Σταρ του Χόλιγουντ και πλούσιοι Αμερικανοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Σταρ του Χόλιγουντ και πλούσιοι Αμερικανοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Σκάνδαλο σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Πώς οι διάσημοι δωροδοκούσαν για τις σπουδές των παιδιών του

yale
Περίπου 50 άτομα της υψηλής κοινωνίας εμπλέκονται στο σκάνδαλο για την είσοδο στα αμερικανικά πανεπιστήμια – Αντιμέτωπες με τα δικαστήρια η «Νοικοκυρά σε απόγνωση» Φελίσιτι Χόφμαν και η Λόρι Λάφλιν

Πλούσιοι, ηθοποιοί του Χόλιγουντ, αλλά και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας φαίνεται ότι εμπλέκονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο εισαγωγής στα αμερικανικά πανεπιστήμια, που αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές αρχές.

Ανάμεσά τους, η «Νοικοκυρά σε απόγνωση» Φελίσιτι Χόφμαν και η πρωταγωνίστρια του Full House, Λόρι Λάφλιν, που από περήφανες μητέρες επιτυχημένων παιδιών, είναι πλέον αντιμέτωπες για τη δικαιοσύνη, καθώς αποδείχθηκε ότι η επιτυχία των παιδιών τους ήταν προϊόν απάτης και δωροδοκίας.

Το σκάνδαλο αποκάλυψε η επιχείρηση του FBI με την ονομασία «Operation Varsity Blues», που έχει ρίξει βαριά σκιά στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς η έρευνα έδειξε ότι οι φοιτητές εισάγονταν έναντι αδράς αμοιβής στο Yale, το Standford και το Georgetown.

How the alleged college admission scheme worked



Κατηγορίες δωροδοκίας στη Λόρι Λάφλιν

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η Λόρι Λάφλιν αναμένεται ότι θα παραδοθεί στις αρχές του Λος Άντζελες, αφού κατηγορείται για δωροδοκία στο πανεπιστήμιο.

Ο σύζυγός της και σχεδιαστής Μοσίμο Τζιανούλι εμφανίστηκε στο δικαστήριο χθες, μαζί με την πρωταγωνίστρια των «Νοικοκυρών σε απόγνωση» Φελίσιτι Χόφμαν, που επίσης κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο.

Η Λάφλιν και ο σύζυγός της κατηγορούνται ότι πλήρωσαν 500.000 δολάρια σε δωροδοκίες για να μπουν και οι δύο τους κόρες στο University of Souther California (USC). Οι κόρες τους μπήκαν μέσω αθλητικών επιδόσεων, με τη διαφορά ότι δεν μετέχουν σε κανένα απολύτως άθλημα.

Κλείσιμο
Από την άλλη, η Φελίσιτι Χόφμαν πλήρωσε 250.000 εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερη.

Συνολικά 50 άτομα εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις παράνομες εισαγωγές στα πανεπιστήμια. Ανάμεσά τους διάσημοι ή CEO μεγάλων εταιριών, που η αποκάλυψη των ονομάτων τους αναμένεται ότι θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.



Πώς κατάφερναν να βάλουν τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια

Οι γονείς φέρονται ότι έχουν καταβάλλει έως και 6,5 εκατ. δολάρια για να καταφέρουν την εισαγωγή των παιδιών τους στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπεύθυνοι των εξετάσεων SAT και ACT, μέσω των οποίων γίνεται η εισαγωγή, δωροδοκήθηκαν για να επιτρέψουν σε κάποιον να προσποιηθεί ότι είναι φοιτητής και να δώσει εξετάσεις αντί των πραγματικών υποψηφίων. Σε άλλες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι έδωσαν εκ των προτέρων τις απαντήσεις στους υποψήφιους ή διόρθωσαν τις λανθασμένες απαντήσεις μετά το τέλος των εξετάσεων.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά προσποιούνταν ότι έχουν μαθησιακές δυσκολίες για να μπορούν να δίνουν εξετάσεις σε κέντρα που βρίσκονταν οι «καλά μιλημένοι» υπεύθυνοι.

Οι γονείς φέρεται ότι πλήρωσαν από 15.000 δολάρια έως 75.000 δολάρια στο κύκλωμα, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Σίνγκερ, που μέσω του δικτύου του, Edge College & Career Network κατάφερνε να ολοκληρώνει την αποστολή για την οποία είχε πληρωθεί.

Κάποιοι άλλοι υποψήφιοι έμπαιναν στη σχολή της επιλογής τους ως διακριθέντες αθλητές, μόνο που δεν ήταν, καθώς προπονητές κολεγίων φέρεται ότι δωροδοκήθηκαν για να τους «ανεβάσουν» τις επιδόσεις.

Ο Σίνγκερ φέρεται ότι είχε χτίσει ολόκληρο δίκτυο για να στέλνει ψεύτικους υποψήφιους, να παίρνει εκ των προτέρων τις ερωτήσεις ή να διορθώνει εκ των υστέρων τις απαντήσεις.

Για τις υπηρεσίες του, οι γονείς πλήρωναν αδρά, με τις αρχές θα θεωρούν ότι ο Σίνγκερ κέρδισε περίπου 25 εκατ. δολάρια από το 2011 έως το 2018.

Ο Σίνγκερ παραδέχθηκε την ενοχή του

Ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου παραδέχθηκε την ενοχή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης. Κατηγορείται μεταξύ άλλων για εκβιασμούς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 65 ετών και θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ως πρόστιμο.

Επίσης, σε 33 γονείς και 13 προπονητές αθλημάτων απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Τι θα συμβεί με τους φοιτητές;

Ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί με τους φοιτητές. Σύμφωνα με αξιωματούχους, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν γνώριζαν για τις δωροδοκίες των γονέων τους, όμως σε κάποιες -λιγότερες σε αριθμό- περιπτώσεις, είχαν γνώση του τι είχε συμβεί.

Την ίδια ώρα, τα πανεπιστήμια που εμπλέκονται είχαν άμεση αντίδραση στις αποκαλύψεις. Το USC ανακοίνωσε ότι απέλυσε δύο υπαλλήλους που φέρεται ότι είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο, ενώ διεξάγονται εσωτερικές έρευνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης