Κορωνοϊός - Γερμανία: «Ιδανικό το έδαφος να μεταπηδήσει ένας ιός από τα ζώα στον άνθρωπο»

Κορωνοϊός - Γερμανία: «Ιδανικό το έδαφος να μεταπηδήσει ένας ιός από τα ζώα στον άνθρωπο»

«Ορατός ο κίνδυνος για μία νέα πανδημία» προειδοποιεί ο κορυφαίος ιολόγος, Κριστιάν Ντρόστεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»

drosten_ap
Με μία νέα πανδημία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα, όπως προειδοποιεί ο κορυφαίος Γερμανός ιολόγος, Κριστιάν Ντρόστεν.

Ο έγκριτος Γερμανός επιστήμονας εκτιμά ότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, υπάρχει το ιδανικό έδαφος για να ξεσπάσει μία νέα πανδημία.

«Θα μπορούσε κάλλιστα», όπως επισημαίνει ο Κριστιάν Ντρόστεν, «να μεταπηδήσει ένας ιός από τα ζώα στον άνθρωπο και να έχουμε μία νέα πανδημία».

Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή μας για περισσότερο από 1,5 χρόνο και το τέλος της πανδημίας της νόσου Covid δεν είναι ακόμη ορατό.

Ωστόσο, ο Γερμανός ιολόγος εκτιμά ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για μία νέα πανδημία, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ο Ντρόστεν θεωρώντας επικίνδυνη τη σύγχρονη κτηνοτροφία.

«Η κτηνοτροφία προσφέρει ιδανικές συνθήκες για να προσαρμοστεί ένας ιός στον άνθρωπο». Για παράδειγμα, τα ρακούν, τα οποία εκτρέφονται για τη γούνα τους από τους Κινέζους συνδέονται με τον ιό «Sars» (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), ενώ στη Μέση Ανατολή, υπάρχουν καμήλες που θεωρούνται επικίνδυνες. «Οι καμήλες είναι φορείς του ιού Mers, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο», επισημαίνει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι και η Ευρώπη αποτελεί πρόσφορο έδαφος αναπαραγωγής νέων παθογόνων: «Ούτε αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία με τους χοίρους είναι καλό», υποστηρίζει εξηγώντας ότι στην πατρίδα του έχουν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, η ασθένεια επιβεβαιώθηκε σε χοίρους δύο αγροκτημάτων στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Κλείσιμο
Ο Κριστιάν Ντρόστεν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις περιοχές με πολλά είδη άγριων ζώων.

«Αρουραίοι τρέχουν σε στάβλους, νυχτερίδες κρέμονται από τις στέγες των σπιτιών. Τι ιούς φέρουν μαζί τους;», διερωτάται ο Γερμανός επιστήμονας.

Σε ότι αφορά την πανδημία της Covid, ο Ντρόστεν περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα του.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή», τόνισε ο επικεφαλής Ιολογίας στο ιατρικό κέντρο «Charité» του Βερολίνου αναφερόμενος στον αριθμό των ασθενών με επιπλοκές Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

«Πρέπει κάτι να κάνουμε», προσθέτει και τονίζει ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν με την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid.

Σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ένωσης της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα του κορωνοιού στα σχολεία, ο Γερμανός ιολόγος τόνισε ότι το «λουκέτο» στις τάξεις είναι καθαρά πολιτική απόφαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Plan b με τον ιδιωτικό τομέα στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού - 900 εισαγωγές σε 48 ώρες

Πίστωση χρόνου στα νέα μέτρα και στο βάθος σούπερ μάρκετ

Καιρός: Κρύο και άνεμοι έως 8 μποφόρ - Δείτε πού θα βρέξει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ