Βραζιλία: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων από τα μέσα του Νοεμβρίου

Βραζιλία: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων από τα μέσα του Νοεμβρίου

Στον... αέρα παραμένει το καρναβάλι στο Ρίο - Σχεδόν το 70% των Βραζιλιάνων έχει εμβολιαστεί πλήρως και αυτή την εβδομάδα άρχισαν να χορηγούνται δόσεις εμβολίων στα παιδιά 5-11 ετών

brazil_covid199
Η Βραζιλία κατέγραψε νέο ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό σε 24 ώρες, με 137.103 περιπτώσεις να ανακοινώνονται χθες Τρίτη από το υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν άλλοι 351 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της πάθησης που προκαλεί ο ιός, με άλλα λόγια ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων μέσα σε μια ημέρα από τη 17η Νοεμβρίου.

Η γιγαντιαία χώρα των 213 εκατομμυρίων κατοίκων, που θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ σε απόλυτα μεγέθη, μετρά μέχρι τώρα 621.517 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 23.211.894 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Τον Ιανουάριο καταγράφηκε έκρηξη των κρουσμάτων, εξαιτίας των εορτών του τέλους του έτους και της έλευσης της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον.

Η Βραζιλία μοιάζει έτσι να βιώνει, με κάποια καθυστέρηση, την κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων στο τεράστιο κράτος της Λατινικής Αμερικής είχε καταγραφεί την 23η Ιουνίου και ήταν 115.228.

Κλείσιμο
Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση βρισκόταν χθες βράδυ στις 83.204.

Συγκριτικά, στα τέλη της περασμένης χρονιάς δεν ξεπερνούσε τις 8.000.

«Η κορύφωση» του τρέχοντος νέου κύματος «αναμένεται να καταγραφεί τον Φεβρουάριο και η κατάσταση κατόπιν αναμένεται να σταθεροποιηθεί εκ νέου», εκτίμησε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έθελ Μασιέλ, επιδημιολόγος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου (UFES).

«Όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του καρναβαλιού», στα τέλη του Φεβρουαρίου, προειδοποίησε η ίδια.

Τα καρναβάλια έχουν ακυρωθεί στις περισσότερες βραζιλιάνικες μητροπόλεις, όμως εξακολουθεί να πλανάται η αβεβαιότητα για το εάν θα γίνουν οι παραδοσιακές παρελάσεις των σχολών σάμπας στο Ρίο.


Δύο εβδομάδες «αποφασιστικής σημασίας»

Σε όλη τη χώρα, οι Βραζιλιάνοι είναι αναγκασμένοι να στήνονται σε ενίοτε τεράστιες ουρές για να υποβληθούν σε τεστ, σε εργαστήρια ή σε φαρμακεία. Τα αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βγαίνουν παρά τέσσερις ημέρες αργότερα.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει άδεια να εκτελούν εκ νέου πτήσεις, είναι όμως αναγκασμένες να μειώνουν τους αριθμούς των πληρωμάτων τους, εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων (και) στο προσωπικό τους.

Σύμφωνα με την κυρία Μασιέλ, «η πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι ήδη μεγάλη και οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για να διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο των μολύνσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών του τέλους του έτους στις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Πάντως, η ειδικός δεν φοβάται νέο φονικό κύμα όπως αυτό που σάρωσε τη Βραζιλία πριν από έναν χρόνο, «όταν ο εμβολιασμός δεν βρισκόταν παρά στην αρχή του», εκτιμά πως η χώρα θα αντιμετωπίσει «το κύμα της Όμικρον».

Σχεδόν το 70% των Βραζιλιάνων έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως και αυτή την εβδομάδα άρχισαν να χορηγούνται δόσεις εμβολίων στα παιδιά μεταξύ πέντε και ένδεκα ετών, παρά την έξαλλη αντίδραση από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, ο οποίος εξακολουθεί να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να εμβολιαστεί η κόρη του Λάουρα, ένδεκα ετών. Καυχιέται ότι ούτε ο ίδιος έχει εμβολιαστεί.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Stan επιμένει πως έβγαλε από τη φλεγόμενη Ferrari τη σύζυγο του Μονογυιού

Γκάγκα: Έχουν κλειστεί 10.473 ραντεβού εμβολιασμού παιδιών στο Παίδων Πεντέλης

Survivor: Το άδοξο τέλος της σχέσης Κατσαούνη-Μυριέλλας και η διπλή νίκη των Διάσημων - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ