στις λίμνες του καταλύματος ή να παίξουν τένις στα γήπεδά του.
Dominique-Crenn---Sebastien-Micke

Η Κρεν θα επιμεληθεί και θα μαγειρέψει τα περισσότερα γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Δείπνου της πρώτης νύχτας και του Golden Night Dinner το τρίτο βράδυ. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα masterclass με την Κρεν, όπου θα μυηθούν στη φιλοσοφία και το στυλ της μαγειρικής της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και περιήγηση στο περιβόλι του resort μαζί με τη σεφ και τον κηπουρό του ξενοδοχείου. Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να μένει στο Κονιάκ χωρίς να δοκιμάσει κονιάκ, οπότε το πρώτο βράδυ επιφυλάσσει στους καλεσμένους μια μοναδική εμπειρία οινογνωσίας.

Αποκορύφωμα του ταξιδιού, όμως, είναι ο χορός των μεταμφιεσμένων, με θέμα τις Βερσαλλίες, την τελευταία βραδιά. «Θέλω οι καλεσμένοι μου να έχουν την επιθυμία να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Εγώ υπόσχομαι μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία», λέει η ίδια και μαντεύω το χαμόγελό της πίσω από τις λέξεις: μήπως κρύβει κάποια έκπληξη στο μενού; Η Κρεν δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η δημιουργία των μενού είναι ακόμα σε εξέλιξη. Εσείς θα πρέπει απλώς να προμηθευτείτε εισιτήρια για να ζήσετε την εμπειρία και εκεί υπόσχομαι πως θα ζήσετε πραγματικές εκπλήξεις».

ateliercrenn-107_Jordan-Wise
Η Ντομινίκ Κρεν επιφυλάσσει πολυτελή διαμονή, γαστριμαργικά θαύματα και αξέχαστες εκπλήξεις στους τυχερούς που θα την ακολουθήσουν στο νέο της εγχείρημα
Domaine-des-Etangs-Farmhouse-Cottage-Dragon-Bathroom



info: Οι τιμές για το πενθήμερο γαστρονομικό ταξίδι στο «Domaine des Étangs» ξεκινούν από 32.300 ευρώ ανά δωμάτιο. Περισσότερες πληροφορίες στο satopiatravel.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης