Άρση των μέτρων: Να προχωρήσουμε μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς λέει ο καθηγητής Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6

Άρση των μέτρων: Να προχωρήσουμε μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς λέει ο καθηγητής Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6

Η πρότασή μας θα είναι να μην χαλαρώσει η φυσική απόσταση, να τηρείται η υγιεινή των χεριών και να χρησιμοποιούνται μάσκες είπε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας

xaralampos-gogos
Την άποψη ότι καλό θα ήταν να περάσει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και στη συνέχεια να υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Χαράλαμπος Γώγος.

Παράλληλα σημείωσε ότι η πρόταση των ειδικών θα είναι να μην χαλαρώσει η φυσική απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους των ανθρώπων, να υπάρξει αυστηρή υγιεινή για το πλύσιμο των χεριών και οι πολίτες να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω και πλησιάζουν ο ένας τον άλλο.

«Είναι υπερβολικό να έχουμε τόσο αυστηρά μέτρα με τα δεδομένα που έχουμε. Θα πρέπει να δώσουμε κάτι» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ανοσία ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «με βάση πρώιμα δεδομένα αναπτύσσεται αν και υπάρχει ένας πληθυσμός που δεν κάνει αντισώματα. Το τι ανόσια είναι αυτή το ερευνούμε και αν χρησιμοποιήσουμε εμπειρία από άλλους τέτοιους ιούς μιλάμε για μια ανοσία που διαρκεί 1 χρόνο».

Ωστόσο η ανοσία σε όλο τον κόσμο είναι χαμηλή καθώς, όπως είπε ο κ. Γώγος, «υπολογίζεται σε 3-5% παγκοσμίως».

Για τα τεστ αντισωμάτων το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας είπε ότι «θα έχουμε σύντομα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, εικόνα για την πιστοποίησή τους ώστε αρχές Μαΐου να ξεκινήσουμε μαζικά τεστ έξω».

Κλείσιμο
«Αυτή τη στιγμή αυτά που θέλουμε είναι ταχέα διαγνωστικά τεστ για κρούσματα αλλά και να πάμε σε πληθυσμούς όπως οι Ρομά για να δούμε αν υπάρχουν κρούσματα και δεν ξέρουμε. Όλα τα άλλα θα κριθούν με το εμβόλιο» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε, επίσης, ότι ο κορωνοϊός «είναι ένας επικίνδυνος εχθρός, είναι αόρατος γιατί κανείς δεν ξέρει την έκτασή του. Τα στοιχεία για την Ελλάδα μας δίνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας αλλά κρατάμε και μια επιφυλακτική στάση».

Με αφορμή, δε, τον θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γώγος υπενθύμισε ότι «έχουμε δει διασωληνωμένους 40 ετών. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε άτρωτο κανένα, οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευαίσθητοι».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι «υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που έχουν ευαιθησία και έχουν ανταπόκριση στον ιό» και σε αυτού τους ανθρώπους «η ανοσολογική βλάβη αυτή που υπάρχει είναι αυτή που σκοτώνει».

Ειδήσεις σήμερα:

Παίρνουμε τη ζωή μας πίσω - Η άρση των μέτρων από τον Μάιο

Σοκ: Ο κορωνοϊός «χτυπάει» όλα τα αγγεία του ανθρώπου!

Νεκρός από κορωνοϊό 35χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα - 119 οι νεκροί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ